Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 17:34

Νέα αναβολή στο ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Νέα αναβολή στο ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέβαλε (τρίτη φορά) την εκδίκαση της προσφυγής για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας για τις 14 Απριλίου, και πλέον οι δύο πλευρές συγκρούονται μετωπικά στο πολιτικό πεδίο ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να δώσει οριστική λύση.

Από το στρατόπεδο της Μεσσηνίας ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ζητεί με δήλωσή του την απόσυρση της απόφασης Αποστόλου, ενώ από τη Λακωνία ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης υποστηρίζει ότι η απόφαση Αποστόλου "έλυσε διά παντός μια εκκρεμότητα” και ζητεί "άμεσα την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας σε όλες τις περιοχές που παράγουν ελιά Καλαμάτας", όπως χαρακτηρίζει την ποικιλία Καλαμών.
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα την απόσυρση της απόφασης Αποστόλου είχε ζητήσει και ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ το ίδιο ζητούν με ψηφίσματά τους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας.
Σε αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει πολιτική λύση μέχρι τις 13 Απριλίου ή αν θα αφήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το υπουργείο πλέον γνωρίζει ότι η απόφαση έμμεσης ή άμεσης κατάργησης του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα έχει ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς οδηγεί σε πολιτική σύγκρουση με τη Μεσσηνία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ότι η στάση του ενδέχεται να αλλάξει το συσχετισμό των δυνάμεων στον "πόλεμο" για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διακινδυνέψει μια σύγκρουση που ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η προσπάθεια που καταβάλλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, που εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί με τον κ. Βορίδη προκειμένου να αναζητήσουν μια σολομώντεια λύση για το θέμα, το οποίο απειλεί να διχάσει και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Θ.Λ.


NEWSLETTER