Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 17:03

Τα capital controls δυσκολεύουν τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις

Γράφτηκε από την
Τα capital controls δυσκολεύουν τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις

Τα capital controls δυσκολεύουν την καθημερινή λειτουργία των μεσσηνιακών επιχειρήσεων. Ηδη εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά γιατί δεν γίνονται εισαγωγές ή γίνονται μετ' εμποδίων. Επιπλέον, ακόμη και απλές τραπεζικές εργασίες δυσκολεύουν τη ζωή των επιχειρηματιών.

Από την αγορά έχουν εξαφανιστεί τα μπλοκ επιταγών και όλες οι συναλλαγές γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με μετρητά. Σε πρόβλημα για τις επιχειρήσεις εξελίσσεται και το ότι οι τράπεζες δεν δίνουν επιχειρηματικά δάνεια έστω και λίγων χιλιάδων ευρώ, για να αγοράσει εμπόρευμα ο επιχειρηματίας. Και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, η χώρα πάει σε εκλογές βυθίζοντας ακόμα παρακάτω την πραγματική οικονομία. Για την κατάσταση στις μεσσηνιακές επιχειρήσεις μετά την επιβολή των capital controls και τα δυσάρεστα επακόλουθα των εκλογών μιλούν στην "Ε" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Μεσσηνίας Θανάσης Βασιλόπουλος και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη. 

Ο Δημήτρης Μανιάτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, λέει ότι όσο παραμένουν τα capital controls «δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει η τοπική οικονομία και γενικότερα η οικονομία». Επισημαίνει λοιπόν ότι «πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις για να συντομεύσουν οι διαδικασίες για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες. Το 80% των πρώτων υλών το εισάγουμε από ξένες χώρες και η διαδικασία έγκρισης είναι χρονοβόρα και δύσκολη». Προσθέτει δε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα και τη λειτουργία τους και από την έλλειψη χρημάτων στην αγορά, εκτός των περιορισμών λόγω του ελέγχου κεφαλαίων. Προβλέπει μάλιστα ότι «η πρώτη δόση στην Εφορία αλλά και τα μέτρα που έπονται -και συνεχίζουμε να έχουμε και προαπαιτούμενα-, αλλά και οι εκλογές, όποιο αποτέλεσμα κι αν έχουμε, δεν προμηνύουν βελτίωση της κατάστασης». Αντίθετα «οι εκλογές την επιδεινώνουν, ειδικά στον τομέα του τουρισμού». Συμπληρωματικά αναφέρει ότι «το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος παράγων για να έχουμε μειωμένες αφίξεις· γιατί σε μια χώρα που έχει capital controls, και δεν έχει πολιτική σταθερότητα, δεν θα έρθει ο ξένος να κάνει διακοπές». 

Κλείνοντας προβλέπει ότι εκτός από τα λουκέτα που ήδη έχουμε, από την στιγμή που δεν υπάρχει παραγωγή «ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορεί να επιβιώσει και αυτό έχει επιπτώσεις και στην απασχόληση, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα κρατικά ταμεία». 

 

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Μεσσηνίας, σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια της κρίσης οπωσδήποτε η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήτανε καταστροφική. Μετά την επιβολή των capital controls  η κατάσταση είναι εφιαλτική». Και παρόλο που η αγορά «έδειξε κάτι να κινείται τις τελευταίες δύο - τρεις εβδομάδες, φαίνεται πλέον καθαρά η τεράστια έλλειψη εμπορευμάτων». Εχοντας ζήσει ο ίδιος την εμπειρία, περιγράφει πως «έχω ξεμείνει εδώ και ένα μήνα από εμπόρευμα, περιμένω έγκριση εδώ και τρεις εβδομάδες από την τράπεζα στην Πάτρα να κάνω εισαγωγή από την Ιταλία, καθώς και μια ακόμα εισαγωγή από την Σλοβενία, αλλά είμαι απογοητευμένος». 

Οσον αφορά άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις τραπεζικές συναλλαγές, λέει πως «η αγορά έπαψε να κινείται μέσω τραπεζικών επιταγών, τις απέρριψε. Ολες οι επιχειρήσεις πλέον δουλεύουν με μετρητά». Ωστόσο, η αβεβαιότητα «λειτουργεί ανασταλτικά στον καταναλωτή, οπότε δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά» - και μέχρι τις εκλογές «θα δούμε τα χειρότερα γιατί πάντα στις εκλογικές διαδικασίες η αγορά κάνει μια τεράστια βουτιά». Επιπλέον, «έχουν δυσκολέψει οι τραπεζικές εργασίες, για παράδειγμα δεν μπορεί να δώσει η τράπεζα επιχειρηματικά δάνεια και πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν έτσι. Επαιρναν ένα επιχειρηματικό δάνειο, αγόραζαν το εμπόρευμά τους και με την πώληση το εξοφλούσαν». 

Η Λίλιαν Ψηλάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, χαρακτηρίζει φρικτό μήνα για την αγορά τον Ιούλιο, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Ο Αύγουστος «μέχρι και μετά της Παναγίας ήτανε υπέροχος. Βέβαια ένας μήνας δεν μπορεί να καλύψει τις δυσκολίες όλου του χρόνου». Και οι ανάγκες ρευστότητας είναι μεγάλες εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης. Οι δυσκολίες βρισκονται κυρίως στο εισαγωγικό κομμάτι. «Ακόμα δεν έχει φτιάξει η κατάσταση στις εισαγωγές και όλα αυτά που λένε για την Επιτροπή Εγκρίσεων και ότι θα γίνονται πιο ομαλά, δεν ισχύουν», αναφέρει. Και προσθέτει πως αυτό θα έχει ως επακόλουθο «πολλές ελλείψεις σε εμπορεύματα στην αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα». Δυσκολίες συναντούν και στις καθημερινές συναλλαγές ρουτίνας με την τράπεζα, οι οποίες πλέον γίνονται «μέσω Ιντερνετ, αν και ο εισαγωγέας θέλει μετρητά και και όχι μέσω τραπέζης· αυτό όμως είναι αδύνατον γιατί ούτε μπορώ να σηκώσω χρήματα από το λογαριασμό μου, ούτε να με δανείσει η τράπεζα». Και μέσα σε όλα αυτά «δυστυχώς θα πάμε σε εκλογές, και δυστυχώς η οικονομία μας για άλλη μια φορά θα πάρει την κάτω βόλτα - πάνω που λέμε δόξα το Θεό τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο θα παρακαλάμε την Παναγία να μας βοηθήσει. Ολα θα πάνε πίσω». 

 

 


NEWSLETTER