Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 18:30

Ρύθμιση 120 δόσεων προς την ΑΑΔΕ

Γράφτηκε από την

Του Κωνσταντίνου Κρανιώτη

Οικονομολόγου

Σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και προϋποθέσεις παραμονής στη ρύθμιση

Το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να βεβαιωθούν χρέη ύψους 1.144 δισ. ευρώ και 347 εκ. Προσαυξήσεις. Ετσι ακολούθησε η ρύθμιση - “ανάσα” των 120 δόσεων, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και ένα μήνα και παρά το γεγονός ότι την περίμεναν με αγωνία οι περισσότεροι φορολογούμενοι τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η ρύθμιση έχει πολύ χαμηλή ανταπόκριση από τους οφειλέτες.

Για το λόγο αυτό με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε, έγινε διόρθωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσον αφορά κυρίως τα νομικά πρόσωπα, τα οποία μέχρι στιγμής μπορούσαν να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις ή σε 36 για έκτακτες οφειλές, σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είχαν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούν πλέον τα νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) κατά το φορολογικό έτος 2017 έως 2.000.000,00€ τα οποία έχουν ζημιά ή κέρδος έως 10.000,00€ να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, ενώ σε περίπτωση που έχουν κέρδος άνω των 10.000,00€, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν και στα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα οποία η ΑΑΔΕ κρίνει το ύψος της δόσης.

Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ανοίγει παράθυρο για οφειλές οι οποίες είναι βεβαιωμένες μέσα στο 2019. Συγκεκριμένα ό,τι οφειλή βεβαιωθεί έως 30/9/2019 και αφορά υποθέσεις έως 31/12/2018 θα μπορούν και αυτές να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον έχουν τη δυνατότητα όσοι φορολογούμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) δεν έχουν υποβάλει ακόμη δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων για φορολογικά έτη μέχρι και το 2018) καθώς και όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ή όσες επιχειρήσεις έχουν εκκρεμότητες από φορολογικούς ελέγχους σε υποθέσεις των ετών μέχρι και το 2018, να ρυθμίσουν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις τις οφειλές τους αφού πρώτα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Από τη στιγμή που ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα του παρέχεται δυνατότητα σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση να αποδεσμεύεται σταδιακά ο μπλοκαρισμένος τραπεζικός λογαριασμός του από την 1/10/2019 και έπειτα. Η αίτηση θα γίνεται με τους κωδικούς του taxis net σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Ο αιτών θα καταχωρίζει τον κωδικό αριθμό του δεσμευμένου λογαριασμού που επιθυμεί για τον περιορισμό της κατάσχεσης και ο περιορισμός θα χορηγείται για έναν μοναδικό λογαριασμό, θα ισχύει για ένα μήνα από την ημερομηνία που δηλώνεται και θα ξεκινάει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Μέχρι στιγμής το ακατάσχετο όριο είναι 1.250,00€. Με τις νέες διατάξεις θα παρέχεται η δυνατότητα στον αιτούντα, εφόσον ρυθμίσει και καταβάλλει δύο δόσεις, τον τρίτο μήνα να ζητήσει αποδέσμευση του ακατάσχετου. Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστή αύξησης του μήνα αναφοράς από 3 έως 4,5, όπου πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει το ποσό της δόσης να είναι πάνω από 416,66€.

Π.χ.: Πληρωμή δύο δόσεων των 500,00€, ακατάσχετο όριο 1.500,00€ από 1.250,00€ που ήταν πριν.

Οι φορολογούμενοι καλό είναι να γνωρίζουν πως εάν χαθεί η ρύθμιση, το συνολικό ποσό της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό από την Εφορία και επανέρχεται η απειλή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, περιγράφονται οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η ρύθμιση χάνεται και όπως προκύπτει στη βάση των ισχυουσών διατάξεων, δεν είναι μόνο η μη πληρωμή δύο συνεχόμενων δόσεων, που οδηγεί σε απώλεια των διευκολύνσεων εξόφλησης. Η υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος ή ΦΠΑ αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση, όπως άλλωστε και η «αποφυγή» παραβάσεων που συνδέονται με τη μη έκδοση αποδείξεων αλλά και η έγκαιρη πληρωμή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Συνοψίζοντας για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση πέραν του ότι θα πρέπει να καταβάλει μεγάλο ποσό δόσης για να επιτύχει τη σταδιακή αποδέσμευση του λογαριασμού από 1/10/2019 θα πρέπει να είναι και “φρόνιμος”.