Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 09:22

Εκτιμήσεις για 700 άτομα εκτός Μεσσηνίας: Ρεκόρ συμμετοχών στο φετινό Σχολείο Τουρισμού (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Στο “Elite City Resort” και την Costa Navarino, στα δύο μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της Μεσσηνίας, πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα από τις 11 έως τις 16 Νοεμβρίου το 9ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.

Μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό.

Η εκτίμηση είναι ότι οι συμμετοχές θα σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ και πάνω από 700 άτομα θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας, σε μια νεκρή για τον τουρισμό περίοδο της πόλης.

Συνδιοργανωτές, χορηγοί και συμπαραστάτες είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η Costa Navarino και το “Elite City Resort”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου:

O Κώστας Ανδριανόπουλος, από τους εμπνευστές και οργανωτές του Σχολείου παρατήρησε: “Για 5η συνεχή χρονιά με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ενθουσιασμό οργανώνουμε το 9ο Σχολείο Τουρισμού. Μια πολύ μεγάλη εκδήλωση και για μια ακόμα φορά η Καλαμάτα θα είναι το επίκεντρο του τουρισμού για 4 ολόκληρες μέρες για μια διοργάνωση, στην οποία συνεργαζόμαστε με ωφέλιμο τρόπο με θεσμούς, φορείς, ιδιώτες κι επιχειρηματίες του τουρισμού και του επισιτισμού”.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, ο έτερος από τους εμπνευστές και οργανωτές σημείωσε για το πρόγραμμα του Σχολείου: “Το 9ο Σχολείο έχει ένα σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα 11 του μήνα, στις 5 το απόγευμα, είναι η έναρξη στο “Elite City Resort” των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σπουδαίους ομιλητές, όπως είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο κ. Τάσιος που έρχεται από τη Χαλκιδική, η κ. Δρέττα διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, ο τυφλός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς που θα μας μιλήσει για την προσβασιμότητα σε χώρους εστίασης και ξενοδοχίας. Και συνεχίζουμε την Τρίτη, στον ίδιο χώρο όπου όλη την ημέρα θα γίνουν όλες οι βασικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που αφορούν την ξενοδοχία και τον επισιτισμό. Ιδιαιτερότητα έχουμε φέτος στα workshops του απογεύματος της Τρίτης, όπου θα υπάρχει μια ειδική ημερίδα για τους αυτοκινητιστές οδηγούς ταξί και ιδιοκτήτες ταξί, που θεωρούμε ότι είναι ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας. Η γαστρονομία αποκτά το ρόλο της στο 9ο Σχολείο Τουρισμού, αλλά μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, τις επόμενες μέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Εκεί θα χτυπά η καρδιά του Σχολείου Τουρισμού για επαγγελματίες, εκπαιδευόμενους και μαθητές και ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν και να μάθουν για τη γαστρονομία. Η συνεργασία μας με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δίνει την ευκαιρία σε σπουδαίους εισηγητές να παρουσιάσουν την καινούργια μορφή της ελληνικής και της διεθνούς γαστρονομίας. Οι οργανωτές του Τinos Food Paths θα είναι μαζί μας για να μας δείξουν πώς γίνεται στην Τήνο, ο Ιταλός Νίκο Μπαρταλίνι θα είναι μαζί μας για να μας δείξει πώς γίνεται στην Τοσκάνη και πώς εμείς μπορούμε να κάνουμε στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Οι γνωστοί σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιάννης Μπαξεβάνης και η ομάδα του “Funky Gourmet” θα δείξουν σωστές πρακτικές για τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη γαστρονομία και τα καταστήματα εστίασης. Απευθύνεται σε Μεσσήνιους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν εδέσματα στους εκπαιδευόμενους. Μια κομβική συνεργασία σε αυτό το Σχολείο Τουρισμού είναι η παρουσία της Google Hellas η οποία θα δείξει πώς χρησιμοποιούμε τα εργαλεία της, δωρεάν εργαλεία για τον επισιτισμό και την ξενοδοχία”.

Η περιφερειακή σύμβουλος - εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου επεσήμανε: “Οποιαδήποτε προσπάθεια προσθέτει αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, θα βρίσκει σύμφωνη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα συνεργάζεται με όποιον τρόπο γίνεται καλύτερα. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το Α και το Ω στο τουριστικό μας προϊόν και θεωρούμε ότι η σωστή εκπαίδευσή τους και η κατάρτισή τους είναι το ζητούμενο. Και γι’ αυτό το λόγο επικροτούμε την τόσο αξιόλογη προσπάθεια που κάνουν οι κύριοι Ανδριανόπουλος και Ζαγάκος με το Σχολείο Τουρισμού. Ολοι μαζί μπορούμε με συνεργασίες να τα καταφέρουμε σε ό,τι αφορά το τουριστικό προϊόν και την προώθησή του και γενικότερα την προώθηση της περιοχής μας”.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη σημείωσε: “Ο Δήμος Καλαμάτας με αποφασιστικά βήματα σε πολλούς τομείς στηρίζει το τουριστικό προϊόν και την προβολή του δήμου, της πόλης και των υπηρεσιών της. Τουριστικό προϊόν σημαίνει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σημαίνει διά βίου εκπαίδευση του προσωπικού που απασχολείται στον τουρισμό. Αυτή την ανάγκη την εξυπηρετεί άριστα το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. Αυτός είναι και ο λόγος που έμπρακτα πλέον ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στη συνδιοργάνωση και με πολλή περηφάνια λέμε πως το Σχολείο Τουρισμού έχει δικαίως αναγνωριστεί ως εκείνος ο φορέας που μπόρεσε και κινητοποίησε συνέργειες σε όλα τα επίπεδα και δημιούργησε έναν πυρήνα λειτουργίας εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, πρωτοπορώντας στις υπηρεσίες εκπαίδευσης για τον τουρισμό”.

Συμπληρώνοντας, ο Κ. Ανδριανόπουλος, αναφερόμενος σε συνέργειες, επεσήμανε τις συνεργασίες με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και το ΙΕΚ “Ορίζων”. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από την Καλαμάτα στην Costa Navarino, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Την Παρασκευή το πρόγραμμα αφορά τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το Σάββατο 16 του μήνα θα έχει πιο επαγγελματικό χαρακτήρα και αφορά τους επαγγελματίες της εστίασης.

Ο ιδιοκτήτης του “Elite City Resort” Νικήτας Κάρτσωνας παρατήρησε ότι “το Elite στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια των κυρίων Ανδριανόπoυλου και Ζαγάκου και θα στηρίζει και αυτή και ανάλογες προσπάθειες. Η συμμετοχή δείχνει το ενδιαφέρον και την ανάγκη του κόσμου για την πληρέστερη εκπαίδευσή τους, ώστε όλοι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, να ανεβάσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που δίνουμε στους ανθρώπους που τιμούν με την επίσκεψή τους την πόλη μας και τα ξενοδοχεία μας. Μέσα από το Σχολείο Τουρισμού αναδεικνύονται ο εθελοντισμός, οι συνέργειες, η προσφορά του καθενός και θεωρώ ότι με αυτή την προσπάθεια ενισχύεται και η τοπική κοινωνία”.

 

 

Το πρόγραμμα του 9ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, τις δύο πρώτες μέρες του στο “Elite City Resort”:

 

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου

Παρουσιάζει η Βίκυ Κλήμη. 17:00-17:15, επίσημη έναρξη - χαιρετισμοί. 17:15-17:30, #MindTheGap, Κώστας  Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος, Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. 17:30-17:45, Ελληνικός Τουρισμός 2020, Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. 17:45-18:10, Τουρισμός: Το μέλλον είναι στα χέρια μας, Ιωάννα Δρέττα, CEO Marketing Greece. 18:10-18:30, Εγώ, πότε θα γίνω μάνα..ger?, Λία Ζαμπέτογλου, Hospitality Expert - διευθύντρια Εκπαίδευσης ΙNΣΕΤΕ. 18:45-19:10, Mind the… generation gap: “Τι 30, τι 40, τι 50…”, Ελενα Γκίκα,  διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Costa Navarino. 19:10-19:30, Σκέψου αλλιώς, δες τη ζωή με άλλα μάτια, Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος -  πρόεδρος  Δ.Σ Οίκος Ναύτου, εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης. 19:30-20:00, Ο αλγόριθμος της επιτυχίας, Απόστολος Κουμαρίνος και   Κωνσταντίνος Περιστέρης, #theSpeakers.

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου

Παρουσιάζει η Βίκυ Κλήμη. 09:45-10:10, Γεφυρώνοντας τα κενά στους σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς, δρ Σωτήρης Βαρελάς, λέκτορας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, υπεύθυνος Μεταπτυχιακού MBA in Tourism. 10:10-10:35, Λεκτική - Μη λεκτική επικοινωνία: Τα εργαλεία, Πέτρος Ρούσης, σύμβουλος Εκπαίδευσης - εκπαιδευτής. 10:35-11:00, Χτίζοντας γέφυρες, Ιωάννα Σταβάρα, Concept & Project Manager TenSteps10. 11:20-12:50, Τα 5 βασικά εργαλεία για μια επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσία, Δημήτρης Σερίφης, Nelios - Hotel Digital Marketing Agency. 13:10-13:40, Social Media & Tourism: A winning approach, Χρήστος Ακρατόπουλος, CEO 3sixty.com. 13:40-14:00, Thomas Cook: Η απώλεια των 3 εκατομμυρίων και η επόμενη μέρα, Μάγδα Πειστικού, Ηead of Faculty of Tourism & Hospitality, Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

 

Workshop (Εργαστήριο)      

Tourism & Hospitality. 16:00-16:20, Αναγνωρίζοντας τον εαυτό μου, εμπνέω την ομάδα μου - Appreciative Leadership, Γρηγόρης Λεμονής, Ethical Headhunter - Founder of Human Intelligence (HumanI). 16:20-16:40, Εσωτερικός έλεγχος και διαδικασίες: Ο δρόμος για την κερδοφορία, Αγγελική και Ελένη Φωτάκη, Founders of  Posidonia Brain. 16:40-17:00, Δημιουργώντας κουλτούρα ασφαλείας στις τουριστικές επιχειρήσεις, Γιώργος Χριστόπουλος, Εuropa Security. 17:15-18:00, Το τμήμα ορόφων (Housekeeping Dpt): Από τη θεωρία στην πράξη, Αργύρης Νταουλιάρης, Hospitality Expert - Founder Innjobs.net. 18:00-18:30, Θέματα λειτουργίας και ασφάλειας στις πισίνες τουριστικών καταλυμάτων Aqua Rescue Beach Life Savings Services, Γιώργος Μιχαλιός, διασώστης - εκπαιδευτής χειριστών ταχύπλοων σκαφών, Παναγιώτης Λαγοπάτης, εκπαιδευτής ναυαγοσωστών - προπονητής κολύμβησης.

 

Workshop (Εργαστήριο)    

Εστίαση και γαστρονομία. 16:00-16:25, Ας συστηθούμε στο κοινό μας, Ιωάννα Σταβάρα, TenSteps10. 16:25-17:00, Δημιουργία ταυτότητας γαστρονομικού προορισμού, Δημοσθένης Μπρούσαλης, γενικός διευθυντής DASC Branding. 17:10-17:35, Διοργάνωση γευσιγνωσιών και επισκέψεων σε χώρους παραγωγής για την προώθηση τοπικών προϊόντων, Γιάννης Καρβέλας, διευθυντής Paratus Europe - σύμβουλος επιχειρήσεων. 17:45-18:05, Διαχείριση Ταμείου (έσοδα/έξοδα), Αγγελική Σαββίδου, Chief Cashier Grand Resort Lagonissi. 18:05-18:30, Ελληνικά αποστάγματα: Μύθοι και πραγματικότητα, Νικόλας Σμυρλάκης, Roots Spirits.

 

Workshop (Εργαστήριο)     

Σχολείο Τουρισμού On. 16:00-16:20, Γίνε ο concierge του τόπου σου, Ανδρέας Ζαγάκος - Κώστας Ανδριανόπουλος, Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. 16:20-17:15, Τα χέρια στο τιμόνι, Ελενα Γκίκα, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Costa Navarino.

Γ.Σ.