Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 19:20

Επεσαν οι υπογραφες Ελλάδας - Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα (βίντεο)

Επεσαν οι υπογραφες Ελλάδας - Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα (βίντεο)

Οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ για την δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα είναι γεγονός.

Με εξουσιοδότηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνα Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α) και o διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς, υπέγραψαν σήμερα την αμυντική διακρατική συμφωνία, που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την δημιουργία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα της πολυσυζητημένης αεροπορικής εκπαιδευτικής βάσης από την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία “Εlbit Systems”.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο Ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, σμήναρχος Γιόσι Πίντο, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Elbit Systems” Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς και ισραηλινή αντιπροσωπία.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Άμυνας μεταξύ άλλων σημειώνει: “Η Συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ”.

Με δεδομένη πλέον την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων στο στρατιωτικό σκέλος με τις σημερινές υπογραφές να “σφραγίζουν” την συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, ερωτηματικό παραμένει εάν και προς ποια κατεύθυνση θα προχωρήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης της νέας διεθνούς εκπαιδευτικής δομής με το υπό παραχώρηση πολιτικό αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Οι βασικές ανησυχίες, που εκφράζονται έχουν να κάνουν τόσο με τον πιθανό περιορισμό χρήσης του αεροδιαδρόμου για επιβατικές πτήσεις κατά το διάστημα των εκπαιδευτικών πτήσεων, αλλά και για την όχληση, που πιθανόν θα δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. Γνώστες του θέματος σημειώνουν, ότι η τοποθέτηση ενός ραντάρ στην βόρεια πλευρά του αεροδρομίου θα δώσει τη δυνατότητα προσέγγισης αεροσκαφών και από αυτή την κατεύθυνση, μειώνοντας κατά λίγα λεπτά τον χρόνο προσγείωσης στο αεροδρόμιο, καθώς ενίοτε δεν θα απαιτείται ο κύκλος πάνω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο.