Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 19:52

"AristOil": Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου 

Γράφτηκε από την

Το διακρατικό πρόγραμμα "AristOil", με στόχο την "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του", παρουσιάζεται μεθαύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Την εκδήλωση οργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Ευρωπαϊκός Ομιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) "Εύξεινη Πόλη".

Το "AristOil" συντονίζεται από την "Εύξεινη Πόλη", με εταίρους από την Ελλάδα τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης), την Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΠΕ Μεσσηνίας και συνεργαζόμενους φορείς ελιάς, τα Πρότυπα Φυτώρια Ελιάς Κωστελένος, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και την Πανελλήνια Ενωση Ελαιοτριβέων.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι «ο κύριος στόχος του "AristOil" είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι οποίες οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες προστατευτικές ιδιότητες υγείας (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ)». Επεσήμανε ότι «απώτερος σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Οι περιοχές όπου εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα, θα τύχουν της δέουσας προβολής για τη βελτίωση της τιμής του ελαιολάδου στον παραγωγό, σε σχέση με το επίπεδο της υγειοπροστατευτικής αξίας του ελαιολάδου».

Ο γενικός διευθυντής της "Εύξεινης Πόλης" Νίκος Κρημνανιώτης παρατήρησε ότι «στόχος είναι, εκπαιδεύοντας παραγωγούς και ελαιοτριβείς, να παράγουμε ποιοτικό λάδι σε φαινόλες και σε γεύση». Σημείωσε πως στοχεύουν σ’ ένα brand name στον τόπο μας, που να μην υστερεί σε τίποτα από περιοχές, όπως η Τοσκάνη της Ιταλίας, που το λάδι πωλείται 1,5 με 2 φορές παραπάνω από την κανονική τιμή. Ενημέρωσε ότι στη Μεσσηνία θα εγγραφούν 270 καλλιεργητές και διευκρίνισε πως θα λαμβάνονται δείγματα από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο (από κλαριά ελιάς) για φαινόλες και γεύση.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα, η βασική περιοχή εφαρμογής του έργου είναι η Μεσσηνία με έμφαση τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας. Στο σχεδιασμό του έργου λήφθηκε υπόψη η επέκταση του έργου με αντιπροσωπευτικές ομάδες ελαιοκαλλιεργητών και αντίστοιχη δειγματοληψία: Aπό όλη την υπόλοιπη Μεσσηνία. Από κάθε νομό της Πελοποννήσου. Από τους 25 αγροτικούς δήμους μέλη του Δικτύου ΕΟΕΣ "Εύξεινη Πόλη" (αντιπροσωπευτική εθνική κάλυψη). Από περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που πιθανόν δεν καλύπτονται από τα προηγούμενα. Στο πεδίο εφαρμογής προβλέπεται: Εκπαίδευση ελαιοκαλλιεργητών. Τριετής παρακολούθηση των καλλιεργειών. Χαρτογράφηση των περιοχών παραγωγής ελαιολάδου υψηλών προδιαγραφών. Σύγκριση ποικιλιών και κλώνων. Εκπαίδευση ελαιοτριβέων. Σύσταση ομάδας παραγωγών με παραγωγή ελαιολάδου, με ισχυρισμό υγείας. Προδιαγραφές σύστασης πρότυπου κέντρου ελέγχου των φαινολικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου με κοινά αποδεκτό πρωτόκολλο και ευρωπαϊκή αναγνώριση.