Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 06:20

Σύμφωνα με την πρόταση της Ενωσης: Επέκταση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε περιοχές της Πελοποννήσου

Την επέκταση της ΠΟΠ ελιάς Καλαμών σε Λακωνία, περιοχή Αστρους Κυνουρίας και πρώην επαρχία Ζαχάρως, προτείνει η Ενωση (πρώην ΕΑΣ) Μεσσηνίας, με το φάκελο που καταθέτει σήμερα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό οριστικοποιήθηκε χθες σε συνάντηση του Δ.Σ. της Ενωσης και του μελετητή Στέλιου Δρυ με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά. Ο φάκελος αυτός θα προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έγκριση.
«Από 2.000 τόνους που έχουμε σήμερα, με την πρόταση αυτή η ΠΟΠ ελιά Καλαμών θα φθάσει τους 14.000 με 15.000 τόνους και θα καλύπτει το 40% της παραγόμενης ποσότητας στη χώρα», επεσήμανε ο κ. Αλευράς. Ανέφερε ότι δεν αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος με την πρόταση αυτή κι έκανε λόγο για ίδιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα. Εκτίμησε πως είναι ενδεδειγμένα αυτά τα όρια και ότι η πρόταση της ΠΕΜΕΤΕ για ΠΟΠ σε όλη τη χώρα είναι ανέφικτη.
Παρατήρησε ότι για λόγους προστασίας του ΠΟΠ και αποφυγή απομίμησης θα ήταν καλύτερα η λιανική συσκευασία του προϊόντος να γίνεται εντός της ζώνης, αλλά αυτό δεν περιελήφθη τελικά στο φάκελο, γιατί δεν είχε περιληφθεί στον αρχικό φάκελο κι εγκυμονεί κινδύνους να μην εγκριθεί η πρόταση από την Ε.Ε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η μεγάλη συσκευασία της ΠΟΠ ελιάς Καλαμών που δεν είναι στη λιανική πώληση, προτείνεται να γίνεται εντός της ζώνης ΠΟΠ.
Γ.Σ.