Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 11:12

Αλλα 5,5 εκατ. ευρώ στον “Μορέα”

Γράφτηκε από την
Αλλα 5,5 εκατ. ευρώ στον “Μορέα”

Την καταβολή επιδότησης λειτουργίας συνολικού ποσού 5.512.445,54 ευρώ στην εταιρεία “Μορέας” ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, λόγω των χαμηλών εσόδων του αυτοκινητόδρομου, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της σύμβασης παραχώρησης.

Το ποσό της συγκεκριμένης επιδότησης αφορά το 6μηνο από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και τις 28 Φεβρουαρίου φέτος.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο “Μορέας” θα εξακολουθήσει να παίρνει 2 φορές το χρόνο, μέχρι το 2034, ποσά για την επιδότηση λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες. Επειδή τα έσοδα της εταιρείας από τα διόδια είναι χαμηλά, αρκετά κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις (προ κρίσης και μνημονίων), τα χρήματα αυτά της επιδότησης, που αποτελούν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προορίζονται για τις τράπεζες, για την εξόφληση των δανείων που έχει πάρει η κοινοπραξία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται συγκεκριμένα:

Το άρθρο 25.Α.4. της Σύμβασης Παραχώρησης, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το οποίο: «Η Περίοδος Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας είναι η περίοδος η οποία εκκινεί την 1η Ιανουαρίου 2016 και λήγει κατά την Ημερομηνία Λήξης της Περιόδου Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας…». Το άρθρο 25.Α.5. της Σύμβασης Παραχώρησης, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το οποίο: «Η Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας για κάθε Περίοδο Υπολογισμού θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: AOScp=(PAS-OCE)-+C όπου: AOScp = Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας Περιόδου Υπολογισμού, PAS = Έλλειμμα Λογαριασμού Εσόδων, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 25.Α.1, OCE = Υπέρβαση Λειτουργικών Δαπανών (λαμβανόμενη ως θετικό μέγεθος), όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 25.Α.6. C = Διορθώσεις, όπως αυτές υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 25.Α.6.4. και θα καταβάλλεται από το Δημόσιο στον Παραχωρησιούχο κατά το μέτρο που προκύπτει ίση ή μικρότερη από τη θετική διαφορά μεταξύ του Μέγιστου Ποσού Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας και του αθροίσματος του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί ως Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας σε όλες τις προηγούμενες Περιόδους Υπολογισμού της Περιόδου Πρόσθετης Λειτουργίας»”.

Ακόμα, καταγράφεται ότι:

Μετά τον έλεγχο της Υπηρεσίας επί όλων των ανωτέρω υποβληθέντων και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις προκύπτει ότι: α) Το εκτιμώμενο Ελλειμμα Λογαριασμού Εσόδων έως την τελευταία ημέρα της τρέχουσας Περιόδου Υπολογισμού, ήτοι 28η Φεβρουαρίου 2019, ανέρχεται σε 4.651.730,95€. β) Η υφιστάμενη Διαφορά Λειτουργικών Δαπανών, ανέρχεται σε 2.250.206,94€, είναι μέγεθος θετικό και κατά συνέπεια δεν υπάρχει Υπέρβαση Λειτουργικών Δαπανών. γ) Η Διόρθωση (άρθρο 25.Α.6.4 της Σ.Π. όπως ισχύει) για την Περίοδο Υπολογισμού που έληξε την 31η Αυγούστου 2018 ανέρχεται σε 206.210,35€. δ) Το ποσό της αναγκαίας Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας για την τρέχουσα Περίοδο Υπολογισμού (βάσει του τύπου του άρθρου 25.Α.5) ανέρχεται σε 4.445.520,60€. ε) Η καταβολή της αιτούμενης Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας ύψους 4.445.520,60€ για την τρέχουσα Περίοδο Υπολογισμού (αθροιστικά με τις ήδη καταβληθείσες) δεν οδηγεί σε υπέρβαση του Μέγιστου Ποσού Επιδότησης Λειτουργίας (330.000.000,00€)”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER