Κυριακή, 04 Μαρτίου 2012 22:59

Αύξηση των λουκέτων μετά από τις εκπτώσεις

Γράφτηκε από την

«Θα υπάρξει αύξηση των λουκέτων μετά τις εκπτώσεις και την περίοδο των προσφορών. Οι επιχειρήσεις έκαναν πολύ μεγάλες εκπτώσεις γιατί προσπαθούν να κλείσουν, αφού μαζέψουν κάποια κεφάλαια που θα τους το επιτρέψουν». Αυτό προέβλεψε μιλώντας στην "Ε" ο Βασίλης Παγώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Οπως είπε, βάσει των εκτιμήσεων για τα λουκέτα που θα μπουν μέσα στο 2012, σε όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κλείσουν 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν κατά μέσο όρο 3,1 εργαζόμενους.
«Ο χρόνος παράτασης που δίνεται στις επιχειρήσεις με τις εκπτώσεις και τις προσφορές είναι αυτό που λένε "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του". Διότι οι επιχειρήσεις που κλείνουν, δεν κλείνουν χωρίς χρέη. Δεν πάνε απλώς στο σπίτι τους αυτοί οι άνθρωποι. Κλείνουν υπερχρεωμένοι», τόνισε. Και εξήγησε ότι πολλές φορές δεν μπορούν να κλείσουν επειδή χρωστάνε και «δεν τους επιτρέπει να κλείσουν τα βιβλία τους η Εφορία ή δεν τους επιτρέπει να κάνουν παύση εργασιών ο ΟΑΕΕ».
Μάλιστα, η Ομοσπονδία κάνοντας μια εκτίμηση πρόσφατα για το ποιες υποχρεώσεις σταματάει να πληρώνει μια επιχείρηση που βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: «Ξεκινάει να μην πληρώνει τον ΟΑΕΕ κόβοντας, δυστυχώς, την ασφαλιστική κάλυψη τη δική του και της οικογένειάς του», είπε. Και πρόσθεσε πως το επόμενο που αφήνουν σε εκκρεμότητα είναι οι υποχρεώσεις στις τράπεζες και μετά «περνάει στις υποχρεώσεις του έναντι του κράτους και στη συνέχεια σε κάποιους λογαριασμούς». Και τέλος «πάει στους προμηθευτές του. Αυτή είναι η σειρά και έτσι φτάνουμε στο σημείο οι επιχειρήσεις να καταλήγουν σε κλείσιμο. Και το λουκέτο μπαίνει όταν δεν μπορούν να αγοράζουν νέα εμπορεύματα», σημείωσε.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Περιγράφοντας, λοιπόν, το αδιέξοδο που βρίσκονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Βασίλης Παγώνης μίλησε για ανθρώπους «που θέλουν να κλείσουν βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον στην επόμενη μέρα». Οπως σημείωσε είναι "πνιγμένοι" από τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες που, «ούτως ή άλλως δεν χρηματοδοτούν πλέον ούτε τις φερέγγυες επιχειρήσεις». Με αποτέλεσμα η αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστό και οι προμηθευτές οι οποίοι πληρώνονται σε μετρητά, σταματάνε να τους προμηθεύουν με προϊόντα. «Ετσι οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν παρατάσεις, μια τη χριστουγεννιάτικη περίοδο που ήταν ναυάγιο, μια με τις εκπτώσεις, μήπως και μαζέψουν λεφτά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να μπορέσουν να βάλουν λουκέτο», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ - η οποία από την πλευρά της για να τους βοηθήσει «ζητάμε, τουλάχιστον, από τον ασφαλιστικό τους φορέα να πάνε αυτοί οι άνθρωποι σε κάποια ρύθμιση, χωρίς όμως να τους κρατάει ανοιχτά τα χαρτιά τους για να μην αυξάνεται το χρέος».
Καταλήγοντας πάντως ο Βασίλης Παγώνης και αφού τόνισε ότι η πραγματικότητα μόνο αισιόδοξη δεν είναι, είπε ότι υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Εάν το ελληνικό κράτος καταφέρει να είναι συνεπές και γίνουν οι διαδικασίες που πρέπει, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια ακτίνα ελπίδας από τον Απρίλιο και μετά. Τότε, θα πρέπει οι τράπεζες να ανοίξουν λιγάκι τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης της αγοράς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εφόσον υπάρξει μια χρηματοδότηση, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις με τα χρήματα αυτά που θα εισρεύσουν σε αυτές να προχωρήσουν στην πληρωμή κάποιων υποχρεώσεών τους ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν». Ομως, όπως και ο ίδιος είπε, «το θέμα είναι πόσες επιχειρήσεις θα έχουν αντέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή».