Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 12:30

“Πακέτο Γιούνκερ” εναντίον λαϊκισμού και ξενοφοβίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρεί, μέσω του “πακέτου Γιούνκερ” και των πρωτοβουλιών που αυτό ενισχύει, να καταστεί αποτελεσματική και πειστική προς τους πολίτες της, ώστε αυτοί να μην υποκύπτουν στον λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα, ανοίγοντας τις εργασίες στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο -με θέμα “Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία - Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου”- ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το οποίο διοργάνωσε το εν λόγω συνέδριο από κοινού με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Χαιρετίζοντας, εξ άλλου, στο ίδιο συνέδριο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλης υποστήριξε ότι ο μόνος θεσμός που μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά στη χώρα μας είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση η οποία -όπως είπε- θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε περιφερειακή διακυβέρνηση. Παράλληλα ζήτησε να υπογραφεί η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας για τα σκουπίδια που έχει “παγώσει”.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας, επισήμανε ότι ενώ η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση, ο λαϊκισμός, το προσφυγικό, αλλά και η εξ ανατολών γεωπολιτική αστάθεια, δεν έχει ικανοποιητικές απαντήσεις καθώς -όπως είπε- η ένωσή της αποδεικνύεται ότι έχει υπάρξει ημιτελής.

Στην ανάλυση των εργαλείων του “Πακέτου Γιούνκερ” προέβη ο Αργύρης Περουλάκης αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στα έργα ΣΔΙΤ αναφορικά με το πιο πάνω πλαίσιο αναφέρθηκε ο Νίκος Σέργης από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας. Τις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και επενδυτικών ιδέων από το ίδιο πρόγραμμα παρουσίασε ο Γιώργος Γιακουμάκης, υπεύθυνος έργου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ενώ ο τ. υπουργός και πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος εξήγησε πώς η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης. Τέλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μίλησε για τις τουριστικές δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι χάρη στην περιφερειακή αρχή έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση σε αυτήν και ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Το συνέδριο χαιρέτισε επίσης ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας.

Β.Γ.Μ.

• Αναλυτικό ρεπορτάζ, στην «Ελευθερία της Δευτέρας»