Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 18:10

Κατά του φόρου στο κρασί η ΟΕΣΠ

Κατά του φόρου στο κρασί η ΟΕΣΠ

Την πλήρη αντίθεσή τους στην επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εκφράζουν με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τέσσερις επαγγελματικοί φορείς της Πελοποννήσου, μεταξύ τους και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ).

Σε αυτή αναφέρουν ότι «στη χώρα μας το κρασί είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον γεωργικό τομέα αφού από το προϊόν αυτό συντηρούνται πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών, οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και προσκομίζουν την συγκομιδή τους σε 900 περίπου ελληνικά οινοποιεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια».

Το ελληνικό κρασί, όπως σημειώνουν, είναι «ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν, αποτελεί πλούτο για την χώρα μας και ιδιαίτερα για την περιοχή μας, είναι δε απόλυτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ιστορία μας». Με την απόφαση της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης «έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, καθώς ο ΕΦΚ σημαίνει και την λειτουργία φορολογικών αποθηκών, σύσταση εγγυήσεων με πολύ μεγάλο κόστος και πλήθος γραφειοκρατικών ελέγχων, προβλημάτων κ.λπ.». Σημειώνεται δε πως, εκτός των ανωτέρω, «μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και από την υποχρέωση προκαταβολής του ΕΦΚ για τους μικρούς οινοποιούς, καθώς αν δεν προκαταβάλουν τον ΕΦΚ (25.000 ευρώ για 100 tn) και έως 31.1.2016 δεν επιτρέπεται να πουλήσουν».

Οπως επίσης, «προκύπτουν και πολλά άλλα δυσλειτουργικά προβλήματα, που σας έχουν αναφερθεί από τα συλλογικά όργανα των οινοποιών».

Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται πως «καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης». Στα πλαίσια αυτά, «θεωρούμε πως ήταν λανθασμένη απόφαση η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας, στην επιβολή του μέτρου. Το οποίο, είναι βέβαιο, πως θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από τα επιδιωκόμενα.

Και ταυτόχρονα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των οινοποιών», καταλήγει.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας Κλεομένης Μπάρλος και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας Ηλίας Παυλίδης.