Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 08:38

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων και το επόμενο 25νθήμερο με πρόστιμο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Εληξε χθες η προθεσμία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων επιδότησης,  αλλά οι ξεχασιάρηδες μπορούν να τα ενεργοποιήσουν το επόμενο 25νθήμερο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποφασίσει αν θα ισχύσει ποινή καθυστέρησης.

Σε κάθε περίπτωση η ποινή δεν θα ξεπερνά το 1% επί της επιδότησης που θα πάρουν, για κάθε μέρα που θα καθυστερούν να καταθέσουν τα εκκαθαριστικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει ενεργοποιηθεί η πλειοψηφία των δικαιωμάτων αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν τελικώς θα ξεπεράσουν ή θα είναι λιγότερες από τις 42.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πέρσι, αφού φέτος υπέβαλλαν χαρτιά πολλοί νέοι δικαιούχοι. Αντιθέτως δεν υπέβαλαν όσοι έχουν έκταση μικρότερη των 4 στρεμμάτων.

Οπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας στην "Ε", σίγουρα κάποιοι ξεχάστηκαν, αν και ο ίδιος μιλώντας μαζί μας το απόγευμα είπε ότι «σαν Ενωση Μεσσηνίας έχουμε περάσει τα 33.000 εκκαθαριστικά και έχουμε φτιάξει γύρω στις 28.000 οριστικές αιτήσεις» - ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τους στη ΜΕΣΥΝΕΛ Α.Ε. είχαν προσέλθει άλλοι 9.000 παραγωγοί. Ωστόσο, αν και είμαστε γύρω στους 42.000 όπως και πέρυσι, «μέσα σε αυτούς -επειδή είναι η πρώτη χρονιά που θα χορηγηθούν δικαιώματα από την αρχή- υπάρχουν πολλοί που έρχονται φέτος για πρώτη φορά και δηλώνουν τα χτήματά τους, για να αιτηθούν από το εθνικό απόθεμα». Αυτό το ποσοστό που προσέρχεται πρώτη φορά για ενεργοποίηση «είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό, που έρχονται και τα δηλώνουν γιατί φέτος θα δοθούν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα». Οσο για το ενδεχόμενο κάποιας ποινής επειδή κάποιοι θα πάνε με καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά, σημείωσε: «Η ΚΥΑ αναφέρει ότι κάθε μια μέρα μετά τη 15η Ιουνίου και μέχρι 25 ημερολογιακές μέρες, θα έχει ποινή 1% επί των δικαιωμάτων που θα χορηγηθούν - αν και μέχρι τώρα δεν το έχουν εφαρμόσει ποτέ». Στην ερώτηση αν κάποιοι οι οποίοι έχασαν την προθεσμία αξίζει να πάνε έστω και με ποινή, είπε: «Για μένα να συνεχίσουν να καταθέτουν εκκαθαριστικά, γιατί για παράδειγμα και 1.000 ευρώ να παίρνουν από δικαιώματα, το 1% είναι 11 ευρώ». Τονίζει δε ότι «όταν βγουν τα δικαιώματα θα έχουν ποινή μόνο για φέτος. Αν δεν έρθουν καθόλου, δεν θα πάρουν επιδότηση μέχρι το 2020. Τους λέω λοιπόν να σπεύσουν».  

ΟΡΙΟ ΤΑ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΣΥΝΕΛ Α.Ε. Βασίλης Κοζομπόλης μας ανέφερε ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταθέσει εκκαθαριστικά για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων συνολικά 36.070 παραγωγοί στο νομό - ενώ πέρυσι είχαν προσέλθει 42.000. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς οι οποίοι δεν προσήλθαν «είναι μικροί παραγωγοί που μένουν εκτός, χάνουν τα δικαιώματα, λόγω της ελάχιστης έκτασης εκμετάλλευσης με όριο τα 4 στρέμματα - και μέσα σε αυτούς μπορεί να είναι και κάποιοι ξεχασμένοι οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν μέσα στις επόμενες μέρες». Ο ίδιος εκτιμά ότι το ποσοστό που υπολείπεται δεν είναι μεγάλο, γιατί ακριβώς ένα μεγάλο ποσοστό είναι μικροί παραγωγοί, καθώς σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ θα πρέπει η ελάχιστη συνολική έκταση εκμετάλλευσης να είναι τα 4 στρέμματα και έτσι «πλήττονται πολλοί μικροί παραγωγοί και ο κλήρος στη Μεσσηνία είναι πολύ μικρός, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάνης όπου πολλοί παραγωγοί θα μείνουν εκτός».

Οσο για τους ξεχασμένους παραγωγούς «εμείς θα ανεβάζουμε τα εκκαθαριστικά και νέες αιτήσεις για όσο μας δίνει τη δυνατότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που χειρίζεται το θέμα, αλλά δεν γνωρίζουμε κατά πόσο από δω και πέρα θα λειτουργήσει με ποινή ή όχι».

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Οπως σημείωσε ο κ. Κοζομπόλης στη διαδικασία της ενεργοποίησης, μέσα στους 36.070, είναι και κτηνοτρόφοι. Γι' αυτούς υπάρχει «ένα θέμα που αφορά τα βοσκοτόπια, γιατί δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πώς θα γίνει η μοιρασιά». Προς το παρόν «το μόνο που κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να δηλώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Σύμφωνα με το ζωικό κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί και θα δηλωθεί από όλους τους Μεσσήνιους κτηνοτρόφους θα μοιραστούν μερικές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων - τα οποία είναι κυρίως κοινοτικά». Υπάρχει όμως όπως λέει ένας προβληματισμός: «Εγινε μια ημερίδα τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα όπου κατετέθησαν προβληματισμοί από την πλευρά των κτηνοτρόφων, από το Σύνδεσμό τους και από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Το υπουργείο έχει δώσει τη διαδικασία της ενοικίασης των κοινοτικών βοσκοτόπων στις Περιφέρειες. Κάποιες περιοχές εμφανίζουν έλλειμμα και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλία και πάνω». Στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία ειδικότερα, «τα βοσκοτόπια που είναι διαθέσιμα προς βόσκηση είναι επαρκή για όλο το ζωικό κεφάλαιο, που έχει δηλωθεί από τους κτηνοτρόφους. Το πώς θα γίνει η διαχείριση φοβόμαστε - να είναι σωστή από πλευράς Περιφέρειας η κατανομή των βοσκότοπων αυτών ανά παραγωγό». Και εξηγεί πως «για να είναι επιλέξιμες οι εκτάσεις θα πρέπει να απεικονίζονται στο χάρτη σωστά. Εκεί δεν ξέρω αν η Περιφέρεια από μόνη της θα αρκούσε. Δεν ξέρω αν έχουν και το εξειδικευμένο προσωπικό γιατί όλα αυτά θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν. Ισως θα 'πρεπε να εμπλακεί ο γενικότερος φορέας όπως είναι η ΓΑΙΑ Επιχειρείν Α.Ε. - αυτή η δυνατότητα συμβουλευτικού χαρακτήρα που έχει η ΓΑΙΑ Επιχειρείν νομίζω ότι είναι απαραίτητη ώστε να γίνει πιο εύκολα η κατανομή των βοσκοτόπων από τις Περιφέρειες», ανέφερε ο Βασ. Κοζομπόλης καταλήγοντας.

Ν.Κ.