Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 08:47

Στο άνοιγμα του τουρισμού ελπίζει το λιανεμπόριο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Στο άνοιγμα του τουρισμού ελπίζει το λιανεμπόριο της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Χωρίς περιορισμούς σε χρονική διάρκεια, sms και μεθόδους αναμένεται να λειτουργήσει από τις επόμενες μέρες η αγορά της Καλαμάτας. Η αιτιολόγηση της εξόδου από τους καταναλωτές μέσω γραπτού μηνύματος ή βεβαίωσης αλλά και οι αγορές με ραντεβού τους τελευταίους μήνες μόνο ευχάριστη εμπειρία δεν αποτέλεσαν για επαγγελματίες και αγοραστικό κοινό, η πλειονότητα του οποίου αρέσκεται στα παραδοσιακά ψώνια, έτσι όπως τα είχε συνηθίσει τουλάχιστον πριν την εποχή της πανδημίας.

Οπως λέει στην «Ε» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψυλλάκη η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί ένα αισιόδοξο γεγονός, όπως και το άνοιγμα του τουρισμού, που αναμένεται να αυξήσει την κίνηση στο λιανεμπόριο της πόλης. Παράλληλα, αναφέρεται στην πασχαλινή περίοδο αλλά και στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ολο αυτό τον καιρό περιμένουμε εναγωνίως την άρση των μέτρων. Το δεύτερο lockdown το οποίο συνοδεύτηκε με απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουμε εμείς και εμείς στην αγορά της Καλαμάτας. Η κίνηση έτσι περιορίστηκε κατά πολύ και κατ’ επέκταση οι εισπράξεις ήταν απογοητευτικές. Απ’ τη στιγμή που άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στο λιανεμπόριο, ωστόσο αναμένεται να ωφεληθούμε περισσότερο όταν ανοίξει ο τουρισμός και γίνει ελεύθερη η κυκλοφορία από νομό σε νομό. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η επισκεψιμότητα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα να μεγαλώσει, έχοντας θετικό αντίκτυπο και στα καταστήματα» αναφέρει η Λίλιαν Ψυλλάκη, τονίζοντας πως θα είναι ευχαριστημένη αν ο τζίρος των μαγαζιών περάσει έστω λίγο παραπάνω από τα περσινά δεδομένα, καθώς και αυτό το καλοκαίρι η πανδημία θα ζει ανάμεσά μας.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Σχετικά με τις μεθόδους click away και click inside, η ίδια σημειώνει πως πρακτικά δεν βοήθησαν την αγορά, μπερδεύοντας επαγγελματίες αλλά και πολλούς καταναλωτές. «Ενας ηλικιωμένος για παράδειγμα που δεν είχε κάρτα και ερχόταν να ψωνίσει δεν τα κατάφερνε, διότι μπαίναμε στη δυσάρεστη θέση να μην τον εξυπηρετούμε μιας και είχε πάνω του μόνο μετρητά. Εκ των πραγμάτων, μέσα από αυτή την κατάσταση ή κάποιος θα έμπαινε στη διαδικασία να μην κόψει απόδειξη ή θα “υπέγραφε” το κλείσιμο του καταστήματός του, διώχνοντας ουσιαστικά πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία» επισημαίνει, εκφράζοντας το παράπονό της για τους περιορισμούς που είχαν όλο αυτό το διάστημα οι έμποροι, τη στιγμή που σε πολλά σημεία της Καλαμάτας παρατηρούνταν εικόνες συνωστισμού.

 

Η ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΣΤΙΑΣΗ «ΦΡΕΝΑΡΕ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

«Η πασχαλινή περίοδος πέρασε με κλειστό το νομό μας, οπότε με τον ντόπιο κόσμο να έχει ψωνίσει ήδη από το περασμένο διάστημα ό,τι του ήταν απαραίτητο, οι επισκέπτες που παραδοσιακά βοηθούν την αγορά κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών δεν ήρθαν φέτος. Παράλληλα με κλειστή την εστίαση, αλλά και χωρίς τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ο κόσμος δεν είχε πού να πάει, με αποτέλεσμα να μην ψωνίσει ρούχα ή παπούτσια όπως συνηθίζει» εξηγεί η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, προσθέτοντας πως αν τα καταστήματα εστίασης είχαν ανοίξει από τη Μεγάλη Εβδομάδα η κίνηση θα ήταν σαφώς πιο έντονη και στο λιανεμπόριο.

 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ

Σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από την Τετάρτη 5 Μαΐου και θα λήξουν το Σάββατο 15 Μαΐου, η Λίλιαν Ψυλλάκη δηλώνει πως έμποροι και καταναλωτές ούτε που τις έχουν καταλάβει. «Οι εκπτώσεις αυτές δεν έχουν νόημα, διότι από τότε που ανοίξαμε μέχρι τώρα έχουμε δεν έχουμε εκπτωτική περίοδο, οι συνάδελφοι πουλούν τα προϊόντα τους με εκπτώσεις. Πάνω που αγοράσαμε το χειμερινό εμπόρευμα, μπήκαμε σε lockdown και στη συνέχεια έπρεπε να το πουλήσουμε. Το ίδιο έγινε και πέρυσι με το ανοιξιάτικο. Ολο αυτό το εμπόρευμα όπως είναι εύλογο πρέπει να καταναλωθεί, οπότε για να γίνει δελεαστικό για τον πελάτη μπαίνουμε στη διαδικασία να το πουλάμε σε χαμηλές τιμές όλο αυτό το διάστημα. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως οι δεκαήμερες εκπτώσεις είναι πιο πολύ επικοινωνιακές» τονίζει, λέγοντας στη συνέχεια πως οι συνεχόμενες προσφορές που κάνουν οι επιχειρήσεις βάζουν τις ίδιες “μέσα”, καθώς μετά βίας μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Πολλά καταστήματα τα οποία είναι τριάντα χρόνια στην αγορά αντιμετώπισαν πολύ μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω της πανδημίας, γι’ αυτό εύχομαι να πάει καλά ο τουρισμός στη Μεσσηνία ώστε οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Διαφορετικά, το φθινόπωρο θα δούμε πολλά λουκέτα» καταλήγει.


NEWSLETTER