Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 11:59

Στουρνάρας: Εφαρμογή μνημονίου και μέτρα ανάπτυξης

Γράφτηκε από την
Στουρνάρας: Εφαρμογή μνημονίου και μέτρα ανάπτυξης

Να εφαρμοστεί το μνημόνιο και να συνοδευτεί με μέτρα ανάπτυξης, πώλησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, πρότεινε ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, πρώην πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, προχθές το βράδυ στην εκδήλωση που οργάνωσε για την ελληνική οικονομία ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης. Μαζί του συμφώνησε και η δημοσιογράφος Ελίζα Παπαδάκη, μόνο που αυτή δεν ήταν τόσο αισιόδοξη όσο ο καθηγητής. Πάντως, συμφώνησαν ότι μέσα στο 2011 θα συνεχιστεί η απώλεια εισοδήματος και θα ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Αναφερόμενος στα αίτια της μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας μας, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «υπήρξε δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δημιουργήθηκε μεγάλος και αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας χωρίς κίνητρα» και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Φτιάξαμε δημόσιες επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους και όχι για τους πελάτες. Η μέση σύνταξη ήταν όση και ο μέσος μισθός. Αυτό ήταν συνταγή αυτοκτονίας. Το 60% οφείλεται σε δικά μας λάθη και το 40% σε λάθος της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης». Εκτίμησε, όμως, ότι «η χρεωκοπία δεν είναι λύση. Θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα» και παρατήρησε: «Σήμερα έχουμε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση του καμποτάζ. Η άρση αυτών των περιορισμών θα αυξήσει το ΑΕΠ 17%». Ο κ. Στουρνάρας πρότεινε «να αξιοποιήσουμε την ακίνητη δημόσια περιουσία. Η εκκλησία και το κράτος έχουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις» και σημείωσε: «Πρέπει να ακολουθήσουμε τους στόχους του μνημονίου. Το μνημόνιο λέει το αυτονόητο, λογικά πράγματα. Χρειάζεται όμως και ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα». Και πρότεινε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, νέες μορφές τουρισμού και κατασκευή μεγάλων έργων με συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ. Επίσης, παρατήρησε ότι «έχουμε 18 με 20 δις. ευρώ να απορροφήσουμε από το ΕΣΠΑ» κι επεσήμανε πως «σήμερα πρέπει να πουλήσουμε γιατί η θηλιά σφίγγει». Πρότεινε, ακόμα, στροφή στους εξαγώγιμους κλάδους για να αυξηθούν οι εξαγωγές και να μειωθούν οι εισαγωγές και υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια για κοινωνική πολιτική.

Η κ. Παπαδάκη εκτίμησε ότι «με τις τελευταίες θετικές εξελίξεις θα ηρεμήσουν και οι αγορές και θα καταλαγιάσει η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Παρατήρησε πως «είναι λάθος να βγούμε από το ευρώ. Θα βρισκόμαστε σε φοβερό πληθωρισμό και ακόμα μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος. Αυτό δεν έχει τελειώσει, θα υποστούμε και άλλες απώλειες. Θα οδηγήσουν σε εξαθλίωση απείρως πιο τραγική». Συμφώνησε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε βασικά πράγματα του μνημονίου» και σημείωσε πως «ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας πρέπει να πουληθεί και ένα άλλο κομμάτι να αξιοποιηθεί με σχέδιο, να μη γίνουμε Λας Βέγκας. Να συζητηθούν δημόσια αυτά τα πράγματα και να αντιπαρατεθούν οι απόψεις, να εξηγηθούν τα πράγματα με ειλικρίνεια στον κόσμο».

Γ.Σ.


NEWSLETTER