Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 21:13

Μεγάλη απάτη με νοθεία ελαιολάδου αποκαλύφθηκε στην Ισπανία

Μια μεγάλη απάτη σε βάρος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, το οποίο έκανε ανάμειξη φοινικέλαιου, λαδιού αβοκάντο, ηλιέλαιου και άλλων φθηνότερων λαδιών, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρύπτονται οι δείκτες που θα αποκάλυπταν την ταυτότητά του.
Η έρευνα των αρχών διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και οδήγησε πριν από λίγες ημέρες στη σύλληψη 19 ατόμων, εκ των οποίων οι 15 Ισπανοί, οι 2 από το Εκουαδόρ, 1 Κολομβιανός και 1 Ιταλός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και στελέχη ελαιοτριβείων, ενώ η Αστυνομία δεν αποκλείει να γίνουν και νέες συλλήψεις. Η απάτη απλώνεται σε ένα δίκτυο 30 εταιρειών και "αχυρανθρώπων" σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Ενώ εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ισπανία υπερβαίνει τα 4 εκ. ευρώ.
Στο κέντρο της έρευνας βρίσκονται περιοχές της Χαέν και της Κόρδοβα όπου η Αστυνομία βρήκε και τα σχετικά έγγραφα αφού ερεύνησε τους χώρους 4 επιχειρήσεων στη Χαέν. Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει την κωδική ονομασία "Lucerna".
Οπως πιστεύουν οι αρχές, χρησιμοποιήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα εταιρειών με πλαστά έγγραφα για την πραγματοποίηση της κομπίνας με δύο κυρίως μεθόδους: Χύμα σε επιχειρήσεις που δεν είναι ακόμη γνωστές και σε φιάλες από τα δίκτυα διανομής τα οποία ήταν ταξινομημένα ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και επιχειρηματίας που εμπλέκεται σε μια άλλη απάτη καθώς 200 ελαιοπαραγωγοί από τη Χαέν και την Κόρδοβα έδωσαν το ελαιόλαδο στην εταιρεία του χωρίς να πάρουν χρήματα αφού αυτή πτώχευσε και… βάρεσε κανόνι. Για την υπόθεση αυτή είναι πιθανόν να τιμωρηθεί με φυλάκιση 13 χρόνων σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.