Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 18:42

Γαστρονομική προσέγγιση της σχέσης Kαλαμάτας - Γαλλίας 

Γράφτηκε από την
Γαστρονομική προσέγγιση της σχέσης Kαλαμάτας - Γαλλίας 

Τη σχέση Kαλαμάτας - Γαλλίας θα προσεγγίσει σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου (μετά τις 8 μ.μ.) στο εστιατόριο - wine bar ''η καντοίνα'' (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας) η Ομάδα "Πάμε βόλτα". Η σεφ κ. Αγγελική θα θυμηθεί τα χρόνια της στην Μασσαλία και θα μαγειρέψει γαλλική κουζίνα. Ειδικά για τη βραδιά, ''η καντοίνα'' θα σερβίρει γαλλικό κρασί ''σπάζοντας'' τον κανόνα που σερβίρει μόνο ελληνικές ποικιλίες.

Το μενού θα περιλαμβάνει: παραδοσιακή σούπα Μασσαλίας (bouillabese) με όστρακα, πετρόψαρα και λαχανικά, μοσχάρι Βουργουνδίας (boeuf bourguignon), ένα ποτήρι κρασί beaujolais nouveau του διάσημου Domien Coquelet. Για πληροφορίες: 6936-518550.

Η ανακοίνωση του "Πάμε βόλτα" εξηγεί: οι Φράγκοι ηγεμόνες του Μεσαίωνα (Βιλλεαρδουίνοι) με το κάστρο τους, οι στενές εμπορικές σχέσεις του 18ου αι. και η ίδρυση υποπροξενείου στην πόλη (1714), οι Γάλλοι περιηγητές που την λάτρεψαν, η παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων εδώ του στρατηγού Μαιζών (Μaison), η Γαλλική Σχολή Ουρσουλινών Μοναχών (εκεί που βρίσκεται σήμερα η ''Ηλέκτρα''), ο Αλέξανδρος Φουρνέρ (ο ιδρυτής της πρώτης μεταξοβιοχανίας της πόλης), ο Ιωσήφ Κεκ, ο Ν. Πασκάλ (διάσημος λιμενολόγος της εποχής που έφτιαξε το λιμάνι), τα τοπωνύμια (Φραγκοπήγαδο, Φραγκόλιμνα), τα επώνυμα (Δούκας, Δουκάκης, Φράγκος), το καλύτερο εστιατόριο στην ιστορία της πόλης με τ' όνομα ''Γαλλία'' που έφαγαν όλοι οι Καλαματιανοί της εποχής (υπήρχε στην οδό Σφακτηρίας) και τέλος η ισχυρή παρουσία του Γαλλικού Ινστιτούτου για σχεδόν 50 χρόνια στην πόλη, σηματοδοτούν σχέσεις κοινής ιστορικής σύνδεσης.

Στον απόηχο της επίθεσης στο Παρίσι - και στο πλαίσιο μιας συμβολικής αλληλεγγύης - η Ομάδα θέλει να αντιτάξει ένα κομμάτι του πολιτισμού (γαστρονομία), καθώς και την αγάπη του δυτικού κόσμου για τη ζωή και τις απολαύσεις της απέναντι στη βαρβαρότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων".

 


NEWSLETTER