Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 08:09

Βρόγχος αγροτών τα χρέη σε Δημόσιο - ΑΤΕ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους αγρότες που χρωστούν στο Δημόσιο και την (πρώην) ΑΤΕ, καθώς έχουν τεθεί πλέον σε εφαρμογή ρυθμίσεις παρακράτησης και στο παιχνίδι μπαίνουν οι εισπρακτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, στην κατάσχεση επιστροφών φόρου και αγροτικών επιδοτήσεων προχωρεί η Εφορία, προκειμένου να εισπράξει χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία όμως δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα, εφαρμόζοντας διάταξη του νόμου 3943/2011. Συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.

Πολλοί αγρότες συνειδητοποιούν τώρα το πρόβλημα, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στην οποία αναφερόταν ότι: «Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή ή καταβάλλονται τμηματικά, λόγω υπαγωγής τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε έκτακτη ρύθμιση βάσει νόμου. Στην περίπτωση αυτή ο συμψηφισμός δεν γίνεται μόνο με την πρώτη ανεξόφλητη δόση, αλλά υποχρεωτικά με όλο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο. Επιπλέον, σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι οφειλές που έχουν παραγραφεί, εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία παραγραφής τους.

Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να υποβάλει σχετική αίτηση ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.

Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου μικρότερης των 1.500 ευρώ».

 

ΧΡΕΗ ΑΤΕ

Εξ άλλου σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα agrotypos.gr «επιστολές τελεσίγραφα, που δίνουν μικρή προθεσμία σε αγρότες δανειολήπτες της πρώην ΑΤΕ, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, για να εξοφλήσουν "κόκκινα" δάνεια χιλιάδων ευρώ, στέλνει ο ειδικός εκκαθαριστής της τράπεζας, Νίκος Μαράντος. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ο κ. Μαράντος ενημερώνει τους αγρότες ότι θα δώσει τα στοιχεία τους σε εισπρακτικές εταιρείες. Πρόκειται για χιλιάδες δανειολήπτες, που περίμεναν μία ρύθμιση των χρεών τους σε δόσεις, με νομοθεσία από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή δεν έχει έρθει ακόμα, με αποτέλεσμα οι τόκοι να τρέχουν.

 

Μάλιστα πολλοί δεν γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθούν, αφού στην επιστολή αναγράφεται η διεύθυνση της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ στην Αθήνα, αλλά δεν αναφέρει τρόπο επικοινωνίας. Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με νομικό σύμβουλο μας ανέφερε ότι "η πρώην ΑΤΕ μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία. Το όριο των δέκα ημερών το βάζει για να μην μπορούν οι αγρότες οφειλέτες να κινηθούν νομικά. Υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να προχωρήσει και σε πώληση των δανείων σε ξένες τράπεζες (ποσοστό μέχρι και 10% της αξίας του καθενός) οι οποίες στη συνέχεια θα αναλάβουν την είσπραξή του"».
Η επιστολή Μαράντου προς τους οφειλέτες αναφέρει τα εξής: 
«Σας ενημερώνουμε ότι η οφειλή σας από τη σύμβαση 526-2004-00060-ΧΧΧ (Αριθμός Λογαριασμού Κάρτας…) παρουσιάζει καθυστέρηση πλέον των 1798 ημερών για το ποσό των […] ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να εκτοκίζεται με επιτόκιο υπερημερίας.
Καθώς ο λογαριασμός σας παραμένει σε ληξιπρόθεσμη κατάσταση άνω των 10 ημερών, σας ενημερώνουμε ότι η ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση θα διαβιβάσει τα δεδομένα σας σε μία από τις ακόλουθες εταιρείες ενημέρωσης, δηλαδή είτε την First call, είτε τη Mellon, είτε την Cycle Credit είτε την Matrix.
Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν σύμφωνα με το Ν 3758/2009, όπως εκάστοτε ισχύει, και είναι εγγεγραμμένες στο οικείο μητρώο όπως ο νόμος ορίζει.
Η εταιρεία που θα επιλέξει η ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση θα αναλάβει την περαιτέρω ενημέρωσή σας και τη διαπραγμάτευση του χρόνου, του τρόπου και των λοιπών όρων αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής σας.
Σε περίπτωση που έχετε ήδη καταβάλλει το παραπάνω ποσό, αγνοείστε την υπενθύμιση αυτή και σας ζητούμε συγγνώμη για την ενόχληση».