Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 05:10

Το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί το θέμα στενά: Ελπίδες για οριστική λύση στα πυροδάνεια

Γράφτηκε από την
Το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί το θέμα στενά: Ελπίδες για οριστική λύση στα πυροδάνειαΕλπίδες τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη, οριστική λύση του προβλήματος αποπληρωμής των δανείων πυρόπληκτων γεννά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εστάλη στα Επιμελητήρια, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η η δυνατότητα να δοθεί παράταση και στα δάνεια που δεν έχουν  εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών «με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση 3 μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους». 
Η ανακοίνωση αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο είναι ενήμερος για τα δάνεια πυρόπληκτων, αλλά και ότι έχει μελετήσει λύσεις για την οριστική λύση του προβλήματος αποπληρωμής τους. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και μπορεί να εφαρμοστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα τα Επιμελητήρια προτείνουν «μετατροπή των πυρόπληκτων δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τα δάνεια πυρόπληκτων έχει ως εξής:
«Μέσα στις επόμενες μέρες, με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση τριών (3) μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και πήραν δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εξετάζεται η επέκταση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και σε αυτούς που δεν πήραν εγγυημένα δάνεια».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενεργή ενασχόληση του πρωθυπουργού με το πρόβλημα της αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχθηκε η επιχειρηματική κοινότητα και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας την ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά, ότι στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση θα δοθεί 3μηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, η εξέταση της επέκτασης της υπουργικής απόφασης 2/22475/0025/25-4-2012 του Φίλιππου Σαχινίδη, ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή πληρωμής για 1 έτος και τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μας δίνει την ελπίδα ότι άμεσα θα ικανοποιηθούν και αυτά, αφού στην οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας περισσότερο πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πρόβλημα ρευστότητας καθημερινά γίνεται μεγαλύτερο.
Φυσικά περιμένουμε στο επόμενο διάστημα και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να υποστηρίξουμε παλαιότερο αίτημά μας για την μετέπειτα μετατροπή των ανωτέρω δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά, που εκφράστηκε στην συνάντηση που είχαμε μαζί του οι πρόεδροι των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών στις 5 Απριλίου 2012, μετουσιώνεται σε πράξεις από τις πρώτες που υλοποιεί η νέα κυβέρνηση και μας δίνει την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα έρθουν και τα νέα αναπτυξιακά οικονομικά μέτρα, που θα αντιστρέψουν την μέχρι τώρα αρνητική πορεία στις εργασίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

ΛΑΘΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


Η Εθνική Τράπεζα δεν δέχεται αιτήσεις για παράταση της αποπληρωμής δόσεων των δανείων πυροπλήκτων, καθώς η ερμηνεία της εγκυκλίου 178 που δημοσίευσε η "Ε" του Σαββατοκύριακου αποδείχτηκε λανθασμένη. Η εγκύκλιος αυτή δίνει οδηγίες για την παράταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση στα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Θ.Λ.


NEWSLETTER