Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 00:47

Ζοφερό το μέλλον για εμπόρους και μικρομεσαίους - Μιλούν στην "Ε" πρόεδροι συλλόγων

Ζοφερό το μέλλον για εμπόρους και μικρομεσαίους - Μιλούν στην "Ε" πρόεδροι συλλόγων

Πιο ζοφερό από ποτέ προδιαγράφεται το μέλλον για τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά και το άσχημο ξεκίνημα των χειμερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Βασίλη Παγώνη, και προέδρων Εμπορικών Συλλόγων της Νότιας Πελοποννήσου, η κρίση στην αγορά θα συνεχιστεί αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερα λουκέτα. Δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η βουτιά στις πωλήσεις και η περαιτέρω μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τα εξαντλητικά μέτρα για την ελληνική κοινωνία, θα έχουν ως συνέπεια... το θάνατο του εμποράκου.
Ο Βασίλης Παγώνης επεσήμανε ότι «οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στο ίδιο άσχημο πλαίσιο που κινείται η αγορά συνολικά». Και πρόσθεσε πως ούτε οι καλές τιμές είναι ικανές να τονώσουν τον τζίρο της αγοράς, «καθώς τα ρευστά διαθέσιμα των νοικοκυριών έχουν πλέον εκμηδενιστεί». Για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν μπορούν να περιμένουν πολλά εφόσον «τα εισοδήματα του καταναλωτικού κοινού έχουν συρρικνωθεί από τις περικοπές μισθών και την υψηλή φορολογία» - ενώ από την άλλη «τα έξοδα των εμπορικών επιχειρήσεων έχουν διογκωθεί εξαιτίας και των αυξημένων τιμολογίων των ΔΕΚΟ». Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο που στοχεύει στο ξεπούλημα των μεγάλων ΔΕΚΟ, όμως «έχει ως παράπλευρη απώλεια τον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης που επιβαρύνεται με τόσο τεράστια κόστη».
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη χαρακτήρισε «πολύ χαλαρή» την κίνηση την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων και εκτίμησε ότι μπορεί να οφείλεται και στο κρύο. «Οι εκπτώσεις είναι πάρα πολύ καλές, παρ' όλα αυτά η κίνηση είναι πολύ χαλαρή», ανέφερε. Οσο για το βραχυπρόθεσμο μέλλον: «Είμαστε πάρα πολύ συγκρατημένοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις ότι θα βρούμε την ευτυχία επειδή η αγορά θα έχει την επιθυμητή κίνηση, ευελπιστούμε βέβαια ότι θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα αν φτιάξει λίγο ο καιρός και βγει έξω ο κόσμος. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι λίγο καλύτερα την άνοιξη, εφόσον υπάρξει οικονομική σταθερότητα και δεν παρθούν νέα μέτρα». Οπως είπε, αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση «ο κόσμος θα ξέρει με τι μισθό θα ζει και τι περίσσευμα θα έχει για να ξοδέψει - αν όμως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι τράπεζες δεν ρίξουν χρήμα στην αγορά και δεν σταματήσει η φοροεπιδρομή, δεν θα υπάρξει μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα κλείνει η μία πίσω από την άλλη». 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Παναγιώτης Γεωργανές επεσήμανε ότι «λόγω της παρατεταμένης κρίσης και βαθιάς ύφεσης οι εκπτώσεις φέτος αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τις εμπορικές επιχειρήσεις». Και πρόσθεσε: «Η καταναλωτική κίνηση ακολουθεί τους κακούς ρυθμούς της οικονομίας, ενώ επιπλέον αποδίδει η τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα μέσω των αρνητικών ρεπορτάζ από τα μέσα ενημέρωσης». Ολο αυτό το κλίμα, ανέφερε,  «συντελεί στην καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και της κοινωνικής δομής της χώρας - κι όσο κι αν προσπαθούμε να βρούμε φως στο τούνελ, η αγορά δεν θα βρει το δρόμο της αν δεν αλλάξει κάτι στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο». Διαφορετικά, όπως είπε: «Θα έχουμε τραγικές εξελίξεις και πολλά καταστήματα θα κλείσουν από δω και πέρα. Μια εμπορική επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει όταν ξεπερνά το 50% του τζίρου της σε εξοδολόγιο». 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεγαλόπολης Νίκος Αντώνακας είπε ότι οι εποχές που οι καταναλωτές περίμεναν τις εκπτώσεις για να ξεχυθούν στα μαγαζιά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και εκτίμησε πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα φύγουμε όλοι από τη μέση». Εξήγησε ότι ήδη πολλά μαγαζιά βάζουν λουκέτο, ενώ αυτά που έχουν απομείνει, τα «μικρά μαγαζιά» όπως τα διαχώρισε, «δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν όταν δεν μπαίνει άνθρωπος για να κάνουν σεφτέ». Είπε ακόμη ότι το κλίμα δύσκολα θα αντιστραφεί όσο ο κόσμος «δέχεται συνεχώς φοροεπιδρομή από το κράτος» - ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι πολλοί συνάδελφοί του βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και κάνουν «ρύθμιση πάνω στη ρύθμιση στο ΤΕΒΕ», για να μη βρεθούν ανασφάλιστοι.