Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 21:27

Χαράτσι και για τους κοινόχρηστους χώρους με το νέο οικοδομικό κανονισμό

Νέο χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτή τη φορά για τις απαλλοτριώσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κοινόχρηστοι χώροι. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, οι ιδιοκτήτες γύρω από τους χώρους αυτούς και σε ακτίνα 250 μέτρων από το κέντρο, θα πληρώνουν το 70% του κόστους της απαλλοτρίωσης και το υπόλοιπο η δημόσια αρχή. Η νέα επιβάρυνση βαφτίζεται ως "ειδική εισφορά εφαρμογής των ρυμοτομικών σχεδίων".
Με τις ρυθμίσεις αυτές διαμορφώνεται ένα εντελώς νέο τοπίο στην υπόθεση των κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις και τριβές μεταξύ δήμων και ιδιοκτητών. Οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν και μάλιστα "αλμυρά" την... απαλλοτριούμενη περιουσία τους όταν μένει στην ιδιοκτησία τους μέρος από αυτήν.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, το 70% του κόστους απαλλοτρίωσης κατανέμεται και βαρύνει ως ειδική εισφορά, ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου, τους κύριους ή νομείς όλων των αρτίων και οικοδομήσιμων οικοπέδων, των οικοδομικών τετραγώνων που έχουν πλευρά έστω και σημειακά στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο, καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή τέμνονται από κύκλο που χαράσσεται με κέντρο το γεωμετρικό κέντρο του προς διάνοιξη κοινοχρήστου χώρου και σε ακτίνα 2.590 μέτρων.
Το μερίδιο των ακινήτων που έχουν πρόσωπο στον προς αποζημίωση κοινόχρηστο χώρο είναι ακόμη υψηλότερο καθώς πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3. Το μερίδιο των ακινήτων που είναι μη άρτια αλλά οικοδομήσιμα μειώνεται κατά 40%, ενώ σε ακίνητα στα οποία υπάρχουν κτήρια κηρυγμένα ως διατηρητέα ή μνημεία, μειώνεται κατά 60%.
Η εισφορά θα εισπράττεται ως δημοτικό τέλος, με βάση τις επιφάνειες των ακινήτων που έχουν καταγραφεί για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας. Εφόσον έχει συνταχθεί κτηματολόγιο θα αξιοποιούνται τα στοιχεία του. Την εισφορά θα εισπράττει ο δήμος με βάση τις αντικειμενικές αξίες και σε περίπτωση που το ποσό είναι μέχρι 500 ευρώ, θα καταβάλλεται από τον υπόχρεο εφάπαξ μέσα σε 3 μήνες από την ειδοποίησή του. Αν η εισφορά είναι μεγαλύτερη από 500 ευρώ, θα καταβάλλεται σε 8 ίσες τριμηνιαίες δόσεις.