Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 09:44

1.000 tour operators βλέπουν Costa Navarino: Μεγάλο γερμανικό συνέδριο το φθινόπωρο

Γράφτηκε από την
1.000 tour operators βλέπουν Costa Navarino: Μεγάλο γερμανικό συνέδριο το φθινόπωρο

 

Πολύ κοντά στο να κερδίσει το μεγαλύτερο συνέδριο επαγγελματιών τουρισμού, κυρίως tour operators, της Γερμανίας -της ένωσης DRV- είναι η Πελοπόννησος και γι’ αυτό τον σκοπό υπάρχει γενική κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Κάτι που αν ευοδωθεί θα γίνει η περιοχή μας τόπος επίσκεψης και διακοπών αρκετών χιλιάδων Γερμανών.

Εδώ και ένα χρόνο, το υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεξάγουν συζητήσεις με τη DRV, προκειμένου να φιλοξενηθεί στην Costa Navarino -την οποία επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της Γερμανικής Ενωσης και έμειναν ενθουσιασμένοι- το ετήσιο συνέδριο της ένωσης, το επόμενο φθινόπωρο. Αυτή η προσπάθεια έχει στο πλευρό της και τις τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, που αναγνωρίζουν πόσο ωφέλιμο θα είναι για το σύνολο του κλάδου αυτό το συνέδριο.

Η γερμανική αγορά αποτελεί τη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό, με περίπου 4 εκατομμύρια ταξιδιώτες (στο σύνολο των περίπου 30 εκ. τουριστών ετησίως) να επισκέπτονται τη χώρα μας και να αποφέρουν έσοδα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Η DRV μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση και διεύρυνση των Γερμανών ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Πελοπόννησο, καθώς αντιπροσωπεύει τους περισσότερους ταξιδιωτικούς πράκτορες και γραφεία της Γερμανίας. Κάθε χρόνο μετά από διαγωνισμό, επιλέγουν μια περιοχή ανά τον κόσμο για να διεξαγάγουν το ετήσιο συνέδριό τους, στο οποίο συμμετέχουν 700-1.000 επαγγελματίες. Η ένωση έχει χιλιάδες μέλη, από μεγάλα πρακτορεία μέχρι μικρά και εξειδικευμένα γραφεία, που μπορούν να εξοικειωθούν με την περιοχή, τις υποδομές και τις εμπειρίες που προσφέρει, για να τις προωθήσουν στους πελάτες τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής, είτε πρόκειται για μικρές μονάδες είτε για μεγαλύτερες.

Για την ιδιαίτερη σημασία του συνεδρίου η “Ε” απευθύνθηκε στην Costa Navarino και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, κ. Στέφανος Θεοδωρίδης: «Η προσέλκυση του συνεδρίου της DRV θα έχει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση Γερμανών τουριστών στη Μεσσηνία και ευρύτερα στην Πελοπόννησο. Σε μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, αντίστοιχο του συνεδρίου της ABTA που έγινε πριν από 3 χρόνια».

Τα οφέλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου της DRV θα είναι πολλαπλασιαστικά, όπως είχε γίνει αντίστοιχα και με το συνέδριο της ABTA (του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων). Οπως είχε καταδείξει και η μελέτη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης (2015): Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε ξενοδοχειακές υποδομές, 1,65 ευρώ δαπανώνται στην περιοχή. Ηδη από την πρώτη χρονιά η αύξηση αφίξεων από τη Μ. Βρετανία στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν 21%, ενώ η συνολική αύξηση στις αφίξεις ήταν 30% στην τριετία (2015-2018).

Οι επιπτώσεις που θα έχει ο τουρισμός από το Βrexit δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες και σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο η διεύρυνση των αγορών και των διαφορετικών κοινών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Το παράδειγμα της επιτυχημένης διοργάνωσης της ΑΒΤΑ δείχνει το πόσο σημαντικό είναι για όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής να επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης του συνεδρίου της DRV.

 

Δηλώσεις του Dirk Inger

Κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με το διευθύνοντα σύμβουλο του Συνδέσμου κ. Dirk Inger, ο τελευταίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και τη δυναμική προοπτική του, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το πόσο καλά γνωρίζουν οι Γερμανοί την Πελοπόννησο και σημείωσε ότι τα όσα είδε κατά την επίσκεψή του στην Πελοπόννησο, συνιστούν μια εξαιρετική υποψηφιότητα που συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη διοργάνωση.


NEWSLETTER