Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 09:18

Καλαμάτα: Πολύ καλό Πάσχα για τον τουρισμό - Πτώση στα εμπορικά

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Πολύ καλό Πάσχα για τον τουρισμό - Πτώση στα εμπορικά

Ενα πολύ καλό Πάσχα, το καλύτερο των τελευταίων χρόνων, ήταν το φετινό για τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας της Καλαμάτας. Δυστυχώς το ίδιο δεν έγινε και με τα εμπορικά που είδαν φέτος τον τζίρο τους να μειώνεται σε ποσοστό έως 10%, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Θετικά είναι τα μηνύματα και για την τουριστική κίνηση την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με τους προέδρους των ξενοδόχων Σπύρο Λαγωνικάκο και ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης Ανδρέα Ζαγάκο. Αντίθετα νέα λουκέτα αναμένονται μέχρι το καλοκαίρι στην αγορά της Καλαμάτας, όπως λέει στην "Ε" η πρόεδρος των εμπόρων Λίλιαν Ψηλάκη.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη μας είπε λοιπόν ότι η κίνηση στα μαγαζιά τις ημέρες του Πάσχα «ήταν πολύ μέτρια», ενώ η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, «περίπου 7 - 10% λιγότερο από πέρυσι». Η μικρή αγοραστική κίνηση του Πάσχα είναι το αποτέλεσμα «της έλλειψης ρευστότητας στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις από τη μία, και της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας του κόσμου από την άλλη εξαιτίας της μεγάλης φορολογίας». Ετσι, οι καταναλωτές περιορίστηκαν στα απολύτως απαραίτητα «για τα παιδιά και το πασχαλινό τραπέζι και δεν κινηθήκανε τα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια -εκτός από τα παιδικά και αθλητικά είδη», όπως επεσήμανε. Οσο για το τι περιμένει, η κ. Ψηλάκη είπε πως «φοβάμαι πάρα πολλά λουκέτα μέχρι το καλοκαίρι, αν εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Ιδιαίτερες προσδοκίες σημείωσε δεν έχει ο εμπορικός κόσμος ούτε για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες, ενώ η ίδια διαφωνεί με τον εν λόγω θεσμό «διότι τα καταστήματα και πριν το Πάσχα μια καλύτερη τιμή την έκαναν και παρά την υψηλή φορολογία έχουμε όλο το χρόνο εκπτώσεις. Οι έμποροι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους και με πολλή λύπη βλέπω νέα λουκέτα».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος είπε ότι αυτό ήταν «το καλύτερο Πάσχα της τελευταίας τριετίας», αλλά και «οι τιμές μας ήταν πεσμένες και κάναμε αρκετές εκπτώσεις». Ακόμα καλύτερα περιμένει να είναι τα πράγματα για το καλοκαίρι και επεσήμανε πως ως περιοχή «έχουμε μπει στον τουριστικό χάρτη». Μάλιστα «η Καλαμάτα είναι στην 7η θέση ως προορισμός στα αγγλικά τουριστικά sites». Αλλά «και οι αφίξεις είναι αρκετά ικανοποιητικές για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αν δεν υπάρξουν δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις έχουμε όλα τα φόντα να πάμε καλά τουριστικά όλο το καλοκαίρι». Ενώ ενθαρρυντικό είναι όπως επεσήμανε και το ότι εκτός από τους ξένους ενδιαφέρον υπάρχει και από Ελληνες για διακοπές στην Καλαμάτα. Κλείνοντας σημείωσε ότι εκδηλώσεις όπως τα "Παπαφλέσσεια", αλλά και τα συνέδρια που είναι προγραμματισμένα για τον Ιούνιο ανεβάζουν την τουριστική κίνηση και ευνοούν την περιοχή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, επεσήμανε ότι «από τη Μεγάλη Τετάρτη και όλες τις ημέρες μέχρι και ανήμερα το Πάσχα γινόταν το αδιαχώρητο τόσο στο κέντρο όσο και στην Παραλία». Οπως είπε το αποκορύφωμα ήρθε «τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, που ο καλός καιρός βοήθησε να απολαύσουν οι επισκέπτες την πόλη και τα καταστήματα ήταν γεμάτα σε όλη την Καλαμάτα, από το Ιστορικό Κέντρο, μέχρι τη Μαρίνα και την Παραλία». Οι γιορτινές μέρες λοιπόν ήταν για τα καταστήματα εστίασης «μια τονωτική ένεση και δίνει ελπίδα για το καλοκαίρι που έρχεται. Πιστεύω θα είχαμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία αν κρατούσε ο καιρός τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα, αλλά και πάλι το πρόσημο είναι θετικό». Και το πιο θετικό, όπως είπε, είναι ότι «στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες και κυρίως τις τιμές στα ξενοδοχεία, τα καφέ και εστιατόρια· είμαστε σε σχετικά καλό επίπεδο, αν και πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», σημείωσε καταλήγοντας. 


NEWSLETTER