Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 09:26

Στις πιο ακριβές της Ελλάδας οι νεόδμητες κατοικίες της Καλαμάτας

Στις πιο ακριβές της Ελλάδας οι νεόδμητες κατοικίες της Καλαμάτας

 

Εως 4.000 ευρώ το τ.μ. πωλούνται οι νεόδμητες κατοικίες στην Καλαμάτα, και η τιμή αυτή είναι η ακριβότερη πανελλαδικά πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία της RE/MAX Ελλάς για τις τιμές των ακινήτων στην Καλαμάτα, οι κατοικίες της τελευταίας πενταετίας πωλούνται από 1.750 έως 4.000 ευρώ το τ.μ., ενώ οι παλαιότερες από 850 έως 1.400 ευρώ το τ.μ.

Οι υψηλές τιμές στην Καλαμάτα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, οφείλονται κυρίως στο έλλειμμα κατοικιών που έχει προκληθεί τόσο από την αύξηση της ζήτησης όσο και από τη μείωση της προσφοράς εξαιτίας της χαμηλής οικοδομικής δραστηριότητας.

Η ζήτηση έχει αυξηθεί από Μεσσήνιους που έρχονται από την επαρχία στην πρωτεύουσα του νομού για τις υπηρεσίες (εκπαίδευση, υγεία, ψυχαγωγία) που προσφέρει η Καλαμάτα, αλλά και από όσους αναζητούν εξοχική κατοικία σε μια πόλη με ήπιο κλίμα, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (μέσω του αυτοκινητόδρομου Α7) και την Ευρώπη (μέσω του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος).

Στον αντίποδα, η προσφορά ακινήτων έχει μειωθεί σημαντικά καθώς πολλοί από όσους είχαν βάλει πωλητήριο εξαιτίας της ύφεσης και των φόρων το... αποκαθήλωσαν, καθώς διαπίστωσαν ότι τα ακίνητά τους προσφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα αν ενοικιαστούν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, HomeAway κ.λπ.).

Μέχρι τώρα όμως, η αύξηση της τιμής των ακινήτων δεν έχει δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα: αφενός επειδή δεν υπάρχουν χρηματικά κεφάλαια και αφετέρου γιατί ελάχιστα οικόπεδα είναι διαθέσιμα εντός σχεδίου πόλεως.

Αναλυτικά οι τιμές των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα.

Θ.Λ.