Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 17:43

Πελοπόννησος: Ο αριθμός αφίξεων δείχνει το τουριστικό έλλειμμα

Γράφτηκε από τον

Οι αναξιοποίητες τουριστικές δυνατότητες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου απεικονίζονται πλήρως στον πίνακα αφίξεων αλλοδαπών των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς η Καλαμάτα και ο Αραξος εξυπηρέτησαν μόλις το 1,4% της συνολικής κίνησης.

Συγκεκριμένα το πρώτο ενδεκάμηνο του 2018 από τους συνολικά 14,8 εκ. τουρίστες που αφίχθησαν στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, στην Καλαμάτα "προσγειώθηκαν" 126.746 επισκέπτες από το εξωτερικό και στον Αραξο 90.849. Σε σχέση με το 2017 η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκε κατά 4,2%, ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια η κίνηση αυξήθηκε κατά 10,5%. Τα άσχημα νέα όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2018 οι αφίξεις αλλοδαπών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημείωσαν μείωση 10,2% και 1% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φθινοπωρινή μείωση των αφίξεων είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα από το καλοκαίρι τα στελέχη της Apollo λέγοντας: «Δεν μπορείς να γίνει τουριστικός προορισμός με κλειστά μαγαζιά». Τα στελέχη της Apollo πρόβλεψαν σωστά το μέλλον διαβάζοντας τη βαθμολογία των επισκεπτών στην κατηγορία “φαγητό - ποτό”. Η βαθμολογία αυτή κατρακυλά τους φθινοπωρινούς μήνες, επειδή τότε κλείνουν πολλές ταβέρνες και μπαρ στους παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσσηνίας (Μάνη, Πεταλίδι, Πυλία και Τριφυλία).

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Μεσσηνία όσο και η Πελοπόννησος για να κλείσουν την ψαλίδα που τις χωρίζει από τις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους διορθώνοντας πρώτα από όλα τα στρατηγικά λάθη του παρελθόντος.

Αναλυτικά οι αφίξεις αλλοδαπών στα περιφερειακά αεροδρόμια απεικονίζονται στον πίνακα 1 και οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας στον πίνακα 2.

Θ.Λ.