Κυριακή, 09 Ιουλίου 2017 09:51

Η έλλειψη κλινών και οι ξενοδόχοι. Η Μεσσηνία στην εποχή του Airbnb

Γράφτηκε από την

 

Η ενοικίαση δωματίων και σπιτιών μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb, που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην παγκόσμια τουριστική αγορά, γνωρίζει άνθιση και στην Καλαμάτα, όπως και σε ολόκληρη την Μεσσηνία - καθώς περισσότερα από 300 ακίνητα ενοικιάζονται καθημερινά με αυτόν τον τρόπο σε επισκέπτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτό το Σαββατοκύριακο, χθες το μεσημέρι ήταν διαθέσιμα για ενοικίαση μόνο 47 ακίνητα στις πλατφόρμες, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 250 δωμάτια είχαν ήδη μισθωθεί στους επισκέπτες. 

Η ζήτηση τουριστικής στέγης στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, και δεδομένη η έλλειψη ξενοδοχειακών κλινών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις πλατφόρμες τις αξιοποιούν και πολλοί ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων για να προσφέρουν τα δωμάτια τους στους επισκέπτες. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται υποστηρικτικές εταιρείες για προώθηση ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν έχουν χρόνο είτε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να τα νοικιάσουν σε τουρίστες. 

Στον αντίποδα, οι ξενοδόχοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις διαδικτυακές πλατφόρμες, επειδή θεωρούν ότι «νοθεύουν ευθέως τον ανταγωνισμό με τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία».

Ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Βουτσής είναι ο εμπνευστής της HoliHouse (www.Holihouse.gr): μιας υποστηρικτικής υπηρεσίας για την επαγγελματική προώθηση ενός ακινήτου, για όσους δεν έχουν το χρόνο ή αδυνατούν να χειριστούν την τεχνολογία. Με λίγα λόγια, δεν ενοικιάζει ακίνητα, αλλά τα προωθεί ακίνητα άλλων προς ενοικίαση με τους κανόνες του διεθνούς διαδικτυακού marketing, για τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοσή τους στη διεθνή τουριστική αγορά. 

Ο ίδιος εξηγεί στην "Ε" ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ενός ακινήτου είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο με πολύ μεγάλη απήχηση. Αλλωστε, «οι τωρινές βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένας νέος κύκλος, αφού κάτι αντίστοιχο προϋπήρχε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια». Τώρα «αυτό εξελίχθηκε μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο». Ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Airbnb και άλλες αντίστοιχες δέχονται καταχωρίσεις σπιτιών για ενοικίαση με την ημέρα. Οπως τονίζει ο κ. Βουτσής, οι ενοικιάσεις αυτού του τύπου δεν είναι τουριστικές ενοικιάσεις, «εμπίπτουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, δίνοντας μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη και τον οικοδεσπότη» - και επομένως «δεν χρειάζονται σήμα του ΕΟΤ γιατί δεν προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες». 

Να σημειώσουμε εδώ ότι, μετά την υπογραφή του μνημονίου το φθινόπωρο του 2015, καταργήθηκε η υποχρέωση να ενοικιάζει κανείς το σπίτι του για 3 μήνες το λιγότερο - κι αυτό έδωσε μια νέα δυναμική στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, που ναι μεν γίνονταν και πριν, αλλά παράτυπα. Επιπλέον, ο κ. Βουτσής επισημαίνει ότι «η επισημοποίηση τέτοιου είδους ενοικιάσεων δίνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, αφού ισχύει ακριβώς το ίδιο φορολογικό καθεστώς με τις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις».

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στην περιοχή της Καλαμάτας, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχουν αναπτυχθεί πολύ, κι αυτό οφείλεται «στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην περιοχή μας και στην αδυναμία ανταπόκρισης σ' αυτή τη ζήτηση από τις υπάρχουσες κλίνες», αναφέρει ο Γ. Βουτσής. Οπως λέει, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή φαίνεται ότι μέσα από τις πλατφόρμες δίνονται για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση περισσότερα από 300 σπίτια και δωμάτια. Επισημαίνει δε πως «σε αυτή τη μέθοδο καταφεύγουν όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και πολλοί μικροεπαγγελματίες οι οποίοι εκθέτουν εκεί το κατάλυμά τους».

 

ΕΝΑΡΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μια τέτοια μορφή δραστηριότητας ο ίδιος πιστεύει ότι παράγει έναν υγιή οικονομικό κύκλο στην περιοχή μας και στο κράτος. Ο επισκέπτης, Ελληνας ή τουρίστας του εξωτερικού, θα αφήσει τα χρήματά του, και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου του με τη σειρά του θα επενδύσει για την αναβάθμισή του. Με τον τρόπο αυτό σταματάει καταρχάς η συνεχής απαξίωση της οικοδομής, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένας κύκλος ζήτησης υπηρεσιών για την ανακαίνιση, τον εξοπλισμό και την συντήρηση ενός σπιτιού ή διαμερίσματος. Ετσι παρέχεται δουλειά σε επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας, ειδικά στο κομμάτι της οικοδομής που έχει τελματώσει τα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, ανοίγει και την όρεξη για περισσότερα νέα επενδυτικά ακίνητα, πέρα από τις ανακαινίσεις των υπαρχόντων. 

 

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες, μέσα από τη βραχυχρόνια ενοικίαση, έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν και οι ίδιοι το ακίνητό τους όποτε το χρειάζονται, για τους ίδιους ή για φίλους τους, ενώ παράλληλα αυτό αποδίδει κι ένα εισόδημα, αφού πρόκειται για δεύτερο σπίτι ή εξοχικό.  

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής χαρακτήρισε την πλατφόρμα Airbnb «μεγάλη πληγή». Για τον ίδιο η αγορά κατακλύστηκε από επιπλωμένα σπίτια, διαμερίσματα και δωμάτια απροετοίμαστα και αυτό «νοθεύει ευθέως τον ανταγωνισμό με τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία». Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του μιλά για στρέβλωση της αγοράς, που πλήττει το νόμιμο προϊόν και επιπλέον δεν ασκείται από την Πολιτεία κανένας απολύτως έλεγχος. Προσθέτει ακόμη πως οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σπιτιών «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη νομιμότητα - κυνηγάμε τον τελευταίο που δεν θα κόψει απόδειξη για την πορτοκαλάδα, και τους αφήνουμε σε πλήρη ασυδοσία να μετατρέπονται σε ξενοδόχους από την πίσω πόρτα». 

 

ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ

Οσον αφορά τον περιορισμένο αριθμό κλινών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο Δημ. Καραλής θεωρεί ότι σε ένα βαθμό αυτό είναι επίπλαστο. Συμφωνεί ότι λείπουν ξενοδοχειακές κλίνες, αλλά θέτει το ερώτημα «για να καλύψουν ποιες ανάγκες;». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πράγματι λείπουν ξενοδοχειακές κλίνες, που θα μπορούν να δεχτούν μαζικό τουρισμό· ξενοδοχεία μεγάλης δυναμικότητας, που θα μπορούν μέσα από μια οικονομία κλίμακος να προσφέρουν φθηνά τουριστικά πακέτα». 

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΕΣ 

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων θέτει ως επιτακτική ανάγκη και το να υπάρχουν κανόνες, ενώ τονίζει ότι το περιβάλλον είναι νεφελώδες σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο. «Ασφαλώς και χρειάζονται κανόνες, το θέμα δεν είναι να μην λειτουργήσουν, αλλά πόσα διαμερίσματα έχει ανάγκη η αγορά; Γιατί η ανεξέλεγκτη διάθεση νοθεύει ευθέως τον ανταγωνισμό και κλείνει άλλους», σημειώνει. Οι κανόνες, όπως λέει, θα πρέπει «να διασφαλίζουν την ομαλότητα της αγοράς, γιατί σε μια υγιή αγορά δεν πρέπει να δημιουργούνται στρεβλώσεις».