Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 08:15

Αξιοποίηση κομμένων κλαδιών ελιάς από το "Νηλέα"

Αξιοποίηση κομμένων κλαδιών ελιάς από το "Νηλέα"

Στην αξιοποίηση των κομμένων κλαδιών της ελιάς με οικολογικό τρόπο προβαίνει εδώ και 4 χρόνια η Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας».

 

Μια επιλογή η οποία -όπως σημειώνει η Ομάδα σε σχετική ανακοίνωσή της- δικαιώνεται τώρα, «ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύει τους ελαιοπαραγωγούς που εγκαταλείπουν το κάψιμο των κλαδιών και στρέφονται στον θρυμματισμό». 

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση «η συμμετοχή μας το 2012 ως εταίρου στο πρόγραμμα Olive Clima δείχνει ότι ο "Νηλέας" ανοίγει δρόμους για την φιλοπεριβαλλοντική γεωργία, πολύ μπροστά από την σκέτη "ολοκληρωμένη διαχείριση"».

Το πρόγραμμα Olive Clima, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στοχεύει «στην εφαρμογή ειδικών καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με στόχο τη μετατροπή της σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης/διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής».

Ο «Νηλέας» συμμετέχει «μαζί με την ΡοδαξΑγρο και άλλες ομάδες της χώρας μας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου PEF για την περιβαλλοντική πιστοποίηση του ελαιολάδου. Στην προσπάθεια αυτή, μαζί με τους άλλους εταίρους του Olive Clima (με οδηγό το ιταλικό Πανεπιστήμιο Basilicata) και με ισχυρό σύμμαχο το Διεθνές Συμβούλιο  Ελαιολάδου, προσπαθούμε να αναγνωρισθεί η οργανική ουσία του εδάφους του ελαιώνα ως αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα. Αν το πετύχουμε αυτό, οι ελαιοκαλλιεργητές θα δικαιούνται να συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο του άνθρακα. Σύμφωνα με τη μελέτη στην οποία συμμετείχε ο «Νηλέας» το 2010, για κάθε λίτρο ελαιολάδου αποθηκεύονται 300 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, αποδεικνύοντας ότι η ελιά βοηθάει το περιβάλλον πολλαπλά».