Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 17:53

Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Οι εταιρείες διαμορφώνουν τις τιμές του παιδικού γάλατος

Γράφτηκε από την

Με αφορμή  τις δηλώσεις σας οι οποίες αφορούσαν την διακίνηση βρεφικών γαλάτων από τα φαρμακεία σε τιμή πολλαπλάσια από αυτην της Γερμανίας θα θέλαμε να θέσουμε υπ΄οψιν σας τις παρακάτω διευκρινήσεις . Το βρεφικό γάλα διακινείται  από τα 11000 χιλιάδες φαρμακεία 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες την ημέρα σε κάθε βουνό , νησί , και άκρη της ελληνικής επικράτειας . Είναι ένα προϊόν διατιμημένο και από τα φαρμακεία πωλείται με ΜΕΓΙΣΤΟ 15 % επί της χονδρικής που αντιστοιχεί σε 12,65 % ΜΕΓΙΣΤΟ στη λιανική . Στην πράξη αυτά τα μέγιστα λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων δεν προσεγγίζονται ποτέ και  τα βρεφικά γάλατα σε ανταγωνιστικές περιοχές  πωλούνται με ποσοστά κάτω από 10 %. Είναι ένα προϊόν που με αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων αλλά και με την κοινή λογική απευθύνεται σε παθήσεις βρεφών (δεν είναι απλό διατροφικό προϊόν ) και χορηγείται με συνταγή και προτροπή γιατρού .
Άρα για να καταγγείλετε ότι γάλατα πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμή πολλαπλάσια της Γερμανίας δυο τινα μπορεί να συμβαίνουν :
1. Κάποιοι φαρμακοποιοί αισχροκερδούν παραβαίνοντας την μέγιστητιμή (12,65% πάνω από την τιμή αγοράς) .Σε αυτή την περίπτωση θα χαρούμε να μας τους υποδείξετε ώστε να τιμωρηθούν από τα πειθαρχικά μας όργανα και από την δικαιοσύνη .
2. Οι εταιρίες στην Ελλάδα πωλούν τα προϊόντα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη  από άλλες χώρες ( κάτι το οποίο δεν συμβαίνει μόνο στο βρεφικό γάλα ) .

Επειδή μάλλον το δεύτερο ενδεχόμενο είναι το πιθανότερο , οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας που είναι και αρμόδιες μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρίες τους τιμοκαταλόγους χονδρικής ώστε να φανεί ποιος προκαλεί αυτή την δυσλειτουργία στην αγορά .
Σαν βοήθεια προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας δείτε σε S.M. της Βρετανίας γάλα να πωλείται σε συσκευασία (τα στοιχεία στην διάθεση σας)  900 γραμμαρίων σε τιμή 9,49 λιρών ή 10,61 € όταν στην Ελλάδα το προϊόν κυκλοφορεί σε συσκευασία 800 γραμμαρίων και η ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ πώλησης από την εταιρία προς τα φαρμακεία είναι 16,67 € (περαιτέρω στοιχεία στη διάθεση σας). Προφανώς το προϊόν πωλείται σε τιμή πολλαπλάσια στην Ελλάδα , όμως δεν ευθύνονται τα φαρμακεία .

Ευχαριστούμε


Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας


Ο πρόεδρος                                                                           Ο γραμματέας
Στέφανος Καμινιώτης                                                         Χρήστος Ποντίκης


NEWSLETTER