Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 07:53

Δεν θα γίνει δακοκτονία σε κατοικημένες περιοχές της Μεσσηνίας

Εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας που υλοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, η Καλαμάτα, η Βέργα, το Νεοχώριο Λεύκτρου, ο Αγιος Νικόλαος και τα Ρίγκλια.

Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών που απαλλάσσονται από την εισφορά δακοκτονίας, θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους για τη διενέργεια ψεκασμών κατά του δάκου στους ελαιώνες τους,

Σύμφωνα με την απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δακοκτονίας της Διεύθυνσης, εξαιρούνται «διότι σημαντικό τμήμα των ελαιώνων των παραπάνω Δ.Κ. και Τ.Κ. ευρίσκεται εντός κατοικημένων περιοχών, με συνέπεια τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, λόγω ύπαρξης εστιών δάκου στις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες επιμολύνουν τους όμορους ελαιώνες».

Η απόφαση της κ. Αλειφέρη εκδόθηκε μετά από περσινή σχετική απόφαση - οδηγία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ελαιώνες που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επικαιροποιήθηκε φέτος.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Κυριακόπουλος μας είπε ότι στα εντός οικισμού τμήματα των ελαιώνων η απαγόρευση των ψεκασμών είναι στα 50 μέτρα από τα σπίτια, ενώ για τα σχολεία και τα τουριστικά καταλύματα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αντίδραση για τη συγκεκριμένη εξαίρεση υπήρξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, που εξουσιοδότησε το δήμαρχο Γιάννη Μαραμπέα «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε».

Στην εισήγησή του στο Δ.Σ. ο κ. Μαραμπέας παρατήρησε ότι «με αυτό το έγγραφο τίθενται εκτός προγράμματος δακοκτονίας πάρα πολλοί ελαιώνες του δήμου μας και δεν μπορούμε να καταδικάσουμε αυτούς τους ιδιοκτήτες. Το χειρότερο είναι ότι θα αναλάβουν την καταπολέμηση του δάκου οι ίδιοι οι παραγωγοί με ραντίσματα, τα οποία θα είναι ανεξέλεγκτα. Εγώ μίλησα με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρούμε μια μέση λύση».

Γ.Σ.