Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 21:45

Παρουσιάστηκε στην Τρίπολη το καλάθι των αγροτικών προϊόντων

Γράφτηκε από Γιάννης Σινάπης

Ωραίες ιδέες και προτάσεις, που όμως έχουν κατατεθεί και πάλι στο παρελθόν αλλά έμειναν στα λόγια, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να καταρρέει σήμερα μαζί με τους αγρότες, ακούστηκαν χθες στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση της βουλευτή Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Φαρμάκη, «να μη μείνουμε στα λόγια, να πάρουμε αποφάσεις, να κάνουμε πράξεις» - ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας Τάσος Αποστολόπουλος τόνισε πως «αν από αυτές τις προτάσεις πραγματοποιηθεί το 10%, θα λύσουμε τα προβλήματα».
Στον περιβάλλοντα χώρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, αγρότες-μέλη της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και άδειασαν στο χώρο πορτοκάλια και γάλα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κατάθεση ψηφίσματος των διαμαρτυρομένων αγροτών της ΠΑΣΥ από το Βαγγέλη Βαλιώτη, δημοτικό σύμβουλο Σπάρτης.
Ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι το Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων στηρίζεται στο τρίπτυχο «ταυτότητα - ποιότητα - αειφορία» και περιέχει προϊόντα αιχμής εξαγωγικού χαρακτήρα, ταυτότητας της Περιφέρειας και επάρκειας αγαθών. Τόνισε ότι «στόχος του υπουργείου είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε Περιφέρεια μέσα στο 2011, να υποδεχτούμε τη νέα ΚΑΠ το 2013 και να ξέρουμε ότι τα χρήματα δε θα πάνε χαμένα». Παρατήρησε ότι «εμείς προτείνουμε, εσείς (το Περιφερειακό Συμβούλιο) αποφασίζετε και από κοινού προωθούμε». Επεσήμανε τη δημιουργία Διατροφικών Συμπράξεων με τη μορφή Α.Ε. ανά Περιφέρεια και στάθηκε στη συμβολαιακή γεωργία, που θα πάρει το χαρακτήρα νομοθετικής ρύθμισης.
Ο κ. Σκανδαλίδης εξήγγειλε επίσης ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε κάθε Περιφέρεια, μια διεπαγγελματική οργάνωση ανά προϊόν, ένωση δυνάμεων για τους ελέγχους στην Περιφέρεια, πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας από το σπόρο μέχρι το ράφι, αλλαγή της παραγωγικής βάσης με ξεκαθάρισμα των παραγωγικών συνεταιρισμών, τα ΚΕΠ των δήμων κοντά στους παραγωγούς, κι ακόμη, δημιουργία ομάδας εργασίας από την Περιφέρεια και το υπουργείο, η οποία να γνωρίζει και να παρεμβαίνει.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μίλησε για έργα στην Πελοπόννησο με τεράστιο προϋπολογισμό, τα οποία δεν τελείωσαν. Είπε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες για εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος» και ζήτησε μεγαλύτερη τόλμη. Ζήτησε μητρώο αγροτών, συνεταιρισμών κι εμπόρων, ανακοίνωσε τη δημιουργία brand name στα προϊόντα της Πελοποννήσου και συμφώνησε με την κοινή ομάδα εργασίας. Ζήτησε, επίσης, ειδικό αναπτυξιακό νόμο σε κάθε Περιφέρεια και δίκτυα για την προώθηση των προϊόντων. Χαιρέτησε τις Α.Ε. για τη Διατροφική Σύμπραξη, γιατί όπως είπε ενεργοποιούν όλους τους παράγοντες, και παρατήρησε πως «έχουμε ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων – πιλότο για την υπόλοιπη χώρα».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος τάχθηκε υπέρ της ποιότητας, της πιστοποίησης, της ιχνηλασιμότητας και της ασφάλειας στη διατροφή των καταναλωτών. Συμφώνησε με τα δημοπρατήρια και ζήτησε νέο θεσμό ελέγχου με βάση στην Περιφέρεια, καθώς επίσης εθνικό σχεδιασμό. Πρότεινε Περιφερειακό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, περιφερειακό πρότυπο πιστοποίησης κι ελέγχου ποιότητας, και ζήτησε να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή με την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ΚΑΠ, και χαρακτήρισε την εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός αποπροσανατολιστική, υποκριτική και ασύμφορη για το λαό.
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος χαρακτήρισε το Καλάθι «καλό επικοινωνιακό τέχνασμα» και παρατήρησε πως οι αγρότες έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Κατέγραψε μάλιστα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής, του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και των ζωοτροφών, καθώς και τις ελληνοποιήσεις προϊόντων. 
Ο επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά" Λάμπρος Μπούκλης παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων και ζήτησε ακόμη Καλάθι με Βιολογικά Προϊόντα της Πελοποννήσου.
Από τη Μεσσηνία, με μελανά χρώματα κατέγραψαν την κατάσταση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ο Βασίλης Σπυρόπουλος από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κώστας Γυφτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τάσος Αποστολόπουλος, ο Ηλίας Μπουντουβάς από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων και ο Στάθης Πουλακίδας από τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστορος. Ζήτησαν τη μείωση του κόστους της παραγωγής και τη στήριξη των παραγωγών.
Τον υπουργό συνόδευαν οι υφυπουργοί Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Κουτσούκος, ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, ο ειδικός γραμματέας Βαγγέλης Διβάρης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Παρασίδης.