Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 10:43

Μελέτη 2,7 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του Πάμισου

Μελέτη 2,7 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του Πάμισου

Με προϋπολογισμό 2.709.116,85 ευρώ προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών εκπόνηση μελετών, αφ’ ενός για την αντιπλημμυρική προστασία του Πάμισου, από το φράγμα Αρι ώς τις εκβολές του, και αφ’ ετέρου για την περιβαλλοντική αξιοποίηση των εκβολών και της παρόχθιας ζώνης.

Αναλυτικά, οι μελέτες -η προθεσμία για την υποβολή των οποίων λήγει στις 25 Οκτωβρίου- αφορούν, α) την αντιπλημμυρική προστασία του Πάμισου καθ’ όλο το μήκος από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του, και β) την περιβαλλοντική αξιοποίηση των εκβολών και της παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης καθώς επίσης της εκβολής στο Κουλντούκι της Μπούκας.

Αναλυτικά, στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται:

α) Η διευθέτηση του Πάμισου από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του στην θάλασσα, σε μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων.

β) Η διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των ρεμάτων που συμβάλλουν σε αυτό, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων.

γ) Η διευθέτηση του ρέματος Αρι, από την γέφυρα προς την Αίπεια μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη - Θουρία), μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων.

δ) Η οριοθέτηση των πιο πάνω τμημάτων.

ε) Ο έλεγχος, τόσο της υφιστάμενης λειτουργίας του φράγματος Αρι στον Πάμισο και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, όσο και της κατασκευής του φράγματος, βάσει του οποίου -και εφ’ όσον απαιτηθεί- θα εκπονηθεί μελέτη έργων συντήρησης. Επίσης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο φράγμα θα συνταχθεί εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας.

στ) Η περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Πάμισου και της παρόχθιας ζώνης, από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας - Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος περίπου 3,5 χιλιομέτρων καθώς και της περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι της Μπούκας.

ζ) H βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Πάμισου.

η) Η κατασκευή πεζογέφυρας στον Πάμισο, η οποία θα συνδέει την δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης.