Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 08:30

Από τις μειωμένες τιμές που δίνει η ΔΕΗ: Ανω - κάτω η αγορά των φωτοβολταϊκών

Γράφτηκε από την


Αναταραχή στην αγορά των φωτοβολταϊκών έχει προκαλέσει η μείωση στα τιμολόγια που εισπράττουν από τη ΔΕΗ οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπρόσθετα, η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση εκκρεμών αιτήσεων πάγωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στην "Ε" παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Καλαμάτα, η συγκεκριμένη επένδυση παραμένει δελεαστική και μετά τη μείωση των τιμολογίων - καθώς το κόστος των υλικών μιας τέτοιας επένδυσης έχει κατέβει σχεδόν στο μισό. Ειδικά για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών, λένε ότι ως επένδυση συμφέρει μόνο όσους διαθέτουν ίδια κεφάλαια, ενώ με τραπεζικό δάνειο μεγαλώνει ο χρόνος απόσβεσης. Επιπλέον, τα έσοδα από την πώληση ρεύματος δεν φορολογούνται. Επισημαίνουν, τέλος, ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για άλλες μορφές ενέργειας -όπως για παράδειγμα η αιολική- είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Ο τοπικός αντιπρόσωπος της "Sun Value Technologies" Φώτης Αγγελάκος θεωρεί ότι η κάμψη στο ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν αναμενόμενη, αφού έπεσε η τιμή στην οποία αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ. Επισημαίνει επίσης ότι μια επένδυση στα φωτοβολταϊκά, αν και κοστίζει πλέον λιγότερο, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον όσο πριν από περίπου ένα χρόνο, γιατί εκτός του ότι το κέρδος έχει μειωθεί, είναι και το γενικότερο κλίμα που δεν ευνοεί τέτοιες επενδύσεις.
"Ο κόσμος είναι διστακτικός εξαιτίας και του φόρου που επιβλήθηκε στα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά εκτιμώ ότι οι μεγάλες μειώσεις στα κόστη εγκατάστασης καθιστούν τα φωτοβολταϊκά μια καλή επένδυση", αναφέρει. Περιμένει δε ότι η μείωση στο μισό του κόστους εγκατάστασης θα ανεβάσει μέσα στους επόμενους μήνες το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οσον αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ο κ. Αγγελάκος σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα. Ετσι κι αλλιώς όμως θεωρεί ότι "με τις νέες μειωμένες τιμές που αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα, δεν συμφέρει ένα δάνειο στα οικιακά".
Ο Κώστας Πανουσόπουλος από τα "Φωτοβολταϊκά Πανουσόπουλου" λέει ότι η αγορά είναι πεσμένη για δύο λόγους: "Ο ένας είναι ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τέτοιες επενδύσεις και ο άλλος είναι ότι έχουν πέσει οι τιμές στις οποίες αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ (από 1ης Φεβρουαρίου η κιλοβατώρα θα πωλείται προς 0,225 ευρώ)". Επιπλέον επισημαίνει μια καθυστέρηση στην προώθηση των φακέλων, ειδικά όταν τελειώνουν κάποιες προθεσμίες - όπως για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Καθυστέρηση διαπιστώνει και στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.
"Προσωπικά έχω καταθέσει αίτηση τον Αύγουστο του 2010 για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο κι ακόμη δεν μου έχει δοθεί απάντηση..." αναφέρει. Ως τροχοπέδη θεωρεί ότι έχει λειτουργήσει και η φορολόγηση με 30% στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Για τα οικιακά φωτοβολταϊκά επισημαίνει πως με τη νέα τιμή ρεύματος η επένδυση συμφέρει μόνο όταν υπάρχουν ίδια κεφάλαια, ενώ ευνοεί το γεγονός ότι δεν φορολογούνται. Προβλέπει μάλιστα ότι στο μέλλον ο κόσμος θα στραφεί στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων στο σπίτι του, ώστε να διακόψει την παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ και να αυτονομηθεί ενεργειακά.
Αναφορικά με άλλες μορφές ενέργειας όπως η αιολική, ο κ. Πανουσόπουλος επισημαίνει πως τα μεγάλα αιολικά πάρκα κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ και από άποψη αδειοδότησης είναι δύσκολη επένδυση. 
Ο Γιώργος Κουράφας από την "Ecoteam" διαπιστώνει "μια βίαιη αλλαγή των όρων του παιχνιδιού όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι". Οπως λέει, οι αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου τον περασμένο Αύγουστο είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ, ενώ απέτρεψαν πολλούς επενδυτές από την "πράσινη" ενέργεια. "Θα χαρακτήριζα στην παρούσα φάση φοβικό και χλιαρό το ενδιαφέρον των επενδυτών, αν και τα φωτοβολταϊκά συνεχίζουν να είναι μια πολύ καλή επένδυση. Ωστόσο με όλη αυτή τη βίαιη προσαρμογή που προανέφερα, μαζί με την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί, δημιουργείται ένα αίσθημα φόβου για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά", αναφέρει.
Ενας άλλος παράγοντας που δρα ανασταλτικά είναι ότι "δεν προχωράει ο Διαχειριστής στην αξιολόγηση των αιτήσεων. Γι' αυτό υπάρχουν πολλές εκκρεμείς αιτήσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση, για λόγους που τυπικά έχουν διευκρινιστεί αλλά δεν ισχύουν στην πραγματικότητα". Και λέει χαρακτηριστικά πως στην Πελοπόννησο, αν και το δίκτυο θεωρείται κορεσμένο, αυτό στην πράξη δεν τεκμηριώνεται. Επίσης αναφέρει ότι και η έκτακτη εισφορά επέτεινε το κλίμα ανασφάλειας για τους επενδυτές.
Πάντως ο κ. Κουράφας πιστεύει σε μια σύντομη ανάκαμψη της αγοράς καθώς έχει πέσει σημαντικά το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης, ενώ τονίζει πως τα φωτοβολταϊκά παραμένουν μια αξιόπιστη επένδυση. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να διορθωθούν τα πράγματα αν δεν εξορθολογιστεί το χονδρεμπορικό σύστημα ενέργειας. Τέλος, για τα μεγάλα αιολικά πάρκα λέει πως οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι περισσότερες, ενώ για τα μικρά, ναι μεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, αλλά δεν έχει λειτουργήσει.