Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 08:45

Ρυθμοί χελώνας στα πολεοδομικά σχέδια

Ρυθμοί χελώνας στα πολεοδομικά σχέδια

Εχουν δρόμο ακόμα οι πολεοδομικές μελέτες σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που μας έκανε η αρμόδια δημοτική σύμβουλος για πολεοδομικά θέματα, Παναγιώτα Ντίντα. Μόνο στο Ασπρόχωμα υπάρχουν περιοχές όπου κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Γύρω στο Πάσχα του 2014 αυτό αναμένεται και για τη Βέργα, ενώ στις αρχές του νέου χρόνου θα ισχύει το νέο πολεοδομικό καθεστώς σε Κηπούπολη και Ανατολική Παραλία.

Η εικόνα των πολεοδομικών μελετών - πράξεων εφαρμογής, σύμφωνα με την ενημέρωση από την κ. Ντίντα, είναι ανά περιοχή η εξής:

 

Ασπρόχωμα

Η πολεοδομική μελέτη έχει πάρει ΦΕΚ και βρίσκεται σε ισχύ. Η πράξη εφαρμογής βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2014. Ηδη κάποιοι ιδιοκτήτες, αυτοί με διανοιγμένους δρόμους μπρος στις ιδιοκτησίες τους, έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας.

 

Βέργα

Το σχέδιο έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας, γιατί είχε κυρωθεί αναρμοδίως. Είχε εγκριθεί με απόφαση γ.γ., ενώ χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα ως παραλιακός οικισμός. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ζητήσει μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας και ρεμάτων. Η μελέτη ρεμάτων έχει ολοκληρωθεί και έχει διαβιβαστεί στην Περιφέρεια για έγκριση. Η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας βρίσκεται για έγκριση στο υπουργείο. Με την έγκριση των δύο αυτών μελετών, θα συνεδριάσει το κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ και θα προωθηθεί η επανέγκριση της μελέτης, ώστε να εγκριθεί σωστά με Π.Δ. Εκτιμάται ότι μέχρι το Πάσχα του 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες και θα μπορούν να βγάζουν οικοδομικές άδειες οι ιδιοκτήτες με διανοιγμένους κοινόχρηστους χώρους. Αρχές του 2015 υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί και η πράξη εφαρμογής.

 

Μικρή Μαντίνεια

Η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας που ζητήθηκε, έχει εγκριθεί από το υπουργείο και αυτές τις μέρες αποστέλλονται στο υπουργείο τα επιπλέον στοιχεία για τη μελέτη ρεμάτων. Θα ακολουθήσει η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης από το κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ και η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ. Ως παραλιακός οικισμός θέλει Π.Δ. Στις αρχές του 2015 υπολογίζεται η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής.

 

Κηπούπολη

Εχει τελειώσει και η πράξη εφαρμογής. Βρίσκεται στη διαδικασία ενστάσεων από τη δεύτερη ανάρτηση της πράξης εφαρμογής, σε επαφή με την προϊσταμένη της Περιφέρειας για τη συγκρότηση της επιτροπής ενστάσεων που θα εξετάσει και τις τελευταίες ενστάσεις. Θα ακολουθήσει η έγκριση της πράξης εφαρμογής από τον περιφερειάρχη στις αρχές του 2014.

 

Αρτέμιδος

Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης στο κτηματολόγιο

και η διαδικασία των επιτροπών για να καθοριστούν οι αξίες της γης και η επιβολή εισφοράς σε γη και σε χρήμα και να εγκριθούν οι πίνακες επικειμένων. Μπορούν να βγαίνουν άδειες.

 

Ανατολική Παραλία

Αρχές του 2014 θα εγκριθεί η πράξη εφαρμογής και θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες. Εχουν τελειώσει οι αναρτήσεις της πράξης εφαρμογής και αξιολογούνται οι τελευταίες ενστάσεις από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.

 

Αγιάννα

Βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της εξέτασης των ενστάσεων και της οριοθέτησης του ρέματος. Αρχές του 2014 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

 

Λέικα

Εδώ πρόκειται για κύρωση κοινόχρηστων δικτύων, καθώς αφορά

οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους. Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 50 περίπου ιδιοκτησίες. Εχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο και έγκριση.

 

Γουλιμίδες

Δεν έχει ξεκινήσει η πολεοδομική μελέτη, γιατί οι κάτοικοι διαφωνούν με το νομοθετικό πλαίσιο εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών και ζητούν την αλλαγή του πλαισίου.