Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 19:07

"Στον αέρα" η τροποποίηση της σύμβασης με το "Μορέα"

"Στον αέρα" η τροποποίηση της σύμβασης με το "Μορέα"

Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή εάν ο παραχωρησιούχος δεν συμφωνήσει με τις θέσεις του Δημοσίου περί ελεύθερης μετακίνησης για μόνιμους κατοίκους και «ρήτρας ανάπτυξης» στα μεγάλα έργα: Αυτό είπε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Σπίρτζης είπε  ότι το υπουργείο επιδιώκει:

- Τη μείωση των διοδίων και τον προσδιορισμό τους με δείκτες που θα λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας.

- Την παροχή 50 ελεύθερων διελεύσεων σε ακτίνα 25 χλμ. από τη μόνιμη κατοικία, όπου δεν υπάρχει ασφαλής εναλλακτική όδευση.

- Την ελεύθερη διέλευση των ΑμεΑ και ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

- Την εγκατάσταση ενιαίου, ηλεκτρονικού, αναλογικού χιλιομετρικού συστήματος χρέωσης των διοδίων.

- Τη διακοπή των διώξεων των πολιτών που αντιδρούν στα διόδια.

«Σε περίπτωση που όλες οι παραχωρήσεις συμφωνήσουν στα παραπάνω, θα έρθει νέα συμφωνία για ψήφιση και επομένως και η σύμβαση του "Μορέα"» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Σε αντίθετη περίπτωση ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη σύμβαση του "Μορέα" και ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο με βάση την υφιστάμενη σύμβαση.

Στην παρατήρηση του κ. Βορίδη ότι την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε ανατροπή των συμβάσεων, τα έργα πάγωσαν για 4 χρόνια, και ότι «η πολιτική της καθυστέρησης δεν κατέληξε ποτέ επ' ωφελεία του Δημοσίου», ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι «είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό να συζητάμε για το πώς διασφαλίζονται χωρίς ρίσκο ιδιωτικές τράπεζες και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του κράτους και των πολιτών».

Ο κ. Σπίρτζης είπε παράλληλα ότι η νέα σύμβαση του "Μορέα" είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο «και περιμένουμε να δούμε εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα την εγκρίνει».