Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016 09:26

Βράβευση 2 Μεσσήνιων στο πρωτάθλημα ψωμιού

Γράφτηκε από την
Βράβευση 2 Μεσσήνιων στο πρωτάθλημα ψωμιού

Οι Μεσσήνιοι αρτοποιοί Σείριος Καίσαρης και Στάθης Μελτίνος βραβεύτηκαν για το καρπουζόψωμό τους στο 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, που έγινε από 26 έως 29 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 7ης «Αρτοζύμα». 

Οι Μεσσήνιοι συμμετείχαν με τη μικτή ομάδα, πήραν το 3ο βραβείο, και προκρίθηκαν στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που θα γίνει του χρόνου στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Ο αρχηγός της μικτής ομάδας, Μεσσήνιος Σείριος Καίσαρης, είπε μιλώντας στην "Ε" ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 6 ομάδες από 4 άτομα η κάθε μια: οι ομάδες της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Αχαΐας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας και η μικτή ομάδα η οποία είχε και βοηθό, «που ήμασταν εμείς οι δύο από τη Μεσσηνία, η Ελευθερία Ρουσιάκη από τα Τρίκαλα, ο Γιώργος Βασιλείου από το Λουτράκι, και από τη Θεσσαλονίκη, από τη σχολή ΟΑΕΔ, μας βοήθησε ο Αντώνης Τζεϊρανίδης επειδή δεν μπορούσαμε να συμπληρώσουμε ομάδα από τη Μεσσηνία». 

Ο διαγωνισμός κράτησε τρεις ημέρες και «την πρώτη μέρα φτιάξαμε παραδοσιακό ψωμί, τη δεύτερη το πρωινό στο φούρνο και την τρίτη κάναμε τις καλλιτεχνικές δημιουργίες». 

Η μικτή ομάδα έφτιαξε αρχικά ψωμί κίτρινο προζυμένιο, παραδοσιακό, προζυμένιες μπαγκέτες και παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί κίτρινο ολικής άλεσης. Τη δεύτερη μέρα η ομάδα των Μεσσήνιων έφτιαξε λαλάγγι παραδοσιακό μανιάτικο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, και τσουρέκι με σταφίδες, καρύδια και σοκολάτα, ενώ την τρίτη έφτιαξε ένα καλαθάκι από ζύμη με φέτες καρπουζόψωμου, έμπνευσης του Σείριου Καίσαρη. 

Η μικτή ομάδα με τους δύο Μεσσήνιους βγήκε τρίτη στις βραβεύσεις και πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα της Κρήτης, που στο καλλιτεχνικό κομμάτι έφτιαξε την παραδοσιακή γαμοκουλούρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της βαθμολογίας το έδινε το κοινό που επισκέφτηκε την έκθεση και δοκίμασε τα προϊόντα, και το άλλο 50% η τετραμελής επιτροπή με επικεφαλής την Ελσα Κουκουμέρια, πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιιών Θεσσαλονίκης που διοργάνωνε τον διαγωνισμό. 

ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ

Ο Σείριος Καίσαρης και ο Στάθης Μελτίνος είναι τρίτης γενιάς αρτοποιοί - και όπως λέει ο Σείριος, «το αγαπάμε το αντικείμενο, μεγαλώσαμε μέσα στους φούρνους· έχουμε αλλάξει πολλά από τους παλιότερους, αλλάξαμε τη μαστοριά με γνώση». Η προτεραιότητά τους; «Να μαθαίνουμε νέες τεχνικές, κυρίως η νέα γενιά των αρτοποιών, γι' αυτό πήγαμε στο διαγωνισμό. Να δοκιμαστούμε, να πάρουμε εμπειρίες, να μάθουμε καινούργιες τεχνικές στην αρτοποίηση και ό,τι καινούργιο υπάρχει». Και φυσικά, «ανταλλάξαμε συνταγές με όλες τις ομάδες, όλοι ήθελαν να δώσουν και να πάρουν γνώση, και συνεργαστήκαμε απόλυτα με όλους». Οι Κρητικοί μάλιστα «μου έμαθαν το κρητικό καλτσούνι». Οσο για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, οι δύο Μεσσήνιοι πήγανε «με σκεπτικό να αναδείξουμε τη Μεσσηνία, αν και μικτή ομάδα», λέει ο Σείριος Καίσαρης. 

Κλείνοντας αναφέρει ότι το δεύτερο βραβείο πήρε η ομάδας της Θεσσαλονίκης, που έφτιαξε έναν παραδοσιακό ανεμόμυλο με ζύμη. Η εθνική Ελλάδας λοιπόν που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, προέκυψε μέσα από τις βραβεύσεις. Και συγκεκριμένα σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι 4 αρτοποιοί από την ομάδα της Κρήτης, 3 από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και οι Μεσσήνιοι Σείριος Καίσαρης και Στάθης Μελτίνος από τη μικτή ομάδα. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER