Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 08:25

Μάχη στην Ιταλία για το όριο των αλκυλεστέρων

Μάχη στην Ιταλία για το όριο των αλκυλεστέρων

Στη Μονόπολη της ιταλικής Απουλίας ιδρύθηκε πρόσφατα η Επιτροπή «Αλκυλεστέρες 75» με στόχο να παραμείνει το όριο των αλκυλεστέρων στο 75 που θέσπισε ο κοινοτικός κανονισμός 61/2011 και να μην μειωθεί στο 30, όπως πρότεινε η Ιταλίδα γερουσιαστής Mongielo.
Στην Επιτροπή «Αλκυλεστέρες 75» συμμετέχουν συνεταιρισμοί, ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβεία καθώς και οι ιταλικές οργανώσεις ελαιοπαραγωγών CIA, Coldiretti και Confagricoltura. Θέλουν να τονίσουν τη ζημιά που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ελαιοκομία της περιοχής μεταξύ Μπάρι και Χερσονήσου του Σαλέντο. Γι' αυτό έχουν δημιουργήσει ένα τεχνικό επιστημονικό επιτελείο με σκοπό να καταστήσουν κατανοητό το ρόλο των αλκυλεστέρων και να αποδείξουν με επιστημονικά επιχειρήματα ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής από τη φύση τους μόλις παράγονται παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αλκυλεστέρων τα οποία έχουν την τάση να αυξάνουν τις πρώτες εβδομάδες μετά την παραγωγή. Ετσι η μείωση του ορίου των αλκυλεστέρων από 75 σε 30 μόνο σε κίνδυνο μπορεί να θέσει τα ελαιόλαδα της περιοχής.
Η κίνηση της Ιταλίδας γερουσιαστή Mongielo υποστηρίζεται και από άλλους γερουσιαστές. Συμπίπτει με μια γενικότερη κίνηση (περιλαμβάνεται και στο σχέδιο δράσης της Κομισιόν) προκειμένου να περιοριστούν τα αποσμημένα ελαιόλαδα.

Πηγή: olivenews