Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 10:47

Στις 7 Απριλίου ξεκινά το Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς στην Καλαμάτα

Στις 7 Απριλίου ξεκινά το Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς στην Καλαμάτα

Την επόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου ξεκινάει το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς στην Καλαμάτα. Το φεστιβάλ που καθιερώνεται ως κορυφαίο φόρουμ για τον ελαιοκομικό τομέα της πατρίδας μας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες έως την Κυριακή 9 Απριλίου και περιλαμβάνει:

1) Εκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πιο σύγχρονα εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής, μηχανήματα ελαιουργείων και τυποποιητηρίων, ατομικά ελαιοτριβεία και να γνωρίσουν τις νεότερες υπηρεσίες εκπαίδευσης και χρηματοδοτικά εργαλεία.

2) Συνέδριο. Το συνέδριο προσεγγίζει με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις θέματα που άπτονται της ελαιοκομίας και γενικότερα της αγροδιατροφής. Περιλαμβάνονται οι εξής ενότητες: α) Καλλιεργητικές τεχνικές σε σχέση με τα νέα θέματα της φυτοπροστασίας. β) Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελαιοκομίας. γ) Χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, και δ) τη διαχείριση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ. Θα συμμετέχουν και δύο Ιταλοί εισηγητές, ο Famiani Franco, καθηγητής Πανεπιστημίου Περούτζια και ο Filippi Fabrizio, πρόεδρος της κοινοπραξίας του ελαιολάδου της ΠΓΕ Τοσκάνης.

3) Σεμινάρια που αφορούν: α) Αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων φυτοπροστασίας από δάκο και μυκητολογικές ασθένειες - ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών, από γεωπόνους της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας που απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές. β) Σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - Δήλωσης ΟΣΔΕ 2017, από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που απευθύνεται σε όλους τους καλλιεργητές. γ) Ανοιχτή γευσιγνωσία ελαιολάδου για την εξοικείωση του κοινού με τα  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδων και τη διάκριση μειονεκτημάτων, από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας που απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους

4) Το διαγωνισμό ποιότητας Ελαιολάδου Kalamata International Olive Oil Awards "Panelaion" 2017.

Η είσοδος στο Φεστιβάλ όπως και η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν. Οι επισκέπτες κατά την είσοδο θα συμμετέχουν σε κλήρωση δώρων η οποία θα γίνει την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 5.30 μ.μ. 

Το σάιτ του Φεστιβάλ είναι www.kalamata-olivefestival.gr

Πληροφορίες: τηλ. 27210 62151 ή στο email: info@anelixi.net.gr