Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 09:38

Εξαγωγέας πετρελαιοειδών η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Εξαγωγέας πετρελαιοειδών η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μεγαλοεξαγωγέας πετρελαιοειδών, πριν να ξεκινήσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών.

Το στατιστικό παράδοξο οφείλεται στην "παλαβή" διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου που θέλει την Ηλεία και την Αχαΐα εκτός Περιφέρειας και τα διοικητικά όρια της Κορινθίας να φτάνουν πάνω από το "αυλάκι" μέχρι τους Αγίους Θοδώρους. Ετσι οι εξαγωγές της "Motor Oil" πιστώνονται στην Πελοπόννησο, ενώ στην πραγματικότητα η εταιρεία λειτουργεί στη γεωγραφική επικράτεια της Στερεάς Ελλάδας και φυσικά στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Επισήμως όμως η Πελοπόννησος συμμετέχει στις εθνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών κατά... 39,5% και το ποσοσστό αυτό αρκεί για να καταταγεί πρωταθλήτρια στον γενικό εξαγωγικό τομέα, πίσω από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

 

Σύφωνα με ρεπορτάζ του ypaithros.gr, όπως και το 2016, η Περιφέρεια Αττικής κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών και για το 2017, σε ποσοστό 48,9%, ωστόσο το εμπορικό της έλλειμμα είναι σχεδόν ίδιο με όλης της χώρας, ανερχόμενο στα 20,3 δισ. ευρώ (έναντι 20,6 δισ.) με εξαγωγική επίδοση κοντά στο 15%. Οι Περιφέρειες Αττικής (46,3% εθνικό μερίδιο κλάδου) και Πελοποννήσου (39,5% εθνικό μερίδιο κλάδου) κατέχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξαγωγές πετρελαιοειδών.
Η δεύτερη περιφέρεια σε εξαγωγές είναι η Κεντρική Μακεδονία (15,1%), που πρωταγωνιστεί με προϊόντα από τον αγροδιατροφικό τομέα (γαλακτοκομικά - νωπά φρούτα και λαχανικά). Συγκεκριμένα, ο κυρίαρχος κλάδος είναι αυτός των τροφίμων, που αντιπροσωπεύει το 29,3%, των εξαγωγών, με το Νομό Κιλκίς να έχει τα περισσότερα εξαγωγικά προϊόντα. Ακολουθούν αυτός των πετρελαιοειδών (18,1%), με πρωταγωνιστή τον Νομό Θεσσαλονίκης, της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης (12,2%), των χημικών και πλαστικών (10,6%) και μετάλλων (8,4%). Το εμπορικό έλλειμμα της Κεντρικής Μακεδονίας δεν ξεπερνά το 1,079 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ποσοστό 16,4%. Η Πελοπόννησος, ωστόσο, έχει σημαντική εξαγωγική επίδοση (44%), η οποία προέρχεται από τα πετρελαιοειδή. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προέρχεται το 4,6% των ελληνικών εξαγωγών, με σχετικά χαμηλή εξαγωγική επίδοση (12%). Ειδικότερα, για τη Θεσσαλία, όπως τονίστηκε, ενώ υπάρχει πληθώρα προϊόντων, κυρίως γαλακτοκομικών και γάλακτος, ωστόσο, δεν εξάγονται και καταναλώνονται στην εγχώρια ή τοπική αγορά. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει κατά 4,0% στις εθνικές εξαγωγές.
Αύξηση μεριδίου σημείωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς το μερίδιό της ανήλθε σε 3,3% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Ακολουθούν οι περιφέρειες Κρήτης (1,9%), Δυτικής Ελλάδας (1,8%) και Δυτικής μακεδονίας (1,3%). Σε μικρότερο βαθμό συνεισφέρουν οι Περιφέρειες Ηπείρου (0,9%), Νοτίου Αιγαίου (0,7%), Βορείου Αιγαίου (0,7%) και Ιονίου (0,5%).
Αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει κατά 50,1% στις εθνικές εξαγωγές, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής μακεδονίας (19,6%), Θεσσαλίας (6,5%), Στερεάς Ελλάδας (5,8%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,4%), Πελοποννήσου (4,0%), Δυτικής Ελλάδας (2,6%), Κρήτης (2,3%), Δυτικής Μακεδονίας (1,8%), Ηπείρου (1,3%), Βορείου Αιγαίου (1,0%), Ιονίου (0,3%) και Νοτίου Αιγαίου (0,3%).

ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ Ν. ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ

Ακόμη ένα εύρημα της μελέτης είναι πως η Περιφέρεια Ιονίου ενίσχυσε τις εξαγωγές της κατά 50,0% και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά 28,6%. Σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Πελοποννήσου (27,4%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (21,2%), Δυτικής Μακεδονίας (15,4%), Αττικής (12,3%), Κεντρικής Μακεδονίας (10,2%), Στερεάς Ελλάδας (9,6%), Θεσσαλίας (7,8%), Κρήτης (2,6%) και Ηπείρου (2,4%). Αντίθετα, οι μοναδικές περιφέρειες που μείωσαν τις εξαγωγές τους ήταν οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (4,6%) και Δυτικής Ελλάδας (7,3%).

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Οσον αφορά τις εισαγωγές της Ελλάδας, το 69,8% προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ σε χαμηλότερο ποσοστό συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (11,7%) και η Περιφέρεια Πελοποννήσου (9,6%), με το ισοζύγιο των τριών περιφερειών να είναι ελλειμματικό. Ελλειμμα παρουσιάζει, επίσης, το εμπορικό ισοζύγιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (440,7 εκατ. ευρώ) και της Περιφέρειας Ηπείρου (18,8 εκατ. ευρώ), ενώ οι υπόλοιπες εμφανίζουν πλεόνασμα, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εμφανίζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα κατά 625,7 εκατ. ευρώ».


NEWSLETTER