Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 07:22

Με υποδομές, νέες κλίνες και εκδηλώσεις: Ωρα για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Γράφτηκε από την
Με υποδομές, νέες κλίνες και εκδηλώσεις: Ωρα για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι μια αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για την ανάπτυξη της μεσσηνιακής οικονομίας όσο και για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση που δημιούργησαν ο νέος αυτοκινητόδρομος αλλά και η λειτουργία της Costa Navarino.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2014 κατά 44% σε σχέση με πέρσι. Σε απόλυτους αριθμούς όμως η κίνηση παραμένει ακόμα χαμηλή σε σύγκριση με τους καταξιωμένους τουριστικούς προορισμούς. Ετσι μέσω του αεροδρομίου ήρθαν στη Μεσσηνία 42.822 επισκέπτες ενώ το ίδιο οκτάμηνο στη Ρόδο αφίχθησαν 1.358.965 επισκέπτες. 

Η επιτυχία της "Λευκής Νύχτας" στην Καλαμάτα έδειξε το δρόμο για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η διοργάνωση επιτυχημένων εκδηλώσεων και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μπορούν να φέρουν επισκέπτες στη Μεσσηνία όλες τις εποχές του χρόνου. 

Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε ορισμένες υποδομές: ένα σύγχρονο εσωτερικό οδικό δίκτυο, σύγχρονες εγκαταστάσεις αεροδρομίου, καθώς κι ένα λιμάνι πραγματικά ικανό να υποδεχτεί κρουαζιερόπλοια και επισκέπτες. Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα έχουν θέσει τις βάσεις για τη συνέχεια.

Το θετικό είναι ότι ο νομός και η πόλη της Καλαμάτας έχουν ήδη βγει από την τουριστική απομόνωση. Η απαραίτητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη δημιουργία περισσότερων κλινών, οι οποίες βέβαια δεν θα μένουν άδειες ολόκληρο το χειμώνα. Διαφορετικά, θα είναι ασύμφορο για τους επενδυτές να κατασκευάσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες - αν και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας υποστηρίζει ότι, πριν γίνουν νέες επενδύσεις στην πόλη, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι κλίνες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Και σε αυτό, τονίζει, θα συμβάλει η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που θα μικρύνει τις αποστάσεις. 

Ειδικότερα για την Καλαμάτα, που καθιερώνεται ως αστικός προορισμός και για τριήμερες αποδράσεις, ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος προτείνει να επιτραπεί η κατασκευή ενός επιπλέον ορόφου στα ξενοδοχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο θεματικός τουρισμός και η αποτελεσματική στόχευση του τουριστικού προϊόντος αποτελούν τη λύση για την προσέλκυση τουριστών περισσότερους μήνες το χρόνο, λέει ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Τις δυνατότητες της Τριφυλίας στον τομέα του αγροτουρισμού αναδεικνύουν ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Αγγελόπουλος. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τονίζει την αξία του γαστρονομικού τουρισμού, ενώ οι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης τονίζουν την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χώρους με τουριστικό ενδιαφέρον. Στις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου μέσω της αύξησης των αφίξεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς. Ενα θετικό βήμα παράτασης της τουριστικής περιόδου είναι η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων και εκδηλώσεων όπως η "Λευκή Νύχτα", λέει μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ 

Ο Σπύρος Λαγωνικάκος λέει ότι «θα ήταν ευχής έργον μέσα στον γενικό κανονισμό των αυθαιρέτων να επιτραπεί σε ξενοδοχειακές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις να κατασκευάσουν έναν επιπλέον όροφο - αυτό θα έλυνε το πρόβλημα με τις κλίνες στην Καλαμάτα». Γιατί «στην εποχή της κρίσης δεν ξεκινά κανείς να χτίσει μια μονάδα από την αρχή, ειδικά όταν ξέρει ότι η τουριστική περίοδος είναι πάρα πολύ μικρή». Οσο για το πώς θα μπορούσε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, ο ίδιος πιστεύει ότι μια καλή διαφημιστική καμπάνια που θα έπαιζε σε αεροπλάνα και πλοία, αλλά και η διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων τις «νεκρές» περιόδους, θα προσέλκυε επισκέπτες. Επίσης πιστεύει ότι ο νομός θα πρέπει να επενδύσει στο θεματικό τουρισμό και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. 

Ο Κώστας Αγγελόπουλος θεωρεί ότι ο θεματικός τουρισμός μπορεί να αυξήσει τον τουρισμό στη Μεσσηνία κατά τους «νεκρούς» μήνες. Προτείνει λοιπόν την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, αφού η Τριφυλία έχει παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Αλλά και «λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε Γερμανούς συνταξιούχους, προσφέροντας δελεαστικά πακέτα για εκδρομές εκτός καλοκαιρινής σεζόν». Επιπλέον, αναφέρεται στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών της Μεσσηνίας (αεροδρόμιο, λιμάνι) και στην κατασκευή ασφαλών δρόμων.

Ο Δημήτρης Μανιάτης λέει ότι ήδη γίνεται προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, τόσο μέσω της αύξησης των πτήσεων εξωτερικού, όσο και της επιμήκυνσης της χρονικής περιόδου που διαρκούν αυτές οι πτήσεις (από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο). «Εχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη Μεσσηνία και προσπαθούμε με περισσότερες πτήσεις και από άλλους προορισμούς να επιμηκύνουμε τη σεζόν μέχρι και το Νοέμβριο», λέει. Ομως -προσθέτει- «χρειαζόμαστε υποδομές για να υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για άλλες δραστηριότητες θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός κ.λπ.». Οσο για τον μικρό αριθμό κλινών στην Καλαμάτα, είναι βέβαιος ότι επειδή η περιοχή γίνεται επώνυμος προορισμός θα προσελκύσει και το ενδιαφέρον επενδυτών - αλλά «και η Πολιτεία θα πρέπει να καθορίσει τις χρήσεις γης και να προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός μακροχρόνιου φορολογικού συστήματος με ορίζοντα 10ετίας, για να γίνουν επενδύσεις».

Η Λίλιαν Ψηλάκη θεωρεί σημαντικό να προσελκύσει η Καλαμάτα κόσμο από τους γύρω νομούς. «Ενα θετικό βήμα παράτασης του τουρισμού είναι η εκδήλωση "Λευκή νύχτα", που και κόσμος θα επισκεφτεί την πόλη και ελπίζουμε σε μια καλή αγοραστική κίνηση», λέει. Αναφέρει ακόμη ότι η διοργάνωση εκθέσεων όπως αυτή των αγροτικών προϊόντων "Αρτος - Οίνος - Ελαιον" «τραβάει κόσμο, όπως και τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας». 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

Ο Παναγιώτης Αλευράς λέει ότι η αρχή για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έχει ήδη γίνει «μέσα από την προσέγγιση της Μεσσηνίας μέσω νέων αεροπορικών συνδέσεων με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Ομως, όπως λέει αυτό δεν επαρκεί, και επικεντρώνεται στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών, ειδικά στον τομέα των μεταφορών. «Η Καλαμάτα δεν μπορεί να είναι μια μικρή πόλη που οι υποδομές της θα υστερούν, με πρωταρχική αυτή του αεροδρομίου», αναφέρει. Επίσης θεωρεί ως πρωταρχικές ενέργειες προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ τουρισμού και υπόλοιπων οικονομικών τομέων (clusters), αλλά και την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, συνεδριακός, αθλητικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός). Σημαντική -αναφέρει ακόμη- είναι η συμβολή και της διαφημιστικής καμπάνιας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την καθιέρωση του brand name "Μυθική Πελοπόννησος". 

Σχετικά με τη δημιουργία νέων κλινών αναφέρει ότι «ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της υπάρχουσας τουριστικής υποδομής και η δημιουργία νέων κλινών αποτελούν τους βασικούς άξονες της επενδυτικής μας πολιτικής». Λόγω όμως των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο Ελληνας επενδυτής «η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού ΕΤΕΑΝ, το οποίο θα βοηθήσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που επιθυμεί να επενδύσει στον τουρισμό». 

Ο Παναγιώτης Νίκας διαπιστώνει ότι η Μεσσηνία δεν είναι η μοναδική περιοχή που αντιμετωπίζει παρόμοιο θέμα, με αποτέλεσμα στον μικρό χρονικό ορίζοντα που διαρκεί η τουριστική περίοδος να υπάρχουν οικονομικές παρενέργειες. Πέρα όμως από την τοπική οικονομία, μια μικρή τουριστική σεζόν επηρεάζει και τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και αποτρέπει τις επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες. Ο κ. Νίκας πιστεύει πάντως ότι καταρχάς χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός που με τη βοήθεια των κατά τόπους περιοχών θα στοχεύει στην ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος σε όλα τα μήκη και πλάτη. Ηδη η Καλαμάτα -επισημαίνει ο δήμαρχος- προετοιμάζει μέσω του υπουργείου Τουρισμού μια διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της πόλης, ποντάροντας στο δυνατό της χαρτί που δεν είναι άλλο από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. «Αυτό είναι το ένα· το δεύτερο είναι να αξιοποιήσουμε σε υπερθετικό βαθμό τα πλεονεκτήματα του αυτοκινητόδρομου και να στοχεύσουμε στα 5 εκατομμύρια κατοίκων της Αττικής ενισχύοντας τον τουρισμό του 3ημέρου», σημειώνει. 

Αναφορικά με τον μικρό αριθμό κλινών που διαθέτει η Καλαμάτα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Καλαμάτα έχει τόσες κλίνες, όσες διαθέτουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Ρόδου!». Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, όπως λέει, είναι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να γίνουν επενδύσεις σε τουριστικές μονάδες, αλλά για να είναι βιώσιμες θα πρέπει να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Τέλος, ο Παν. Νίκας, επισημαίνει πως «πριν μιλήσουμε για νέες κλίνες θα πρέπει να προσανατολιστούμε στην αξιοποίηση των υπαρχουσών όπως αυτές κοντά μας, στην Μπούκα και την Ανάληψη» Και σε αυτό, τονίζει ο δήμαρχος, θα συμβάλει η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός στην Μεσσηνία και ειδικότερα στο Δήμο Μεσσήνης ξεκινάει από τον πολιτισμό κι έτσι έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάδειξη της ιστορικής και φυσικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την κατασκευή νέων δρόμων για την πρόσβαση στα ιστορικά μνημεία. Μιλά ακόμη για την ανάδειξη μονοπατιών (Ιθώμη) και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος (Πολυλίμνιο), για να αναπτυχθεί ο περιπατητικός τουρισμός - προσπάθεια που, όπως λέει, προωθεί ο δήμος του. Μεγάλη βαρύτητα δίνει επίσης σε περιβαλλοντικά θέματα, στα οποία οι ξένοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, και αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης των αποχετευτικών δικτύων. Κυρίως, όμως, «πρέπει να ξέρουμε τι τουρισμό επιθυμούμε και σε τι κοινό απευθυνόμαστε. Ως δήμος, για παράδειγμα, μπορούμε να προσελκύσουμε Ρώσους τουρίστες για θρησκευτικό τουρισμό. Παράλληλα μέσα από την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου σύντομα θα λυθεί και η πρόσβαση με την κατασκευή του νέου δρόμου, αναπτύσσουμε ιδέες - όπως το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος», καταλήγει. 

Ο Δημήτρης Γιαννημάρας λέει ότι θα πρέπει «να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού» - που όμως προϋποθέτουν «σύγχρονες εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές, για παράδειγμα στην περιοχή τη δική μου έχουμε πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και καλντερίμια που αν επιδιορθώσουμε μπορούμε να ενισχύσουμε τον περιπατητικό τουρισμό». Επίσης, η Μάνη προσφέρεται για θρησκευτικό, αλλά και αθλητικό και καταδυτικό τουρισμό. Ωστόσο «θα πρέπει να αναστηλώσουμε εκκλησίες και να κατασκευάσουμε εγκαταστάσεις», τονίζει. Τέλος, μιλά για συνεργασία μεταξύ των δήμων για την ανάπτυξη «μιας συγκοινωνίας μέσω θαλάσσης, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν υποδομές και δρόμους να διευκολύνουν τις μετακινήσεις». 

Ο Δημήτρης Καφαντάρης λέει ότι για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος «θα πρέπει να δημιουργηθούν θεματικές ενότητες, εκτός καλοκαιρινής περιόδου. Τα δύο καταδυτικά πάρκα στην Πύλο και τη Μεθώνη, τα δύο πρώτα στην Ελλάδα, είναι ένα τέτοιο βήμα», αναφέρει. Παράλληλα τονίζει ότι θα πρέπει «να ενισχύσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, γιατί τα πολιτιστικά μνημεία είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο». Ενα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι και «ο θρησκευτικός τουρισμός - ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε μονοπάτια μέσα σε διαδρομές φυσικού κάλλους ενισχύοντας τον περιπατητικό τουρισμό. Και παράλληλα να δώσουμε βάρος στον προορισμό της γαστρονομίας, καθώς οι γεύσεις, πλέον, δημιουργούν τουριστικό προορισμό», λέει καταλήγοντας.  

Ο Κώστας Κόλλιας επισημαίνει την ανάγκη προγραμματισμού και ανάπτυξης δράσεων «γιατί στο νομό μας υπάρχουν οι γεωφυσικές και οικονομικές προϋποθέσεις - αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων όπως είναι οι ενώσεις ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, το Επιμελητήριο, οι ομάδες παραγωγών, οι αγροτικοί σύλλογοι και συναφείς φορείς». Ειδικότερα για την Τριφυλία λέει ότι προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός.

Τέλος ο Φίλιππος Μπάμης λέει πως η μεγαλύτερη αναγκαιότητα είναι τα έργα υποδομής - αλλά τονίζει επίσης ότι «οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό πρέπει να καταλάβουν πως ο τουρίστας που θα φύγει ευχαριστημένος, θα ξανάρθει». Ως Δήμος Οιχαλίας «ενώνουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, από την Αγία Θεοδώρα ως τον Επικούριο Απόλλωνα με την 7η επαρχιακή». Επίσης αναδεικνύονται τα μονοπάτια της Νέδας με στόχο την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού και γίνονται ενέργειες για το Μουσείο Μαρίας Κάλλας στο Νιοχώρι. Καταλήγοντας υπογραμμίζει ακόμη ότι «χρειάζεται να κάνουμε τόπους προορισμού και εξυπηρέτησης, επενδύοντας σε μικρές μονάδες αγροτουρισμού».


NEWSLETTER