Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 07:50

ΑΓΡΟΜΕΣΣ Α.Ε. - Αγροτικά προϊόντα Μεσσηνίας: Η άγρια αγκινάρα μονοπώλιο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
ΑΓΡΟΜΕΣΣ Α.Ε. - Αγροτικά προϊόντα Μεσσηνίας: Η άγρια αγκινάρα μονοπώλιο της Καλαμάτας

Μπορεί η ελιά και το ελαιόλαδο να είναι το σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας, υπάρχουν όμως και άλλα αγροτικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης, τα οποία όχι απλώς κάνουν τη διαφορά, αλλά αν προσεχθούν μπορούν να αποτελέσουν “χρυσάφι” για την τοπική οικονομία.

Ενα από αυτά είναι η άγρια αγκινάρα, την οποία η ΑΓΡΟΜΕΣΣ Α.Ε. καλλιεργεί, τυποποιεί και διανέμει σε όλη την Ελλάδα σε φρέσκια ή καταψυγμένη μορφή κατέχοντας ουσιαστικά το μονοπώλιο του συγκεκριμένου είδους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η οικογένεια Κορωνιού από τη Μικρομάνη μάλιστα κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε η άγρια αγκινάρα να χαρακτηριστεί ΠΟΠ Καλαμάτας.

Η δραστηριότητα της εταιρείας ξεκίνησε το 2007 από τα αδέρφια Σαράντο και Κωστή Κορωνιό. Αφού πρώτα ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Αγγλία, ο μεν Σαράντος ως ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός μηχανικός, ο δε Κωστής στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στον τομέα των οπωροκηπευτικών, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την οικογενειακή εμπειρία, αλλά και τα πλεονεκτήματα της γης στη Μικρομάνη και της ευρύτερης περιοχής στήνοντας έτσι μία επιχείρηση που επί της ουσίας σε εμπορικό επίπεδο διαχειρίζεται το σύνολο της παραγωγής της άγριας αγκινάρας. Κατέχοντας ιδιόκτητα κτήματα με άγριες αγκινάρες σε έκταση 230 στρεμμάτων (στον Βάλτο του Αρι, στην Πιπερίτσα, το Μαυρομάτι και τη Μακαρία) και σε συνεργασία με τους παραγωγούς των 550 αγκιναροστρεμμάτων της περιοχής καθώς και με ειδικευμένο προσωπικό η ΑΓΡΟΜΕΣΣ Α.Ε. επιλέγει τις καλύτερες κεφαλές άγριας αγκινάρας για να επεξεργαστούν και να συσκευαστούν είτε καταψυγμένες είτε φρέσκες με ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε πιστοποιημένο εργαστήριο με ISO 9001:2000 και HACCP.

Στην προσπάθεια των δύο αδερφών συνδράμουν με την εμπειρία τους και την προσωπική τους εργασία οι γονείς τους Παναγιώτης και Αγγελική (το γένος Κυριακάκη από την Κρήτη). Ο οικογενειακός χαρακτήρας της επιχείρησης αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς που έχουν οδηγήσει στην επιτυχία προοιωνίζοντας ακόμα καλύτερο μέλλον. Ο κ. Παναγιώτης μάλιστα με πολυετή εμπειρία ως συντηρητής ντιζελομηχανών στον ΟΣΕ, έχει αναλάβει και τη συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού της εταιρείας.
Η εταιρεία εμπορεύεται άγρια αγκινάρα σε φρέσκια μορφή το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαΐου, ενώ η διάθεση σε καταψυγμένη μορφή πραγματοποιείται όλο το χρόνο. Η ΑΓΡΟΜΕΣΣ Α.Ε. μάλιστα συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ όπως "ΑΒ Βασιλόπουλο", "Βερόπουλο", "Βo Frost", "Metro", "Μουργής" κ.ά., γεγονός που πιστοποιεί σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των προϊόντων, αφού περνούν συχνά από ενδελεχείς ποιοτικούς ελέγχους. Η εταιρεία πάντως κατέχει πιστοποίηση από την EUREPGAP, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Παραγωγής Αγριας Αγκινάρας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διάστημα έλεγχοι στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα εξειδικευμένο εργαστήριο για αυτό το σκοπό.
Οι άγριες αγκινάρες μετά την συλλογή καθαρίζονται από ειδικό μηχάνημα, μαρινάρονται και κατόπιν με την βοήθεια φούρνου ταχείας ψύξεως (blast chiller) καταψύχονται μέχρι την καρδιά για να διατηρηθεί η γεύση και η φρεσκάδα τους αναλλοίωτη στους -18°C.
Το τελευταίο στάδιο είναι η συσκευασία, η οποία γίνεται με μηχάνημα τροποποιημένης ατμόσφαιρας σε κενό. Χρησιμοποιώντας λευκό και μαύρο σκαφάκι τύπου PET με διαφανές top film οι άγριες καταψυγμένες αγκινάρες συσκευάζονται για να διατηρείται καλύτερα η ψύξη και να μην αλλοιώνονται.

Οι προσπάθειες της οικογένειας Κορωνιού πάντως δεν περιορίζονται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Ηδη ο πρόεδρος και εμπορικός υπεύθυνος της εταιρείας βολιδοσκοπεί τις αγορές του εξωτερικού αναζητώντας δυνατότητες επέκτασης της δραστηριότητας σε διεθνές επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κατά καιρούς μεγάλες φίρμες διακίνησης καταψυγμένων λαχανιών έχουν προσεγγίσει την ΑΓΡΟΜΕΣΣ επιχειρώντας να εντάξουν την άγρια αγκινάρα στο... μενού τους. Σημαντική πάντως είναι και η ζήτηση της φρέσκιας αγκινάρας σε όλη τη χώρα για ιατρικούς σκοπούς, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα.

“Η εταιρεία δεν ζητάει τίποτα από τους τοπικούς άρχοντες και πορεύεται με τις δικές της δυνάμεις” σημειώνει με εμφανές παράπονο για την απουσία των αρχών στις προσπάθειες των επιχειρήσεων ο διευθυντής παραγωγής Σαράντος Κορωνιός.
Σημαντικό πάντως εμπόδιο για την επιχείρηση είναι τα συχνά κρούσματα κλοπών στην περιοχή, αναγκάζοντας την οικογένεια Κορωνιού να φυλάει σκοπιά επί 24 ώρες στις εγκαταστάσεις της στη Μικρομάνη.
Οπως μας είπε πάντως ο κ. Παναγιώτης το κόστος παραγωγής, αλλά κυρίως της διακίνησης είναι υπέρογκο, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των επιχειρήσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η εταιρεία που απασχολεί ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες 10 άτομα προσωπικό, εμπορεύεται άγρια αγκινάρα με ριζότο, α λα πολίτα, αλλά και προϊόντα λαχανικών για λογαριασμό και άλλων εταιρειών όπως αρακά, ρύζι, κουκιά, καρότο ροδέλα, κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, φασολάκια, κουνουπίδι μπρόκολο κ.ά.

Πώς ξεχωρίζω την άγρια αγκινάρα

Η άγρια αγκινάρα Μικρομάνης είναι ένας αγκαθωτός ανθοφόρος βλαστός του πολυετούς φυτού cynara, το οποίο φτάνει ή ξεπερνάει το ένα μέτρο όπου σε ένα βλαστό είναι δυνατό να φέρονται κι άλλες ανθοκεφαλές, σα διακλαδώσεις (περίπου 20 με 25).
Το βλαστάρι ή άνθος είναι το φαγώσιμο μέρος, δηλαδή ο καρπός. Ο καρπός της άγριας αγκινάρας είναι σαρκώδης, εσωτερικά κούφιος. Περιέχει την καρδιά, «το κρέας» της άγριας αγκινάρας,  και την κορυφή με χνουδωτό κέντρο. Αν δε γίνει συγκομιδή ο καρπός ανθίζει με μεγάλο μπλε-βιολετί χρώμα, όμορφο αλλά μη φαγώσιμο. Οι ανθικοί αυτοί άξονες που φέρουν τη χαρακτηριστική ταξιανθία ονoμάζονται κεφάλια. Η διάμετρος ενός τέλειου αναπτυγμένου κεφαλιού φτάνει τα 15 εκατ. Τα ανθίδια που σχηματίζουν τα κεφάλια είναι σωληνώδη, ισομήκη λευκού χρωματισμού. Οι ανθοκεφαλές αποτελούνται από τους ανθοδόχους, τα βράκτια φύλλα και από μεγάλο αριθμό ανθέων, έχουν δε σχήμα κωνοειδές και κεντρομόλα ανάπτυξη. Τα βράκτια φύλλα αποτελούνται από σαρκώδες και μεμβρανώδες τμήματα που καταλήγουν σε αγκάθια πράσινου χρώματος.


NOTOS FARMS
Διεύθυνση: Μικρομάνη Θουρίας-Μεσσηνίας, Τ.Κ 24009
Email: notosfarms@gmail.com
Τηλέφωνο: 6970502488


NEWSLETTER