Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 09:10

Εργα 7,4 εκατομμυρίων στο Τεχνικό Πρόγραμμα Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Εργα 7,4 εκατομμυρίων στο Τεχνικό Πρόγραμμα Τριφυλίας

Στα 7,457,829 ευρώ κυμαίνεται το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος για τον Δήμο Τριφυλίας, σύμφωνα με το προσχέδιό του το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ενδέχεται πάντως να αλλάξει αφού περάσει από την Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού ληφθούν τα οικονομικά δεδομένα και οι χρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται φτωχό για το εύρος του δήμου. Σε σύγκριση με το περσινό  μπορεί να είναι μεγαλύτερο περίπου κατά 400.000, αυτό όμως οφείλεται σε συνεχιζόμενα έργα του ΕΣΠΑ από την προηγούμενη χρονιά, καθώς τα προγραμματισμένα νέα έργα με πόρους του δήμου  είναι λιγότερα σε συνολικό ποσό από ό,τι πέρυσι. Εξάλλου το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται λιτό και από τον ίδιο το δήμαρχο, που υπογραμμίζει ότι στην δεδομένη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι για την ύδρευση και την άρδευση τα έργα φτάνουν στα 1,377 εκ. ευρώ τα οποία κατανέμονται: 65.700 για την ΔΕ Αετού, 95.300 για την ΔΕ Αυλώνος, 48.000 για την ΔΕ Γαργαλιάνων, 27.000 για την ΔΕ Κυπαρισσίας, 1,121 εκ. ευρώ για την ΔΕ Φιλιατρών (όπου είναι σε εξέλιξη το έργο ολοκλήρωσης του δικτύου ύδρευσης, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με 745.000 ευρώ) και 20.000 για την ΔΕ Τριπύλας.

Για αποχέτευση ομβρίων υδάτων και λυμάτων τα έργα ανέρχονται σε 1,227 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να είναι στην ΔΕ Κυπαρισσίας με έργα που φτάνουν τα 813.330 ευρώ. Ακολουθεί η ΔΕ Αετού με έργα 210.494 ευρώ. 

Στην αγροτική οδοποιία το ύψος των έργων φτάνει τα 669.395 ευρώ. στην δημοτική οδοποιία τα 196.333 ευρώ, στα νεκροταφεία τα 109.357 ευρώ, στην καθαριότητα τα 274.104 ευρώ, στον ηλεκτροφωτισμό τα 135.000 ευρώ, σε πάρκα - πλατείες - παιδικές χαρές - αθλητικές υποδομές τα  919.647 ευρώ, στη σχολική στέγη τα 125,297 ευρώ και στα δημοτικά κτήρια τα 522.845 ευρώ. 

Για μελέτες έργων, έρευνες και εργασίες προβλέπονται 1,021 εκ. ευρώ, για προμήθειες 692.000 ευρώ, για υπηρεσίες, αγορές και διάφορα 186,377 ευρώ. 

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας τόνισε: 

«Εξακολουθεί και φέτος να είναι Τεχνικό Πρόγραμμα λιτότητας. η ένδειξη λιτότητας αφορά την πραγματοποίηση έργων ή εργασιών με ιδίους πόρους του δήμου, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη την στιγμή που οι χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις των δήμων έχουν φαλκιδευτεί σε μεγάλο βαθμό. Θα ενταχθούν κάποια έργα με την προσδοκία ότι θα δοθεί ΣΑΤΑ, σημειώνοντας ότι το 2012 δεν έχει δοθεί ούτε μια ΣΑΤΑ. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού με βάση και τις παλιές οφειλές του δήμου και αν θα είναι συνεπής η κυβέρνηση ώστε να καταβάλει τα ποσά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μπορεί να φαίνεται στο σύνολό του κατά τι μεγαλύτερο από το περσινό, αυτό οφείλεται όμως στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά συνεχιζόμενα έργα που την περασμένη χρονιά ενταχθήκανε στο ΕΣΠΑ. Θέλω να κάνω και μια υπογράμμιση όσον αφορά τα έσοδα του δήμου. Από την ώρα που χρήματα από κεντρική διοίκηση δεν έρχονται, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να περιορίσει τις δαπάνες του και να ελαχιστοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο τις οφειλές του. Αυτό σημαίνει ότι και ο προϋπολογισμός θα είναι λιτός όσον αφορά τις δαπάνες. Στον τομέα των εσόδων, στην κατάσταση που έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία δεν μπορείς να της επιβάλεις περισσότερους φόρους και προσαυξήσεις. Ο κόσμος δεν αντέχει. Αρα θα ρίξουμε βάρος στο να περιορίσουμε τις δαπάνες μας και να εισπράξουμε τα έσοδά μας από τις οφειλές.  Με βάση το μεσοπρόθεσμο, αν γίνεται απόκλιση 10% από τον προϋπολογισμό οι δήμοι θα μπαίνουν υπό επιτροπεία».

Ο κ. Κόλλιας κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση στις 28 του μηνός, για τη γνωμοδότησή της επί του Τεχνικού Προγράμματος. Τόνισε ότι έχουν αξία οι προτάσεις που θα ακουστούν, άσχετα από το αν θα μπορούν ή όχι να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER