Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 08:30

Πρωταθλήτρια η Τριφυλία στα αγροτικά σχέδια βελτίωσης

Πρωταθλήτρια η Τριφυλία στα αγροτικά σχέδια βελτίωσης

Το 12% του ποσού που έχει δοθεί σε πανελλήνιο επίπεδο για σχέδια βελτίωσης στον αγροτικό τομέα έχει απορροφηθεί από την περιοχή της Τριφυλίας. Η περιοχή απιδεικνύει μεγάλη απορροφητικότητα πόρων, τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα προχωρά με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης ρευστότητας και γραφειοκρατίας, και τα 4 στα 5 σχέδια είναι κολλημένα.

Πιο συγκεκριμένα από τα 84 εκ. ευρώ που έχουν δοθεί μέχρι τώρα σε όλη την επικράτεια, μέσα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας για τα σχέδια που έχουν ήδη υλοποιηθεί και πληρωθεί, στην περιοχή έχουν καταλήξει πάνω από 10 εκ. ευρώ.
Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος στην Τριφυλία έχουν υλοποιηθεί 40 και πλέον σχέδια, δηλαδή πάνω από το 50% των προτάσεων που υποβλήθηκαν, όταν -όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα- σε πανελλήνιο επίπεδο από τα 6.371 εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 908 εκ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί μόνο τα 910 με προϋπολογισμό 84 εκ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ότι η περιοχή έχει απορροφήσει το 12% του συνολικού ποσού που έχει δοθεί σε επίπεδο χώρας. Συνεχίζουμε, είπε, την υλοποίηση και άλλων σχεδίων και στις αρχές του 2015 θα ολοκληρωθούν και άλλα. Αυτό που έχει σημασία όπως τόνισε είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν νέοι και δραστήριοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, και από την άλλη η υπηρεσία μας παρά το λιγοστό προσωπικό της κινείται με γρήγορους ρυθμούς.
Οσον αφορά τις επενδύσεις που έχουν, αυτές όπως είπε ο διευθυντής αφορούν κατά βάση τον δυναμικό κλάδο της περιοχής που είναι ο κλάδος των θερμοκηπίων, τις έγγειες βελτιώσεις και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις έχουν γίνει στην περιοχή των Φιλιατρών και στη συνέχεια στους Γαργαλιάνους και την Τερψιθέα Κυπαρισσίας. Σημαντικό είναι πως δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση με νέες τεχνολογίες και αυτοματισμούς.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι μέσα από το μέτρο 1.2.3α έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 1 εκ. ευρώ που αφορούν τον τομέα της μεταποίησης.

Κ.Μπ.