Τετάρτη, 14 Μαϊος 2014 08:07

Αναστέλλεται στην Ελαία η έκδοση οικοδομικών αδειών

Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στην Ελαία, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, μετά από σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά.

Εξ άλλου, με απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Νάντιας Γιαννακοπούλου καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί «για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών στην περιοχή "Θίνες Κυπαρισσίας" κατά την τουριστική περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta». 

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ προστίθεται επίσης ότι, προχθές Δευτέρα, κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός του υπουργείου για την ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει:

«α) τη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ΕΠΜ "Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος" και "Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας", με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήριο Κατάκολο - Κυπαρισσία),

β) το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης, κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ανωτέρω ΕΖΔ. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προαναφερόμενων προστατευόμενων περιοχών, επιτυγχάνοντας, κατά τρόπο άρτιο, την πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία της ακτής της Δυτικής Πελοποννήσου».

Των αποφάσεων, γνωστοποιεί το υπουργείο στην ίδια ανακοίνωση, είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής.

 

Σημειώνεται, τέλος, στην ανακοίνωση, ότι τα ανωτέρω μέτρα προστασίας είχε περιγράψει αναλυτικά η γ.γ. του υπουργείου ΠΕΚΑ Ν. Γιαννακοπούλου σε σχετική επιστολή της, τον περασμένο Μάρτιο, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία -απαντώντας- γνωστοποίησε ότι «τη βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη».