Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 11:02

Δοκιμαστικές πτήσεις για το Διάστημα μέσα στο 2014, αν τελικά επιλεγεί η Καλαμάτα

Δοκιμαστικές πτήσεις για το Διάστημα μέσα στο 2014, αν τελικά επιλεγεί η Καλαμάτα

Μέσα στο 2014 είναι εφικτό να ξεκινήσουν δοκιμαστικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προς το... Διάστημα: Αυτό σημείωσαν μεταξύ άλλων επιστήμονες και εκπρόσωποι της ενδιαφερόμενης εταιρείας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του εγχειρήματος και του τεχνικού χρονοδιαγράμματος για την πολυσυζητημένη πλέον διαστημική πύλη της Καλαμάτας. 

 

Κατά την παρουσίαση που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας S3 (Swiss Space Systems), Pascal Jaussi, σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή των κατάλληλων τοποθεσιών παίζουν η γεωγραφική θέση, το κλίμα και το υψόμετρο - και όπως είπε η Καλαμάτα από όλες αυτές τις πλευρές πληροί τις προϋποθέσεις. Οσον αφορά τις υποδομές που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο κ. Jaussi τόνισε ότι για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου της εταιρείας του δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προσθήκες, παρά η κατασκευή ενός στεγάστρου για τη συντήρηση των αεροσκαφών και ενός χώρου για τη στέγαση των γραφείων της S3 στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ελβετός επιχειρηματίας, αν τελικά επιλεγεί η Καλαμάτα, τότε μέσα στο 2014 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις (27 περίπου το χρόνο) ενώ το 2018 θα είναι εφικτή η απογείωση από το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αεροσκαφών με στόχο την εκτόξευση μικροδορυφόρων, για ερευνητικούς και όχι μόνο λόγους. Από το 2020, θα μπορούν να ξεκινήσουν και επανδρωμένες πτήσεις. 

Στο περιθώριο της παρουσίασης ο Μεσσήνιος καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής Περικλής Παπαδόπουλος τόνισε ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχει διαφανεί αν τελικά η S3 θα επιλέξει την περιοχή μας για την εφαρμογή των πλάνων της, καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν τα πρώτα... εισιτήρια για τις δοκιμαστικές πτήσεις από 3 σημεία της Ευρώπης. 

Σχετικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για περιοχές της Ισπανίας και της Ελβετίας, ενώ εκτός Ευρώπης ανάλογες προσπάθειες κινούνται στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία και στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Ο Pascal Jaussi παρουσίασε εν τάχει τη μέθοδο εκτόξευσης που χρησιμοποιεί η S3, η οποία όπως είπε έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, που εξασφαλίζουν τη μείωση του κόστους ανά πτήση - καθώς τα περισσότερα από τα στελέχη του διαστημικού αεροσκάφους, αντί να πέφτουν ως συνήθως στη θάλασσα, επιστρέφουν στο αεροδρόμιο!

Καταρχήν, όπως είπε, χρησιμοποιείται ένα αεροσκάφος ίδιο με τα συμβατικά τύπου Airbus, επάνω στο οποίο τοποθετείται ο υπόλοιπος εξοπλισμός που αξιοποιείται κατά την εκτόξευση. Σε πρώτη φάση το αεροσκάφος απογειώνεται κανονικά, όπως κάθε άλλο. Οταν φτάσει στα 10 χιλιόμετρα ύψος αποκολλάται το αεροσκάφος, το οποίο επιστρέφει στη βάση για προσγείωση, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα, που διαχωρίζονται καθαρά αεροδυναμικά, ανυψώνονται μέχρι τα 100 χιλιόμετρα. Εκεί διαχωρίζεται ακόμα ένα μέρος και μένει το κομμάτι με τους μικροδορυφόρους, το οποίο ανυψώνεται με τη σειρά του σε ύψος 700 χιλιομέτρων, όπου τίθενται σε τροχιά οι μικροδορυφόροι. 

Η S3 είναι μια σχετικά νέα εταιρεία στο χώρο της Αεροδιαστημικής, αλλά ήδη συμμετέχει σε αρκετά διεθνή ερευνητικά προγράμματα με σκοπό τη συμβολή στην εξαγωγή συμπερασμάτων για περιβαλλοντικούς λόγους (αλιεία, δάση κ.α.). Οπως επισημάνθηκε όσον αφορά το κομμάτι της ανάπτυξης των δικών της προγραμμάτων συνεργάζεται μεγάλες εταιρείας όπως η Dassault, η Thales Alenia, Sonaca, Elecnor, Space Applications κ.ά.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται και από το Von Karman Institute (VKI) for Fluid Mechanics στο Βέλγιο, ο διευθυντής του οποίου, καθηγητής Jean Muylaert, ήταν παρών στην χθεσινή εκδήλωση και ανέλυσε την λειτουργία και τις δραστηριότητες του ινστιτούτου. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι, κατόπιν σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από τη χώρα μας έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται στο VKI σε αντικείμενα όπως η Αεροδιαστημική, η Αεροδυναμική και η Μηχανική των Ρευστών. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι “η Πολιτεία έχει γνώση αυτών των προσπαθειών, και η στήριξή της είναι δεδομένη και θα φανεί σύντομα”.

Δ.Πλ.