Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 09:24

Σε ραγδαία άνοδο η αγορά ακινήτων στη Μεσσηνία: Στο στόχαστρο μικρών και μεγάλων επενδυτών

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων και μικρών επενδυτών βρίσκονται τα ακίνητα της Μεσσηνίας. Η ζήτηση στο νομό, τόσο για πρώτη όσο και για δεύτερη-παραθεριστική κατοικία, είναι τόσο μεγάλη που παρέχει μακροχρόνια εγγύηση απόδοσης των κεφαλαίων που δαπανώνται για την αγορά σπιτιών και οικοπέδων. Το 2021, σύμφωνα με τους μεσίτες που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία, το αγοραστικό ενδιαφέρον και οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Καλαμάτα, τη Μάνη, τη Γιάλοβα, τη Φοινικούντα, καθώς και στις ανερχόμενες αγορές του Πεταλιδίου και της Τριφυλίας.

Αν στο κάδρο προστεθούν οι πολυτελείς κατοικίες στην Costa Navarino που πωλούνται σαν... φρέσκο ψωμί, αλλά και τα αρχιτεκτονικά βραβεία που αποσπούν κάποιες πρωτοποριακές κατασκευές όπως η Villa Ypsilon, γίνεται κατανοητή η άνοδος της Μεσσηνίας στην κλίμακα της διεθνούς αγοράς κατοικίας.

Φρένο σε αυτή την ξέφρενη πορεία θέτει μόνο η φετινή εκτόξευση της τιμής των δομικών υλικών (+30%), η οποία αυξάνει το κόστος κατασκευής, οδηγώντας σε ακριβές τιμές πώλησης που είναι απαγορευτικές για όσους ονειρεύονται ένα καινούργιο σπίτι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη Καλαμάτα πωλούνται πολλά παλιά σπίτια που στη συνέχεια ανακατασκευάζονται για να ενοικιαστούν, καθώς η οικονομική απόδοσή τους είναι πιο συμφέρουσα από τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών. Αξιοσημείωτη μάλιστα είναι η δραστηριοποίηση των Αλβανών σε αυτή την ειδική αγορά, καθώς αγοράζουν πολύ παλιά σπίτια σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, επειδή έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να τα ανακατασκευάσουν μόνοι τους, ώστε να γίνει συμφέρουσα η επένδυση σε αυτά.

Οι περισσότεροι όμως αγοραστές ακινήτων στην Καλαμάτα είναι Έλληνες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν τα χρήματά τους σε σπίτια στο κέντρο και στην Παραλία της πόλης. H Airbnb έχει "εξαφανίσει" από την αγορά τις γκαρσονιέρες και γι’ αυτό το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι στραμμένο πρωτίστως στα δυάρια και δευτερευόντως στις μεγαλύτερες κατοικίες.

Οι αλλοδαποί αγοραστές αναζητούν κυρίως μονοκατοικίες και οικόπεδα στην Πυλία και στη Μάνη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για ελαιώνες, που είχε κορυφωθεί τα χρόνια της κρίσης. Οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές και ενδιαφερόμενοι είναι Γερμανοί που αναζητούν μονοκατοικία ή ένα μεγάλο οικόπεδο για να χτίσουν εξοχική κατοικία.

 

ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ

Ο Θεόδωρος Σταθάς μας είπε ότι τόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον όσο και οι αγοραπωλησίες στη Μεσσηνία το 2021 είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από επενδυτές για ακίνητα στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας, καθώς και για παραθεριστική κατοικία στη Μικρή Μαντίνεια, τη Μάνη, τη Γιάλοβα και το Πεταλίδι. Οι Έλληνες αγοραστές είναι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς στην Καλαμάτα, ενώ στην υπόλοιπη Μεσσηνία υπερτερεί το ενδιαφέρον των αλλοδαπών. Ο κ. Σταθάς σημείωσε πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προβληματίζονται από την αύξηση των οικοδομικών υλικών κατά 30%.

Η Μαρία Μανωλοπούλου επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ακίνητα της Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι οι νέες οικοδομές είναι λίγες και ακριβές, και γι’ αυτό οι αγοραστές στρέφονται στα παλιά σπίτια και διαμερίσματα. Μας είπε πως οι περισσότεροι αγοραστές είναι Έλληνες που αναζητούν δυάρια για να επενδύσουν τα χρήματά τους. Επεσήμανε ακόμη ότι πολλοί Αλβανοί αναζητούν παλιά σπίτια στο κέντρο της Καλαμάτας, για να τα επισκευάσουν οι ίδιοι και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν.  

Ο Βασίλης Δωδέκατος είπε στην "Ε" ότι οι περισσότεροι αγοραστές είναι Έλληνες που επενδύουν τα χρήματα τους σε διαμερίσματα στον αστικό ιστό της Καλαμάτας. Οι αλλοδαποί αναζητούν κυρίως μονοκατοικίες, αλλά και οικόπεδα για να χτίσουν παραθεριστική κατοικία.

Ο Σωτήρης Δρακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα στις τουριστικές ζώνες, ενώ κόπασε η ζήτηση για ελαιώνες. Σχολίασε ότι οι αυξημένες τιμές προβληματίζουν τους επενδυτές που τοποθετούν τα χρήματά τους μόνο όταν ανακαλύψουν κάποια ευκαιρία – και μετά από μεγάλη έρευνα αγοράς. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι ντόπιοι Ελληνες και ομογενείς που αγοράζουν ακίνητα μέχρι 80.000 ευρώ. Αυξημένο ενδιαφέρον μάς είπε ότι υπάρχει για τους καταξιωμένους τουριστικούς προορισμούς της Μάνης, της Φοινικούντας και της Γιάλοβας, καθώς και για τον ανερχόμενο προορισμό του Πεταλιδίου.

Ο Δήμητρης Αδαμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για απόκτηση πρώτης κατοικίας όσο και για επενδύσεις σε ακίνητα. Σημείωσε όμως ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν ελάχιστες κατοικίες διαθέσιμες, κι αυτές παλιές. Σύμφωνα με την εμπειρία του οι περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται για δυάρια που νοικιάζονται εύκολα, τόσο για βραχυχρόνια ταξιδιωτική όσο και για μακροχρόνια μίσθωση.

Από το μεσιτικό γραφείο CKBSM International Real Estate Agency μας απάντησαν γραπτώς στα ερωτήματα που θέσαμε:

«Το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι διαρκώς αυξανόμενο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Συγκεκριμένα η πόλη της Καλαμάτας δείχνει να παρουσιάζει έλλειψη σε διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα, σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει.

Ενδιαφερόμενοι κυρίως σε ό,τι αφορά την πόλη της Καλαμάτας για αγορά ακινήτου, φαίνεται να είναι περισσότερο Έλληνες. Οι ξένοι ενδιαφέρονται για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά κατά κύριο λόγο για τις περιοχές της Μάνης και της Πύλου - Φοινικούντας.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Καλαμάτας, ενδιαφέρονται οι περισσότεροι για αγορές μονοκατοικιών και διαμερισμάτων. Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ενδιαφέρονται κυρίως για οικόπεδα στα οποία θα κτίσουν οι ίδιοι. Οι ενδιαφερόμενοι για την πόλη της Καλαμάτας συνήθως θέλουν το ακίνητο για πρώτη κατοικία, αλλά φαίνονται να αυξάνονται και όσοι θεωρούν ότι το να επενδύσουν στην Καλαμάτα τους φαίνεται ενδιαφέρον και με προοπτική.

Όσοι ενδιαφέρονται για την ευρύτερη περιοχή, κυρίως ενδιαφέρονται για επενδύσεις, ή εξοχική κατοικία.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πόλη της Καλαμάτας, η Μάνη, η Πύλος και οι ανεπτυγμένες προς τα εκεί τουριστικά περιοχές, με πρώτες τη Φοινικούντα και Γιάλοβα – αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι και η περιφέρεια της Καλαμάτας και τα κοντινά σε αυτή ή στην Κυπαρισσία χωριά σημειώνουν αυξανόμενη ζήτηση.

Το ενδιαφέρον είναι ανάλογο του διαθέσιμου κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά το εάν υπάρχει ζήτηση για νεόδμητα ή παλιά ακίνητα. Οι τιμές είναι αρκετά υψηλές στα νεόδμητα, θεωρούν πολλοί, οπότε αυτό τους κάνει να στραφούν σε παλαιότερα, τα οποία έχουν προοπτικές αξιοποίησης. Η εταιρεία μας άλλωστε αναλαμβάνει να τους καθοδηγήσει και διευκολύνει και σε αυτό, καθώς και σε όλες τις τεχνικές εργασίες και άδειες που θα χρειαστούν, είτε για κατασκευή είτε για ανακαίνιση κατοικιών».

 

H COSTA NAVARINO

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Costa Navarino, που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την αγορά δύο σπιτιών από τον σούπερ σταρ του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχουν πωληθεί και οι 43 βίλες των Rolling Greens που πρωτολανσαρίστηκαν τον Ιούνιο του 2020 και αναμένεται να παραδοθούν το α’ τρίμηνο του 2023.

Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περίπου 80 κατοικίες σε τρεις γειτονιές εντός του Navarino Dunes, της πρώτης περιοχής ανάπτυξης της Costa Navarino, με θέα στο Ιόνιο πέλαγος, στους ελαιώνες, στους γύρω λόφους, αλλά και στο γήπεδο γκολφ “The Dunes Course”. Πάνω από 70 βίλες έχουν ήδη πωληθεί ή έχουν δεσμευτεί με προκαταβολή, εκ των οποίων 5 έχουν παραδοθεί στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι υπόλοιπες είναι υπό κατασκευή.

Οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονται από την Ελλάδα και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη – ενδεικτικά από χώρες όπως η Ελβετία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία. Οι αγοραστές είναι περίπου 50% Έλληνες και 50% ξένοι, ωστόσο σε αξία επένδυσης η ζυγαριά είναι υπέρ των ξένων σε ποσοστό 65% - 35%, γεγονός που επιβεβαιώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον. Σημειωτέον ότι οι τιμές στις πολυτελείς βίλες κυμαίνονται από 3 έως 10 εκατ. ευρώ.

Επειδή μάλιστα η ζήτηση έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά, η ΤΕΜΕΣ επισπεύδει τώρα την ανάπτυξη καινούργιων οικιστικών προϊόντων.

 

VILLA YPSILON και KHI HOUSE

H Villa Ypsilon στη Φοινικούντα είναι ένα καινοτόμο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, χαμηλού μπάτζετ και ελάχιστου οικολογικού αποτυπώματος, που έγινε viral στο διαδίκτυο. Δημιουργός της Villa Ypsilon είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο LASSA με έδρα το Λονδίνο και ιδρυτή τον Theo Sarantoglou Lalis (και τη σύζυγό του Dora Sweijd).

Βίλες με πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά οικοδομούνται και σε άλλα σημεία της Μεσσηνίας – όπως είναι για παράδειγμα το KHI House του ίδιου αρχιτεκτονικού γραφείου, κοντά στον Ευαγγελισμό.