Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 15:58

Μονάδα βιοκαυσίμων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Μονάδα βιοκαυσίμων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Μονάδα παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

 

Το θέμα έγινε γνωστό με την κατάθεση αίτησης στις αρχές Ιουνίου στο Δήμο Οιχαλίας, από την εταιρεία που προγραμματίζει τη συγκεκριμένη μονάδα. Η αίτηση, όπως επισημαίνεται, είναι «για την παροχή γνώμης σχετικά με έργο κατασκευής καθετοποιημένης, ολοκληρωμένης διαχείρισης, μονάδας παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά» και προέρχεται από την εταιρεία "Cetna Hellas Παραγωγή και Εμπορία Βιοκαυσίμων Α.Ε". Με την αίτησή της η εταιρεία παρακαλεί «το Δημοτικό Συμβούλιο για τη διατύπωση θετικής γνώμης για την υλοποίηση του έργου». Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Οιχαλίας το θέμα δε συζητήθηκε, όμως, το πιο πιθανό είναι να συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις, ίσως και στην ερχόμενη που προγραμματίζεται για την άλλη εβδομάδα.

Οπως διευκρινίζεται στην αίτηση, αφορά «την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων με τη διαδικασία της αεριοποίησης και εν συνεχεία μέσω κατάλυσης με τη μέθοδο Fischer - Tropsch, χρησιμοποιώντας οργανική πρώτη ύλη». Προβλέπεται να εγκατασταθεί στο οικοδομικό τετράγωνο 7 της ΒΙΠΕ, σε οικόπεδο έκτασης 80 περίπου στρεμμάτων. Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από χρόνια, ήταν να δημιουργηθεί μονάδα βιομάζας, για την οποία υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και η επένδυση δεν προχώρησε.

Στην αίτηση της εταιρείας "Cetna Hellas" γίνεται λόγος για οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «κατά τη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, η πλειοψηφία των οποίων θα καλυφθεί από επιχειρήσεις τοπικών υπεργολάβων. Στη φάση της μόνιμης λειτουργίας, θα δημιουργηθούν πλέον των 50 μόνιμων θέσεων εργασίας στα πλαίσια της παρακολούθησης λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης της μονάδας. Το εν λόγω έργο θα αξιοποιήσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τη διαθέσιμη οργανική ύλη χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση».

 

Γ.Σ.

(φωτογραφία αρχείου)