Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 17:10

Πάσχα στον Τυρό

Γράφτηκε από την
Πάσχα στον Τυρό

O Τυρός είναι μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη 2000 μόνιμων κατοίκων της Αρκαδίας, ανάμεσα στις πλαγιές του Πάρνωνα και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.
Είναι κομμάτι της Ιστορικής Τσακωνιάς όπου ακόμη και τώρα ομιλείται απο τους ντόπιους η Τσακώνικη διάλεκτος (αρχαία Δωρική).
Είναι μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ανατολικής Πελοποννήσου και οι κάτοικοί του Τυρού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση.
Κάθε σπίτι και ναυτικός ή ψαράς , τα εμπορικά καΐκια του Τυρού  το 19ο και 20ο αιώνα όργωναν το Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο.
Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι προτιμούν για διακοπές τους και για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18 χ.λ.μ. ακτογραμμής της Δημοτικής Ενότητας Τυρού.
Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά  καταστήματα, εστιατόρια και καφέ-μπαρ για όλα τα γούστα.
Η παραλίακή οδός της κωμόπολης μήκους 2 χ.λ.μ. είναι εντυπωσιακή και μοναδική εκεί βρίσκεται και το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά σκάφη. 
Ο Τυρός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά και απλώνεται απο την θάλασσα ως τα επιβλητικά βράχια του Γερόβραχου ύψους 450μ. τα οποία είναι υπώρειες του Πάρνωνα αποτελέιται από τρείς οικισμούς την παραλία Τυρού η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Δημοτικής Ενότητας ο παραλιακός οικισμός αναπτύχθηκε μετά το 1920 εκεί διέμεναν μέχρι τότε κυρίος οι αλιείς, οι έμποροι και οι ναυτικοί οι οποίοι έκαναν το θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής, υπήρχαν κατά μήκος της παραλίας αποθήκες και χώροι επισκεύης και φύλαξης των σκαφών (Νεώρια) ,τα Σαπουνακαίϊκα τα αποία είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε ύψος 40μ. και ο Άνω Τυρός ο οποίος είναι χτισμένος από ύψος 100μ ώς και 300μ. όλοι οι οικισμοί του Τυρού είναι χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί.
Ο Τυρός ήταν έδρα του πρώην Δήμου Τυρού και τωρινή έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας είναι το δεύτερο σε μέγεθος δημοτικό διαμέρισμα του  νέου Δήμου μετά το δημοτικό διαμέρισμα Λεωνιδίου το οποίο είναι και έδρα του νέου Δήμου Νότιας Κυνουρίας.
Απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα 71 χλμ. από την Τρίπολη, 72 χλμ. από το Άργος, 30 χλμ. από το Άστρος, 20 χλμ. απο το Λεωνίδιο και 14 νμ από τις Σπέτσες.
Κατά την απογραφή του 2001 ο Τυρός είχε 2.000 κατοίκους στην δημοτική ενότητα Τυρού ανήκει και το Τ.Δ. Πέρα Μελάνων με 337 κατοίκους. Όλη η δημοτική ενότητα έχει 2.116 κατοίκους.
Η έκταση της δημοτικής ενότητας Τυρού είναι 88.600 στρέμματα.
Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και η αλιεία.
Ο Τυρός έχει επίσης πολλούς μετανάστες σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, οι οποίοι κάθε χρόνο επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για διακοπές.

Στην Δημοτική Ενότητα Τυρού δραστηριοποιούνται τα εξής σωματεία, όπως ο Αθλητικός σύλλογος ο Απόλλων, ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός σύλλογος ο Απόλλων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Πέρα Μελάνων ο Σύλλογος Εμπόρων-βιοτεχνών-Καταστημάτων Εστίασης-Ξενοδόχων & Ενοικ.Δωματίων, ο Αλιευτικός σύλλογος Τυρού και ο Σύλλογος Τσακώνων Περιπατητών Τυρού.
Ο Ταχυδρομικός Κώδικας είναι 220 29.
Ο τηλεφωνικός υπεραστικός κωδικός είναι 2757.
Στο οροπέδιο Παλαιόχωρα του Τυρού, σε υψόμετρο 690μ. βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Δέρσιος γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο τα τελευταία χρόνια εξερευνάται από ξένους και Έλληνες σπηλαιολόγους.

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις Τσακώνικες παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά.
Ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τον Τυρό είναι και η περίοδος του Πάσχα με πολλά έθιμα που αναβιώνουν οι νέοι και οι επαγγελματίες σε συνεργασία με το Δήμο Τυρού.
Τη Μ.Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων  και πολλών σκαφών των επισκεπτών ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους της κωμόπολης.
Το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.
Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της κωμόπολης  οι Τσάκωνες  μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον Αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.
Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα  και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας  το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες  πυρπολητές με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας.
Την Κυριακή του Πάσχα στην ενορία της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία της πόλης θα ακούσετε την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Τσακώνικη διάλεκτο από τους ιερείς του Τυρού.
Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία με σούβλες ντόπιο κρασί και λαϊκή ορχήστρα. Εκεί θα δείτε και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου
να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και βέβαια τον Ιστορικό Τσακώνικο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER