Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 09:01

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο μόνο στις σαλάτες χρησιμοποιούν πολλοί Μεσσήνιοι μαγαζάτορες

Γράφτηκε από την
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο μόνο στις σαλάτες χρησιμοποιούν πολλοί Μεσσήνιοι μαγαζάτορες

Δεν σταματά η προσπάθεια για την καθιέρωση του ελαιολάδου στα εστιατόρια της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας. Και όπως λέει ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, οι περισσότεροι εστιάτορες βάζουν πλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες, αλλά στα φαγητά λίγοι είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν.

«Η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ωμό στις σαλάτες. Στο μαγείρεμα και το τηγάνισμα το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορεί να καταλάβει και να αξιολογήσει μεγάλος αριθμός συναδέλφων ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μπει στο τηγάνι και να προσφέρει τρομερή γεύση και μυρωδιά στα μαγειρευτά φαγητά», αναφέρει. Και προσθέτει ότι οι συνάδελφοί του νομίζουν ότι το κόστος είναι υψηλό για να τηγανίσεις ή να μαγειρέψεις με ελαιόλαδο -όμως αυτό «είναι μύθος ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να δώσει τη διαφορετικότητα στην κουζίνα της περιοχής μας, χρησιμοποιώντας το για όλες τις χρήσεις».

Γι' αυτό άλλωστε ο σύλλογος συμμετέχει σε κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια που αφορά στη γευσιγνωσία ελαιολάδου, κι έτσι βοηθά στο να συγκεντρωθούν συμμετοχές στο σεμινάριο που ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ, σε Καλαμάτα, Πύλο και Καρδαμύλη. «Βοηθάμε γιατί μας αφορά, μας ζητήθηκε η βοήθειά μας όσον αφορά τη συμμετοχή των παραδοσιακών εστιατορίων και ταβερνών και μακάρι να εξελιχθεί σε μόνιμη συνεργασία, για να μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να πιστοποιήσουμε εντέλει τα καταστήματα που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την προστιθέμενη αξία στα καταστήματά μας», σημειώνει ο Ανδρέας Ζαγάκος.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Η προσπάθεια ωστόσο δεν σταματά και ο σύλλογος έχει προσπαθήσει τόσο μέσα από την προσωπική επικοινωνία όσο και με τα Σχολεία Τουρισμού, αλλά και τη συμμετοχή σε εκθέσεις. «Πιστεύουμε ότι έτσι έχει γίνει αποδεκτή η ανάγκη της χρήσης του ελαιολάδου και της ελιάς ως ισχυρού χαρτιού στα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία, από εκεί και πέρα αυτό που γίνεται με το Εργαστήριο Ελαιολάδου του ΤΕΙ είναι η πρώτη στοχευμένη και σοβαρή προσπάθεια», αναφέρει. Οι θέσεις στο σεμινάριο, το οποίο είναι δωρεάν, δεν ξεπερνούν σε πρώτη φάση τις 15 στην Καλαμάτα, και αντίστοιχες είναι οι θέσεις στην Καρδαμύλη και την Πύλο, ενώ η προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και θα υπάρξει και μια βεβαίωση συμμετοχής, για να την έχει στο μαγαζί του ο κάθε εστιάτορας», σημειώνει ο κ. Ζαγάκος, ενώ προσθέτει ότι οι γνώσεις που προσφέρονται είναι καθαρά πρακτικές και αφορούν το πώς πρέπει να αποθηκεύεται και πώς να προσφέρεται το ελαιόλαδο, αλλά και πώς να χρησιμοποιείται στην κουζίνα, χωρίς να χάνει τις διατροφικές και γευστικές του ιδιαιτερότητες.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων είναι οι εξής:

Καλαμάτα 3 και 4 Μαρτίου. Πύλος 10 και 11 Μαρτίου. Καρδαμύλη 17 και 18 Μαρτίου. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, μπορεί κανείς να στείλει e-mail στο kalamataoliveoil@hotmail.com ή στο oliveoil@teikal.gr γράφοντας όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματική δραστηριότητα και επιλογή πόλης συμμετοχής στο σεμινάριο.

Ν.Κ.


NEWSLETTER