Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 20:32

Γιάννης Τσαβολάκης: Ενας Κρητικός οινοποιός 30 χρόνια στη Μεσσηνία

Γιάννης Τσαβολάκης: Ενας Κρητικός οινοποιός 30 χρόνια στη Μεσσηνία

Ασχολείται περισσότερα από 30 χρόνια με το χώρο του κρασιού και τα τελευταία 7 χρόνια έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία, όπου μαζί με την οικογένειά του παράγουν κρασί από βιολογικά σταφύλια. Ο Γιάννης Τσαβολάκης, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του παράγει εμφιαλωμένα, αλλά και χύμα κρασιά από εκλεκτές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, δημιουργώντας μαζί με την οικογένειά του τα ξεχωριστά κρασιά “Biovin”.

Καταγόμενος από τις Μοίρες Ηρακλείου και έχοντας σπουδάσει στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στην Οινολογία, ο Γιάννης Τσαβολάκης βρέθηκε στην Καλαμάτα το 1973 και από το 1977 ξεκίνησε την “περιπέτεια του οίνου” στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό “Νέστωρ”, όπου συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση νέων ποικιλιών από το εξωτερικό, σε μία περίοδο που στη Μεσσηνία ανθούσε η σταφιδοπαραγωγή. Μετά από 20 χρόνια δραστηριοποίησης στο “Νέστορα”, ο κ. Τσαβολάκης ήταν εκ των ιδρυτών της “Οινομεσσηνιακής” και από το 2005 ίδρυσε την “Τσαβολάκης Ιωάννης και Σία Ε.Ε.”, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή κρασιών από διάφορες ποικιλίες βιολογικών σταφυλιών υπό την εμπορική ονομασία “Biovin”.
Τα κρασιά “Biovin” παράγονται από αμπέλια της Μεσσηνίας και των γύρω νομών, τα οποία είναι πιστοποιημένα βιολογικά και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. 
Το οινοποιείο που βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εκτείνεται σε χώρο 7,5 στρεμμάτων και είναι παραγωγής 300.000 λίτρων κρασιού. Διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και αποθήκευσης με διπλούς μανδύες ψύξης, οινοποιητές και δεξαμενές κρυοεκχύλισης.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που η εταιρεία περιγράφει στην ιστοσελίδα της "η παραλαβή του σταφυλιού γίνεται μόνο σε τελάρα και αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί στον αμπελώνα η καταλληλότητα του προϊόντος. Επιπλέον, υπάρχει ταινία διαλογής - αναβατόριο που οδηγεί τα σταφύλια στον απορραγιστήρα στον οποίο αποχωρίζονται οι ρώγες από τους βοστρύχους. Ο σταφυλοπολτός που προκύπτει, οδηγείται μέσω κατάλληλης αντλίας στο πιεστήριο ή στους οινοποιητές ή και στις δεξαμενές κρυοεκχύλισης. Οι επιθυμητές θερμοκρασίες ρυθμίζονται μέσα από ηλεκτρονικά θερμόμετρα και ηλεκτροβάνες. Επίσης, το πιεστήριο ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή για το κατάλληλο πρόγραμμα πίεσης. Το οινοποιείο διαθέτει επίσης ψυκτικό συγκρότημα, για τον έλεγχο των ζυμώσεων, αλλά και για τη σταθεροποίηση του κρασιού. Η διαδικασία της ζύμωσης και των εκχυλίσεων γίνεται με τον καλύτερο τρόπο μιας και διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και την τεχνογνωσία και την εμπειρία των 30 χρόνων στο χώρο της οινοπαραγωγής.
Στη συνέχεια, το προϊόν είτε διατίθεται προς άμεση κατανάλωση, είτε αποθηκεύεται στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου, όπου παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια και σε φιάλες".
Τα κρασιά “Biovin” παράγονται από διάφορες επιλεγμένες ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Φιλέρι, ο Ροδίτης, το Αγιωργίτικο, το Merlot, το Carignan, το Cabernet, το Grenache Rouge, το Μοσχοφίλερο κ.ά. και διατίθενται είτε σε χύμα, είτε σε διάφορες συσκευασίες.
Η εταιρεία διαθέτει δικό της δίκτυο πωλήσεων σε Μεσσηνία, Αττική και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ενώ σημαντική είναι η εξαγωγική της δραστηριότητα σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Κίνα. Σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία των κρασιών “Biovin”, είναι ο οικογενειακός χαρακτήρας της “Τσαβολάκης Ιωάννης και Σία Ε.Ε.”. Δίπλα στον Γιάννη Τσαβολάκη βρίσκεται η σύζυγός του Λαμπρινή Ροϊδάκη, η κόρη τους Μαρία με τον επίσης καταγόμενο από την Κρήτη σύζυγό της Γιάννη Μαριό, ενώ κοντά στην προσπάθεια βρίσκεται και ο γιος της οικογένειας Τσαβολάκη, Μιχάλης που είναι φαρμακοποιός στη Χώρα.
“Η αγορά του κρασιού πάει καλά παρά την κρίση. Ισως επειδή μας μαθαίνουν και εκτιμούν τα προϊόντα μας με το χρόνο ή ίσως πίνουν για να ξεχάσουν την κρίση” τονίζει με χιούμορ ο Γιάννης Τσαβολάκης. Οι συνεχείς προσπάθειες της οικογένειας Τσαβολάκη και των 5 εργαζομένων της επιχείρησης έχουν εξασφαλίσει μία πολλά υποσχόμενη ανοδική πορεία στην οινοποιητική δραστηριότητα της εταιρείας. Στα πλάνα της “Τσαβολάκης Ιωάννης και Σία Ε.Ε.” είναι η επέκταση του δικτύου πωλήσεων, καθώς και όχι απλώς η διατήρηση της καλής ποιότητας, αλλά και η περαιτέρω αναβάθμιση.
Τα κρασιά “Biovin” έχουν λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στην έκθεση "Biologica" στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν βρεθεί και σε εκθέσεις στη Μόσχα. Δεν λείπει όμως το παράπονο του Γιάννη Τσαβολάκη για τη βοήθεια των φορέων προς τους τοπικούς επιχειρηματίες. “Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δεν έχει βοηθήσει επαρκώς τους επαγγελματίες όλα αυτά τα χρόνια” σημειώνει προβληματισμένος.
“Με τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά στη Μεσσηνία, η αμπελουργία είναι σε φθίνουσα πορεία και κάθε χρόνο ξεριζώνονται πολλά αμπέλια” διαπιστώνει ο Γιάννης Τσαβολάκης που μετά από δεκαετίες ενασχόλησης με το χώρο της οινολογίας και της αμπελουργίας στη Μεσσηνία η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Για τη Μεσσηνία ως τόπο πάντως μιλάει με τα καλύτερα λόγια εκφράζοντας παράλληλα την απορία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι και οι διαχρονικές πολιτικές δεν έχουν αναπτύξει προς όφελος όλων τους θησαυρούς και τις ομορφιές της περιοχής.

BIOVIN - Tsavolakis Wines
6ο χλμ. Καλαμάτας-Μεσσήνης
24100 Καλαμάτα - Μεσσηνία
Τηλ.: 27210 99644
Φαξ: 27210 99726
Κιν.: 6944-206400
E-mail: info@biovin.gr

Κάβα “Μαριός
”
Σπάρτης 31 (έναντι Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας)
24100 Καλαμάτα - Μεσσηνία
Τηλ.: 27210 96270
Κιν.: 6944-206400