Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 08:24

Δήμητρα Χριστοδούλου: «Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις υποεκπροσωπούνται στο Διαδίκτυο»

Δήμητρα Χριστοδούλου: «Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις υποεκπροσωπούνται στο Διαδίκτυο»

«Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις υποεκπροσωπούνται στο Διαδίκτυο, με το ψηφιακό μερίδιο του εισερχόμενου τουρισμού να βρίσκεται στο 10%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 49%». Την επισήμανση αυτή κάνει μιλώντας στην «Ε» η Δήμητρα Χριστοδούλου, διευθύντρια Μάρκετινγκ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Google Ελλάδας, με αφορμή την πρωτοβουλία "Grow Greek Tourism Online".

Οπως χαρακτηριστικά παρατηρεί, «η διείσδυση του Διαδικτύου και η υιοθέτησή του στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας παρουσιάζει μια καθυστέρηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» - με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Η Δ. Χριστοδούλου τονίζει ότι σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την Google -σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)- είναι η ανάπτυξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του Διαδικτύου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 


Συνέντευξη στον
Βασίλη Γ. Μπακόπουλο

- Τι αφορά η πρωτοβουλία της Google “Grow Greek Tourism Online”;

«Το "Grow Greek Tourism Online" είναι μια πρωτοβουλία της Google σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και έχει ως στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του Διαδικτύου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη είναι μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να ενισχύσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία, με τη χρήση των αντίστοιχων εργαλείων ψηφιακού μάρκετινγκ και πωλήσεων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκίνησαν από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο του 2014 και τώρα επεκτείνονται σε ακόμα 6 τουριστικούς προορισμούς, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να καλύψουν τις περιοχές Πελοποννήσου, Κυκλάδων, Ιονίων Νήσων, Δωδεκανήσων, Μακεδονίας και Αττικής.
Επιπλέον, μέσω της ιστοσελίδας μας GrowGreekTourism (events.withgoogle.com/ggto/), θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και χρήσιμα εργαλεία σχετικά με το Διαδίκτυο και τον τουρισμό.
Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ξεκινήσουν διαδικτυακή διαφήμιση, θα υπάρχει και δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη από ομάδα της Google με εξειδίκευση στον τουρισμό».

- Πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία και πώς νομίζετε ότι μπορεί να ωφελήσει τον τουρισμό στη χώρα μας;

«Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς συνιστά περίπου το 20% του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Σε έναν τέτοιο κλάδο, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, το Διαδίκτυο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξή του, καθώς διευκολύνει την πρόσβαση σε αγορές ανά τον κόσμο.
Τα αποτελέσματα όμως της έρευνας για τον Ευρωπαϊκό Νότο, από το Oxford Tourism Economics, δείχνουν ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις υποεκπροσωπούνται στο Διαδίκτυο, με το ψηφιακό μερίδιο του εισερχόμενου τουρισμού να βρίσκεται στο 10%, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 49%. Ταυτόχρονα, το 51% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τα ταξίδια τους.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση της παρουσίας των τουριστικών επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο στον τουρισμό όσο και στην ελληνική οικονομία, αυξάνοντας το ΑΕΠ έως και 3%, και δημιουργώντας έως και 100.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης».

- Πόσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετέχουν ήδη σε αυτή την πρωτοβουλία και πώς θα πληροφορηθούν για αυτήν οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν;

«Στην πιλοτική φάση του προγράμματος, στην Κρήτη, συμμετείχαν περισσότερες από 600 τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν αλλά και να λάβουν υποστήριξη σχετικά με τη βελτίωση της διαδικτυακής τους παρουσίας.
Στόχος του "Grow Greek Tourism Online" είναι να υποστηρίξει με τις κατά τόπους εκδηλώσεις του 4.000 τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει δημοσιευθεί σε πανελλαδικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης, και περιλαμβάνει τους παρακάτω 6 περιορισμούς: Καλαμάτα 23 Μαρτίου, Μύκονος 27 Μαρτίου, Κέρκυρα 16 Απριλίου, Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου, Ρόδος 24 Απριλίου, Αθήνα 29 Απριλίου.
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μας πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του "Grow Greek Tourism Online" (g.co/GrowGreekTourism), να κάνουν εγγραφή στην εκδήλωση που τους ενδιαφέρει και να εξασφαλίσουν έτσι τη θέση τους».

- Αξίζει μια επιχείρηση να είναι online - και γιατί;

«Το Διαδίκτυο ανοίγει για μια επιχείρηση ένα παράθυρο στον κόσμο -και υπάρχει πληθώρα επιστημονικών ερευνών που υποστηρίζουν πως η διαδικτυακή παρουσία μιας επιχείρησης είναι σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξή της.
Μία έρευνα από τη McKinsey το 2011 έδειξε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή παρουσία στο Διαδίκτυο αναπτύσσονται τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από εκείνες με μικρή ή καθόλου διαδικτυακή παρουσία. Επιπλέον, το μερίδιο των συνολικών εσόδων τους από τις εξαγωγές είναι διπλάσιο από το μερίδιο των επιχειρήσεων με μικρή ή καθόλου διαδικτυακή παρουσία.
Σε αντίστοιχα πλαίσια, έρευνα της Boston Consulting Group επισημαίνει πως μεταξύ του 2010 και 2013, οι προηγμένες τεχνολογικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιούργησαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και είχαν περισσότερα έσοδα, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε μικρότερο βαθμό».

- Γιατί θεωρείτε ότι η μέχρι τώρα παρουσία ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό;

«Σε σχέση με άλλες χώρες, η διείσδυση του Διαδικτύου και η υιοθέτησή του στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας παρουσιάζει μια καθυστέρηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τον δείκτη DESI (Digital Economy & Society Index), βρισκόμαστε στη θέση 26 από το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο δείκτης αυτός συγκεντρώνει στοιχεία ευρυζωνικότητας, ψηφιακών δεξιοτήτων, χρήσης του Διαδικτύου και ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα - και η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τους εταίρους σε όλες αυτές τις περιοχές.
Οσον αφορά τον τουρισμό συγκεκριμένα -και επιπλέον των παραπάνω-, η απουσία εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες, που είναι και η περιοχή όπου υστερούμε περισσότερο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η μακροχρόνια χρήση παραδοσιακών μοντέλων προσέλκυσης πελατών, έχει δημιουργήσει αυτό το κενό μεταξύ του πόσο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο οι ταξιδιώτες και πόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτό ακριβώς το κενό έχει στόχο να κλείσει η πρωτοβουλία "Grow Greek Tourism Online"».

- Τι υποστήριξη, αλλά και ποια δαπάνη, ενδεχομένως, θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να μετέχουν στην πρωτοβουλία;

«Η εγγραφή και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του "Grow Greek Tourism Online" είναι απολύτως δωρεάν.
Επιπλέον δε της παρακολούθησης του σεμιναρίου, οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να ξεκινήσουν διαφημιστικές καμπάνιες, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη από την Google για ένα διάστημα έως και 3 μηνών, καλώντας στο 00800 4414 2656, από σταθερό τηλέφωνο, χωρίς χρέωση».