Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 08:08

Μεσσηνιακά προϊόντα στον μπουφέ των ξενοδοχείων

Μεσσηνιακά προϊόντα στον  μπουφέ των ξενοδοχείων

Η καλύτερη διαφήμιση για τα μεσσηνιακά προϊόντα γίνεται στον μπουφέ των μεγάλων ξενοδοχείων της Καλαμάτας. Οι ξένοι επισκέπτες γεύονται πρωινό με τοπικά προϊόντα και τα λατρεύουν. Οι διευθυντές των ξενοδοχείων λένε στην "Ε" ότι τα λαλάγγια, η σφέλα, οι ελιές, ο καγιανάς και οι κουταλίδες Μάνης, αλλά και τα σύκα, εξαφανίζονται από τον μπουφέ πολύ πιο γρήγορα από σκευάσματα που προσφέρονται σε ένα δυτικοευρωπαϊκό πρωινό. Η καθιέρωση του μεσσηνιακού πρωινού στα μεγάλα ξενοδοχεία έχει ωφελήσει και τους ντόπιους παραγωγούς. 

Ο Γιώργος Αντωνίου, διευθυντής του ξενοδοχείου "Pharae Palace", είπε ότι «σχεδόν όλα τα τοπικά προϊόντα, σαν πρώτη ύλη ή συνδυαστικά, υπάρχουν στον μπουφέ του πρωινού, αλλά και στο βραδινό». Οι ξένοι επισκέπτες βλέποντάς τα, «το αντιλαμβάνονται σαν κάτι έξτρα και ευχάριστο, καθώς είναι προϊόντα που θα συναντούσαν σε ένα σπίτι». Ομως «αν και ανεβάζει το κόστος ένα τέτοιο πρωινό, είναι θετικό για τον τόπο, διότι μέσα από τη ζήτηση αυξάνονται οι μικροπαραγωγοί και διατηρούνται και οι παλιοί». Οι πιο δύσκολοι από τους ξένους όπως λέει είναι οι Αγγλοι στο να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, ενώ οι Αμερικανοί τα προτιμούν, Ρώσοι και Πολωνοί τρελαίνονται για την ντομάτα και τις σαλάτες με φρέσκα προϊόντα. Στον μπουφέ υπάρχουν ακόμη παστό, ταλαγάνι, μανούρι και σφέλα, που χρησιμοποιούνται και συνδυαστικά σε ομελέτες, λαλάγγια, κριθαρένια παξιμάδια, ελαιόλαδο και ντάκος με ντομάτα και σφέλα, θυμάρι και ρίγανη, καθώς και ντόπιο μέλι. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου "Messinian Bay", Δημήτρης Πατριαρχέας, είπε ότι η προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων με την καθιέρωση του μεσσηνιακού πρωινού έγινε πιο συστηματική από πέρυσι, που η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας ανακήρυξε το 2013 ως Ετος Γαστρονομίας. «Για τους ξένους είναι πρωτόγνωρες γεύσεις κι όταν τα δοκιμάζουν τους αρέσουν -τα μηνύματα είναι θετικά και συνεχίζουμε», είπε σχετικά με το πώς αντιδρούν οι ξένοι όταν τα γεύονται. Και τι γεύονται; «Σικαλάκια, ελίτσες, κουταλίδες Μάνης, λαλάγγια, παστό, λουκάνικο Μάνης, καγιανά και όλα γίνονται ανάρπαστα, όπως και το τσάι Ταϋγέτου, που το έχουν καταχαρεί». Μάλιστα κάποιοι ρωτάνε από πού θα αγοράσουν ελαιόλαδο και ελιές και σφέλα.  

Ο Γιώργος Κουτίβας, υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου "Elite City Resort", είπε ότι το ξενοδοχείο «προωθεί το μεσσηνιακό πρωινό, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ), προσφέρουμε τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς όπως σύκα, λαλάγγια, μανιάτικο παξιμάδι, καγιανά, σταφίδα, σφέλα και φέτα». Οσο για την ανταπόκριση των πελατών, «ο κόσμος δοκιμάζει και του αρέσουν πολύ όλα τα προϊόντα, μας ρωτάνε από πού θα τα προμηθευτούν γιατί τους αρέσουν». Είπε ακόμη ότι «με το να χρησιμοποιείς προϊόντα του τόπου σου, τα οποία αγοράζεις από ντόπιους παραγωγούς, ενισχύεις την τοπική οικονομία». 

Ο Δημήτρης Μακαρούνης, διευθυντής του "Akti Taygetos Resort" επισημαίνει ότι 

στο ξενοδοχείο ο μπουφές του πρωινού αποτελείται κατά 90% από τοπικά προϊόντα. Λαλάγγια, σύκα ξερά, σφέλα, ελιές είναι μερικές από τις γεύσεις που προτιμούν περισσότερο, ενώ «πρώτα τελειώνουν το μπολ με τις ελιές και το ελαιόλαδο και κάποιοι συμβαίνει να ρωτάνε πού μπορούν να τα βρουν, όμως όλοι το δοκιμάζουν και το εκτιμούν ως γεύση». Οφελος είπε «σίγουρα υπάρχει, αφού αγοράζουμε τοπικά και επωφελούνται οι ντόπιοι παραγωγοί και συνεταιρισμοί».

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος, διευθυντής του ξενοδοχείου "Elektra Hotel & Spa", είπε ότι «οι πελάτες ζητάνε τα τοπικά προϊόντα και έχουμε καθιερώσει πλέον στον μπουφέ ό,τι παράγεται στην περιοχή, λαλάγγι, σύκα, ελιές σε πατέ και διάφορες μορφές, σαλάτες, παστέλι και πολλές παρασκευές, με σφέλα και μανούρι φρέσκο, και στις μαρμελάδες έχουμε βάλει σύκο και προσφέρουμε και γλυκά κουταλιού από τοπικούς παραγωγούς». Και όπως πρόσθεσε, «οι πελάτες αποδέχονται τις γεύσεις και περισσότερο οι ξένοι, στους οποίους κάνει πολύ θετική εντύπωση». Και προτείνει να χρησιμοποιούνται ελαιόλαδο και άλλα τοπικά προϊόντα και στα εστιατόρια, αλλά και να μπει στα ξενοδοχεία μια γωνιά με μεσσηνιακά προϊόντα. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης μίλησε για την σημασία της προβολής των τοπικών προϊόντων μέσα από την καθιέρωση του μεσσηνιακού πρωινού στα ξενοδοχεία. «Είναι σημαντικό για να μάθουν τα τοπικά προϊόντα οι ξένοι επισκέπτες και στη Μεσσηνία, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υλοποιούμε δράσεις για να περάσει η μεσογειακή διατροφή στα ξενοδοχεία και αλλού», ανέφερε. Τόνισε ωστόσο πως «το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή και η καθιέρωση από το κράτος του φιαλιδίου με ελαιόλαδο, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, πάνω σε κάθε τραπέζι καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη έχουν υιοθετήσει και πράξεις τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία».